МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Решењем за КиМ неће бити мање Србије и мање српске помоћи
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Решењем за КиМ неће бити мање Србије и мање српске помоћи

10. август 2018. Извор: Танјуг

Ако до споразума икада дође, а много су веће шансе да до њега не дође, Срби на Косову и Метохији могу да имају само више од онога што имају данас, поручио је Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је Србима на КиМ да не дозволе да их било ко лаже да ће у било ком исходу разговора о будућности покрајине бити мање Србије и мање српске помоћи за њих. "Свака одлука која се буде доносила биће и ваша, биће заједничка одлука свих грађана Србије", подвукао је Ђурић на конференцији за штампу.

Ђурић је, указујући да је решење још миљама далеко, нагласио да Срби на КиМ неће имати било шта мање од онога што имају данас.

"Ако и само ако до споразума икада дође, а много су веће шансе да до њега не дође, Срби на КиМ могу да имају само више, и Србија таквим споразумом може да има само више територије, институционалне заштите, права за српски народ, СПЦ, и наравно више финансијске подршке за опстанак", рекао је он осврнувши се на, како каже, стравичну кампању која се води са циљем застрашивања српског народа.

Показао је присутним новинарима карту КиМ и рекао да је жалосна стварност коју неки покушавају да прикрију да у многим зонама и областима више нема Срба.

Грађани треба да знају, каже Ђурић, да би прихватање чланства Косова у УН, за шта се неки залажу, а да Србија не добије ништа, значило "ништа друго него да Србија прихвати независност КиМ на целој територији такозване Републике Косово".

"То управо предлажу Саша Јанковић и други који се противе идеји разграничења", нагласио је Ђурић.

"Фронт против предлога председника Вучића"

Указао је да постоји фронт против предлога председника Србије Александра Вучића, а да су на њему и Наташа Кандић, мањински представници цркве, различити представници опозиционих странака чије су странке водиле Србију када су се дешавали погроми, а који нису реаговали на то.

Подсетио је да је некадашња власт 2009. Србији одузела један од најважнијих адута премештањем разговора о КиМ из УН у ЕУ, додајући да је то било минирање и разарање, те да су дотукли српску позицију.

Сада ти исти, како је рекао, нападају једини очајнички покушај који предводи председник.

"Видите силу и ордију која се подигла. Можда смо и ми требало да чекамо да дође неки нови погром и рат, али сматрамо да то не би било одговорно. Уместо да праве хајку и застрашују Србе боље би било да су ћутали", рекао је Ђурић.

"Решење мора бити свеобухватно"

Ђурић је подвукао да свако решење мора бити свеобухватно, да садржи решење питања имовине, статуса и положаја СПЦ, која мора имати више права и могућности, и додао да то исто важи за Газиводе, Валач и Трепчу.

"Идемо да изборимо нешто за нашу земљу, а против идеје решавања данас иступају људи који немају легитимитет у гласовима, од разних Трајковића, Јањића, Божовић. Реч је о људима који су се дебело компромитовали вршећи различите функције, када нису ништа радили јер су били заузети сопственим богаћењем", тврди Ђурић.

Истакао је да је питање КиМ вододелница српске будућности.

"Хоћемо ли ми као народ на овом најтежем нашем питању успети да почнемо и наставимо да размишљамо на начин који осигурава будућност људи који живе на КиМ и свих Срба. Борићемо се против свих оних који неодговорном кампањом лажи слабе позицију Србије у преговорима и уносе несигурност међу Србе, чиме поткопавају најважнији стуб очувања наших интереса на КиМ", нагласио је Ђурић.

Србија се, према његовим речима, данас бори за свој живот, опстанак, за довођење нових инвестиција, радних места, да сачува мир на сваком пољу.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике