МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Сећање на Србе страдале у Гораждевцу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Сећање на Србе страдале у Гораждевцу

13.август 2018. Извор: РТС

Парастосом и полагањем цвећа на споменик страдалим Србима и изласком на гробље, у Гораждевцу је обележена годишњица оружаног напада на српску децу док су се купала у реци Бистрици. Подсећање на српске жртве и у спомен-соби у Београду. Убијени су Иван Јововић и Пантелија Дакић. Рањено је четворо девојчица и дечака. Нападачи су још на слободи.

Сећање на Србе страдале у Гораждевцу

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Представници цркве и Владе Србије подсетили су у Гораждевцу на нерасветљен злочин.

"И после тога, ви сте одлучили опет да останете овде свој на своме. Зашто? Зато што у вашим срцима постоји једно дубље сведочанство од сведочанства нашега разума, а које говори да треба да буде оно што бити не може, да је могуће да буде оно што разуму изгледа немогуће", рекао је Иларион, игуман манастира Драганац.

А Еулекс је пре четири године обуставио истрагу у случају убиства двоје и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу. Током истраге, полиција је саслушала 75 сведока и претресла 100 кућа.

Из Унмика је 2001. године обећано да ће "преврнути сваки комад земље како би нашли убице". Није помогла ни награда од милион евра коју је Унмик понудио.

"Данас се сећамо злочина који је остао без казне. Мислим да је јако важно да ничије дете више не буде мета и да је зато још више важно да и међународне мисије и локалне институције извуку главе из песка и уложе додатне напоре како би овај случај био решен", рекао је Дамјан Јовић, заменик директора Канцеларије за КиМ.

Бол и туга деценију и по саставни су део живота породица Јововић и Дакић. И остали Срби у Гораждевцу, кажу, живе ишчекујући правду.

Ратни сукоб и напад на Бистрици преполовио је број Срба у том селу. До 1999. године било их је око 2.000, а данас их у Гораждевцу живи око 800.

Ракић: Наћи починиоце злочина

Председник Српске листе Горан Ракић апеловао је на међународну заједницу и привремене институције у Приштини да пронађу починиоце злочина у Гораждевцу, али и свих осталих почињених од 1999. године.

"То је једини начин да српска заједница опстане на овим просторима и изгради своју сигурну будућност", истиче Ракић.

"Дубоко смо разочарани што починиоци овог злочина још нису изведени пред лице правде. Убице нам остају некажњене, а убиства, напади, претње, крађе српске имовине све су учесталији", упозорава Ракић.

Годишњица злочина обележена и у Београду

Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ је, у присуству министра спољних послова Ивице Дачића и других званичника, обележило 15 година од злочина у Гораждевцу.

Породице жртава поручиле су да желе да пробуде успавану правду за косметске жзртве, и да никада неће заћутати због свих убијених и киднапованих, а Дачић да Србија неће одустати од захтева да сви одговорни за злочине буду кажњени.

О горкој истини да су Срби највеће жртве етничког чишћења и геноцида на овим просторима, како каже Дачић сведочи и Спомен соба "Косметске жртве", где је обележенен овај трагични догађај.

"Оно што највише боли јесте то што ниједан злоцин од свих ових овде, чини ми се, није расветљен. Да нико никада није пронашао било ког злочинца који је извршио ове злоцине. Зато ове слике овде опомињу да то не смемо да заборавимо", рекао је Дачић који се заложио за налажење других просторија за Удружење које би биле адекватније и доступније јавности.

Нагласио је да ће Србија и даље инсистирати на томе да сви одговорни за злочине буду санкционисани.

Слободанка Крстић, мајка двојице синова који су киднаповани на КиМ, уручила је Дачићу захвалницу за помоћ породицама и за борбу да за очување целовитости и интегритет Србије.

Поводом годишњице од злочина огласио се и министар одбране Александар Вулин, који је рекао да, упркос обећањима, правда није стигла у Гораждевац, "као што није стигла нигде где су Срби жртве".

"Тамо где Срби немају свог судију и свог полицајца, тамо где други одлучују о њима, тамо нема правде за њих", изјавио је Вулин.

Додао је да су стрељана српска деца на Бистрици страшна срамота међународне заједнице која је преузела одговорност за живот на Косову и Метохији и поручио да Србија неће заборавити своју побијену децу и неће престати да тражи правду за њих.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике