МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Штрпце обележило 30 година од добијања статуса општине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Штрпце обележило 30 година од добијања статуса општине

10. август 2018. Извор: Танјуг

Штрпце је данас прославило 30 година од поновног добијања статуса општине, а на свечаности поводом јубилеја помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио да ће Влада Србије и државни врх наставити да брину о свом народу на КиМ.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Петковић је истакао да је у протекле три деценије српски народ у Сиринићкој жупи прошао пут ''од Сциле до Харибде'' и да је успео да се сачува и остане ''свој на свом'''.

Како је рекао, Влада Србије наставиће да брине о српском народу на КиМ, као и да ће грађани те општине и у наредном периоду осећати сигурност, финансијску стабилност и економски просперитет.

Он не навео да је повећан буџет за пољопривреду, да се редовно уплаћују зараде и социјална давања, те да су у реализацији сви пројекти из инфраструктуре и грађевинарства.

''Посебно водимо рачуна о нашем ски центру ''Брезовица'' и само ми знамо са каквим проблемима се суочавамо да заштитимо српску имовину, да радници имају своја места, да модернизујемо жичару и да све функционише'', казао је Петковић.

Он је нагласио да су велики напори председника Вучића да се пронађе компромисно решење како би бољитак осетили сви, а пре свега, грађани Штрпца који, како је рекао, годинама живе у институционалном вакуму који им је наметнут.

Петковић је прочитао писмо председника Србије у којем је честитао јубилеј руководству и грађанима општине Штрпце и захвалио свима који су уложили труд и напор да српски народ остане и опстане на овим просторима негујући вредности заједничког живота и мултиетничког мира што.

Вучић је у писму поручио да смо у овом тренутку далеко од било каквог решења о КиМ, али да ће држава наставити да се бори.

''Зато вас молим и даље за подршку, јер ви најбоље знате ко се бори за КиМ и знате ко је са вама. Ово је тренутак да се обавежемо да ћемо наставити да радимо на напретку и бољитку за све грађане Штрпца и широм КиМ'', наводи се у писму председника Србије.

Вучић је поручио грађанима да ће Влада Србије са 40 милиона динара финансирати изградњу новог обданишта као поклон општини поводом данашњег јубилеја.

Председник општине Стрпце Братислав Николић истакао је да је најтежи период за српски народ на КиМ био од 1999. до 2010. године, те да је у последњих осам година евидентан напредак у развоју те општине.

''Поносни смо на нове путеве, реновиране школе и домове здравља, новоизграђене куће, станове, болницу и спортске терене. Посебно смо поносни на нашу малину од које наши суграђани сваке године имају приход од два милиона евра што итекако утиче на живот и стандард наших суграђана'', рекао је Николић и додао да та општина није искористила све ресурсе и да још има простора за напредак и развој.

Он је истакао да је у последњих осам година у општину Штрпце уложено 25 милиона евра, као и да ће се тај тренд наставити и у будућности.

Министар за повратак у косовској Влади у оставци Далибор Јевтић рекао је да општина Штрпце има велику шансу коју треба искористити и истакао да без мира и стабилности нема развоја у економском и сваком другом погледу.

''Само заједно и јединствено можемо да се одупремо свим изазовима. Данас желимо да поручимо да ћемо остати и опстати, да ће нас бити више и да ћемо подрзати сваку одлуку нашег државног руководства и председника Вучића која ће нам донети мир и стабилност што је наш примарни циљ и интерес'', поручио је Јевтић.

Градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић изразио је задовољство што је, како је истакао, међу сународницима који су истрајали у борби за свој опстанак храбро и мудро бранећи своје домове, села и природна богатства на КиМ.

''Не само да сте сачували своје већ сте несебично након немилих догађаја примили расељена лица о којима и данас бринете'', казао је Ракић и додао да је општина Штрпце прави пример мирног суживота са другим заједница на КиМ.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике