MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Štrpce obeležilo 30 godina od dobijanja statusa opštine
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Štrpce obeležilo 30 godina od dobijanja statusa opštine

10. avgust 2018. Izvor: Tanjug

Štrpce je danas proslavilo 30 godina od ponovnog dobijanja statusa opštine, a na svečanosti povodom jubileja pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio da će Vlada Srbije i državni vrh nastaviti da brinu o svom narodu na KiM.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

Petković je istakao da je u protekle tri decenije srpski narod u Sirinićkoj župi prošao put ''od Scile do Haribde'' i da je uspeo da se sačuva i ostane ''svoj na svom'''.

Kako je rekao, Vlada Srbije nastaviće da brine o srpskom narodu na KiM, kao i da će građani te opštine i u narednom periodu osećati sigurnost, finansijsku stabilnost i ekonomski prosperitet.

On ne naveo da je povećan budžet za polјoprivredu, da se redovno uplaćuju zarade i socijalna davanja, te da su u realizaciji svi projekti iz infrastrukture i građevinarstva.

''Posebno vodimo računa o našem ski centru ''Brezovica'' i samo mi znamo sa kakvim problemima se suočavamo da zaštitimo srpsku imovinu, da radnici imaju svoja mesta, da modernizujemo žičaru i da sve funkcioniše'', kazao je Petković.

On je naglasio da su veliki napori predsednika Vučića da se pronađe kompromisno rešenje kako bi bolјitak osetili svi, a pre svega, građani Štrpca koji, kako je rekao, godinama žive u institucionalnom vakumu koji im je nametnut.

Petković je pročitao pismo predsednika Srbije u kojem je čestitao jubilej rukovodstvu i građanima opštine Štrpce i zahvalio svima koji su uložili trud i napor da srpski narod ostane i opstane na ovim prostorima negujući vrednosti zajedničkog života i multietničkog mira što.

Vučić je u pismu poručio da smo u ovom trenutku daleko od bilo kakvog rešenja o KiM, ali da će država nastaviti da se bori.

''Zato vas molim i dalјe za podršku, jer vi najbolјe znate ko se bori za KiM i znate ko je sa vama. Ovo je trenutak da se obavežemo da ćemo nastaviti da radimo na napretku i bolјitku za sve građane Štrpca i širom KiM'', navodi se u pismu predsednika Srbije.

Vučić je poručio građanima da će Vlada Srbije sa 40 miliona dinara finansirati izgradnju novog obdaništa kao poklon opštini povodom današnjeg jubileja.

Predsednik opštine Strpce Bratislav Nikolić istakao je da je najteži period za srpski narod na KiM bio od 1999. do 2010. godine, te da je u poslednjih osam godina evidentan napredak u razvoju te opštine.

''Ponosni smo na nove puteve, renovirane škole i domove zdravlјa, novoizgrađene kuće, stanove, bolnicu i sportske terene. Posebno smo ponosni na našu malinu od koje naši sugrađani svake godine imaju prihod od dva miliona evra što itekako utiče na život i standard naših sugrađana'', rekao je Nikolić i dodao da ta opština nije iskoristila sve resurse i da još ima prostora za napredak i razvoj.

On je istakao da je u poslednjih osam godina u opštinu Štrpce uloženo 25 miliona evra, kao i da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

Ministar za povratak u kosovskoj Vladi u ostavci Dalibor Jevtić rekao je da opština Štrpce ima veliku šansu koju treba iskoristiti i istakao da bez mira i stabilnosti nema razvoja u ekonomskom i svakom drugom pogledu.

''Samo zajedno i jedinstveno možemo da se odupremo svim izazovima. Danas želimo da poručimo da ćemo ostati i opstati, da će nas biti više i da ćemo podrzati svaku odluku našeg državnog rukovodstva i predsednika Vučića koja će nam doneti mir i stabilnost što je naš primarni cilј i interes'', poručio je Jevtić.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić izrazio je zadovolјstvo što je, kako je istakao, među sunarodnicima koji su istrajali u borbi za svoj opstanak hrabro i mudro braneći svoje domove, sela i prirodna bogatstva na KiM.

''Ne samo da ste sačuvali svoje već ste nesebično nakon nemilih događaja primili raselјena lica o kojima i danas brinete'', kazao je Rakić i dodao da je opština Štrpce pravi primer mirnog suživota sa drugim zajednica na KiM.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike