MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Rešenjem za KiM neće biti manje Srbije i manje srpske pomoći
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Rešenjem za KiM neće biti manje Srbije i manje srpske pomoći

10. avgust 2018. Izvor: Tanjug

Ako do sporazuma ikada dođe, a mnogo su veće šanse da do njega ne dođe, Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da imaju samo više od onoga što imaju danas, poručio je Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je Srbima na KiM da ne dozvole da ih bilo ko laže da će u bilo kom ishodu razgovora o budućnosti pokrajine biti manje Srbije i manje srpske pomoći za njih. "Svaka odluka koja se bude donosila biće i vaša, biće zajednička odluka svih građana Srbije", podvukao je Đurić na konferenciji za štampu.

Đurić je, ukazujući da je rešenje još milјama daleko, naglasio da Srbi na KiM neće imati bilo šta manje od onoga što imaju danas.

"Ako i samo ako do sporazuma ikada dođe, a mnogo su veće šanse da do njega ne dođe, Srbi na KiM mogu da imaju samo više, i Srbija takvim sporazumom može da ima samo više teritorije, institucionalne zaštite, prava za srpski narod, SPC, i naravno više finansijske podrške za opstanak", rekao je on osvrnuvši se na, kako kaže, stravičnu kampanju koja se vodi sa cilјem zastrašivanja srpskog naroda.

Pokazao je prisutnim novinarima kartu KiM i rekao da je žalosna stvarnost koju neki pokušavaju da prikriju da u mnogim zonama i oblastima više nema Srba.

Građani treba da znaju, kaže Đurić, da bi prihvatanje članstva Kosova u UN, za šta se neki zalažu, a da Srbija ne dobije ništa, značilo "ništa drugo nego da Srbija prihvati nezavisnost KiM na celoj teritoriji takozvane Republike Kosovo".

"To upravo predlažu Saša Janković i drugi koji se protive ideji razgraničenja", naglasio je Đurić.

"Front protiv predloga predsednika Vučića"

Ukazao je da postoji front protiv predloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da su na njemu i Nataša Kandić, manjinski predstavnici crkve, različiti predstavnici opozicionih stranaka čije su stranke vodile Srbiju kada su se dešavali pogromi, a koji nisu reagovali na to.

Podsetio je da je nekadašnja vlast 2009. Srbiji oduzela jedan od najvažnijih aduta premeštanjem razgovora o KiM iz UN u EU, dodajući da je to bilo miniranje i razaranje, te da su dotukli srpsku poziciju.

Sada ti isti, kako je rekao, napadaju jedini očajnički pokušaj koji predvodi predsednik.

"Vidite silu i ordiju koja se podigla. Možda smo i mi trebalo da čekamo da dođe neki novi pogrom i rat, ali smatramo da to ne bi bilo odgovorno. Umesto da prave hajku i zastrašuju Srbe bolјe bi bilo da su ćutali", rekao je Đurić.

"Rešenje mora biti sveobuhvatno"

Đurić je podvukao da svako rešenje mora biti sveobuhvatno, da sadrži rešenje pitanja imovine, statusa i položaja SPC, koja mora imati više prava i mogućnosti, i dodao da to isto važi za Gazivode, Valač i Trepču.

"Idemo da izborimo nešto za našu zemlјu, a protiv ideje rešavanja danas istupaju lјudi koji nemaju legitimitet u glasovima, od raznih Trajkovića, Janjića, Božović. Reč je o lјudima koji su se debelo kompromitovali vršeći različite funkcije, kada nisu ništa radili jer su bili zauzeti sopstvenim bogaćenjem", tvrdi Đurić.

Istakao je da je pitanje KiM vododelnica srpske budućnosti.

"Hoćemo li mi kao narod na ovom najtežem našem pitanju uspeti da počnemo i nastavimo da razmišlјamo na način koji osigurava budućnost lјudi koji žive na KiM i svih Srba. Borićemo se protiv svih onih koji neodgovornom kampanjom laži slabe poziciju Srbije u pregovorima i unose nesigurnost među Srbe, čime potkopavaju najvažniji stub očuvanja naših interesa na KiM", naglasio je Đurić.

Srbija se, prema njegovim rečima, danas bori za svoj život, opstanak, za dovođenje novih investicija, radnih mesta, da sačuva mir na svakom polјu.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike