MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Selaković: Kosovsko pitanje se rešava svakog dana, nemamo šta da čekamo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Selaković: Kosovsko pitanje se rešava svakog dana, nemamo šta da čekamo

10. avgust 2018. Izvor: RTS

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ističe da je pitanje Kosova i Metohije najvažniji i najteži problem, te da predsednik i Vlada svakog dana rade na rešenju. Ističe da više ne sme da se čeka, te da se Vučić zalaže za rešenje kojim će se izbeći rat u budućnosti.

Nikola Selaković

Foto: TV Most

Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je o razgraničenju, koje je predsednik Vučić pomenuo kao moguće rešenje za Kosovo, govorio još Dobrica Ćosić, koji je bio predsednik SRJ pre 26 godina.

"To samo govori koliko je ovaj problem dugotrajan, ozbilјan i kompleksan, a nismo uspeli da ga rešimo na druge načine kada smo bili mnogo jači", rekao je Selaković.

Dodao je da ovo nije prvi put da Vučić govori o razgraničenju i ukazao na to da na našu južnu pokrajinu pola sveta gleda na jedan, a pola na drugi način.

"Imamo 95 posto stanovništva koji neće, ne žele da žive u državi Srbiji. U takvoj situaciji, u kojoj su nam 2008. ostavili nezavisno Kosovo, 2009. pomerili rešavanje problema iz UN u institucije EU, 2010. dobili potvrdu legalnosti i legitimiteta od strane MSP, u tim nemogućim uslovima od predsednika Vučića, vlade, vlasti, očekuje se da se ne urozi naša ekonomija, da se ne ugroze investicije koje dolaze u Srbiju, da se ne ugroze penzije i plate. Pitam kako", kaže Selaković.

Ističe da je predsednik Srbije hrabar čovek, koji se bori da dobijemo – više.

"Šanse su 95 posto da rešenja neće biti i onih pet posto on izlazi sa spremnošću da se dođe do rešenja...", rekao je Selaković.

Komentarišući reakcije zapadnih zemalјa, za koje granica postoji još od 2008. godine i koje smatraju da ovakvo rešenje može da destabilizuje region, Selaković kaže da je jedini problem to što predsednik neće da prihvati da je Kosovo nezavisno "u ovim granicama u kojima nam se nameće".

"A, pritom se bori da svako dobije više, od Srpske pravoslavne crkve do svakog čoveka, da li on živi u Štrpcu, Klokotu, Ranilugu, Gračanici, ili u Metohiji", rekao je Selaković.

"Prošla su vremena kada je vreme radilo za nas"

Govoreći o stavu onih koji kažu da treba čekati, Selaković je upitao – šta da čekamo?

"Hoćemo li da čekamo da u toj situaciji u kojoj zabijemo glavu u pesak ugrozimo i ekonomiju i radna mesta, a smanjili smo za upola nezaposlenost koju su nam ostavili oni koji su čekali... U 96 opština u Srbiji prošle godine je od 80 do 100 posto veći broj umrlih od rođenih, hoćemo li da čekamo zbog toga što ne želimo da se na odgovoran način bavimo svojom zemlјom, da gledamo kako da mladi ne odlaze", upitao je Selaković.

Istakao je da su prošla vremena kada je vreme radilo za nas, te da smo opciju "B", odnosno opciju čekanja proverili prethodnih 19 godina, jer smo čekali da nam neko drugi donese rešenje.

"Predsednik Vučić se zalaže za rešenje koje izbegava svaki rat u budućnosti, da nam sačuva obraz, dostojanstvo, da svakome odgovori hrabro kako je i odgovorio za 'Oluju', a da poturi sebe a ne da žrtvuje našu decu", rekao je generalni sekretar.

Komentarišući ocene da je ovo povolјan trenutak, budući da administracija predsednika SAD Donalda Trampa drugačije gleda na ovo pitanje, Selaković je naveo da "stvari nisu iste kao što su nekada bile".

"Nisam u stanju da procenjujem igru tako velikih igrača kao što su SAD, koje su izuzetno važan faktor u rešavanju ovog problema, ali i ne želim da ugrozim poziciju naše države", rekao je Selaković.

Istakao je da smo nekada bili u mnogo jačoj poziciji, a da ne može da zamisli kako bi to izgledalo za 50 godina.

"Imamo ozbilјan problem, treba da pokušamo da ga rešimo. Odgovornost i 'sva krivica' predsednika Vučića je u tome što je on izašao i rekao – lјudi ajde to da rešimo, i mislim da je razgraničenje dobar način", kaže Selaković.

Dodaje da je svojevremeno "prokockana šansa" u svakoj situaciji u kojoj je međunarodno pravo stajalo na našoj strani.

"U čistom pravu, imamo teritoriju koja je pod sporom, gde nemamo faktičku vlast, gde sudi neko ko nam nije naklonjen i sa druge strane imamo građane koji hoće više posla, bolјi životni stanadard", rekao je Selaković.

Ističe da se ovo pitanje rešava svakog dana.

"Predsednik Vučić, Vlada Srbije, vredno rade na rešavanju problema, koji je broj 1 i najteži problem. Predsednik hrabro iskoračuje u tome, ne vodi se onim što lјudi vole da čuju ali što bi rezultiralo sve manjim brojem Srba na Kosovu i Metohiji", kaže Selaković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike