МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Селаковић: Косовско питање се решава сваког дана, немамо шта да чекамо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Селаковић: Косовско питање се решава сваког дана, немамо шта да чекамо

10. август 2018. Извор: РТС

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић истиче да је питање Косова и Метохије најважнији и најтежи проблем, те да председник и Влада сваког дана раде на решењу. Истиче да више не сме да се чека, те да се Вучић залаже за решење којим ће се избећи рат у будућности.

Никола Селаковић

Фото: ТВ Мост

Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је о разграничењу, које је председник Вучић поменуо као могуће решење за Косово, говорио још Добрица Ћосић, који је био председник СРЈ пре 26 година.

"То само говори колико је овај проблем дуготрајан, озбиљан и комплексан, а нисмо успели да га решимо на друге начине када смо били много јачи", рекао је Селаковић.

Додао је да ово није први пут да Вучић говори о разграничењу и указао на то да на нашу јужну покрајину пола света гледа на један, а пола на други начин.

"Имамо 95 посто становништва који неће, не желе да живе у држави Србији. У таквој ситуацији, у којој су нам 2008. оставили независно Косово, 2009. померили решавање проблема из УН у институције ЕУ, 2010. добили потврду легалности и легитимитета од стране МСП, у тим немогућим условима од председника Вучића, владе, власти, очекује се да се не урози наша економија, да се не угрозе инвестиције које долазе у Србију, да се не угрозе пензије и плате. Питам како", каже Селаковић.

Истиче да је председник Србије храбар човек, који се бори да добијемо – више.

"Шансе су 95 посто да решења неће бити и оних пет посто он излази са спремношћу да се дође до решења...", рекао је Селаковић.

Коментаришући реакције западних земаља, за које граница постоји још од 2008. године и које сматрају да овакво решење може да дестабилизује регион, Селаковић каже да је једини проблем то што председник неће да прихвати да је Косово независно "у овим границама у којима нам се намеће".

"А, притом се бори да свако добије више, од Српске православне цркве до сваког човека, да ли он живи у Штрпцу, Клокоту, Ранилугу, Грачаници, или у Метохији", рекао је Селаковић.

"Прошла су времена када је време радило за нас"

Говорећи о ставу оних који кажу да треба чекати, Селаковић је упитао – шта да чекамо?

"Хоћемо ли да чекамо да у тој ситуацији у којој забијемо главу у песак угрозимо и економију и радна места, а смањили смо за упола незапосленост коју су нам оставили они који су чекали... У 96 општина у Србији прошле године је од 80 до 100 посто већи број умрлих од рођених, хоћемо ли да чекамо због тога што не желимо да се на одговоран начин бавимо својом земљом, да гледамо како да млади не одлазе", упитао је Селаковић.

Истакао је да су прошла времена када је време радило за нас, те да смо опцију "Б", односно опцију чекања проверили претходних 19 година, јер смо чекали да нам неко други донесе решење.

"Председник Вучић се залаже за решење које избегава сваки рат у будућности, да нам сачува образ, достојанство, да свакоме одговори храбрo како је и одговорио за 'Олују', а да потури себе а не да жртвује нашу децу", рекао је генерални секретар.

Коментаришући оцене да је ово повољан тренутак, будући да администрација председника САД Доналда Трампа другачије гледа на ово питање, Селаковић је навео да "ствари нису исте као што су некада биле".

"Нисам у стању да процењујем игру тако великих играча као што су САД, које су изузетно важан фактор у решавању овог проблема, али и не желим да угрозим позицију наше државе", рекао је Селаковић.

Истакао је да смо некада били у много јачој позицији, а да не може да замисли како би то изгледало за 50 година.

"Имамо озбиљан проблем, треба да покушамо да га решимо. Одговорност и 'сва кривица' председника Вучића је у томе што је он изашао и рекао – људи ајде то да решимо, и мислим да је разграничење добар начин", каже Селаковић.

Додаје да је својевремено "прокоцкана шанса" у свакој ситуацији у којој је међународно право стајало на нашој страни.

"У чистом праву, имамо територију која је под спором, где немамо фактичку власт, где суди неко ко нам није наклоњен и са друге стране имамо грађане који хоће више посла, бољи животни станадард", рекао је Селаковић.

Истиче да се ово питање решава сваког дана.

"Председник Вучић, Влада Србије, вредно раде на решавању проблема, који је број 1 и најтежи проблем. Председник храбро искорачује у томе, не води се оним што људи воле да чују али што би резултирало све мањим бројем Срба на Косову и Метохији", каже Селаковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике