MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Sećanje na Srbe stradale u Goraždevcu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Sećanje na Srbe stradale u Goraždevcu

13.avgust 2018. Izvor: RTS

Parastosom i polaganjem cveća na spomenik stradalim Srbima i izlaskom na groblјe, u Goraždevcu je obeležena godišnjica oružanog napada na srpsku decu dok su se kupala u reci Bistrici. Podsećanje na srpske žrtve i u spomen-sobi u Beogradu. Ubijeni su Ivan Jovović i Pantelija Dakić. Ranjeno je četvoro devojčica i dečaka. Napadači su još na slobodi.

Sećanje na Srbe stradale u Goraždevcu

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Predstavnici crkve i Vlade Srbije podsetili su u Goraždevcu na nerasvetlјen zločin.

"I posle toga, vi ste odlučili opet da ostanete ovde svoj na svome. Zašto? Zato što u vašim srcima postoji jedno dublјe svedočanstvo od svedočanstva našega razuma, a koje govori da treba da bude ono što biti ne može, da je moguće da bude ono što razumu izgleda nemoguće", rekao je Ilarion, iguman manastira Draganac.

A Euleks je pre četiri godine obustavio istragu u slučaju ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu. Tokom istrage, policija je saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća.

Iz Unmika je 2001. godine obećano da će "prevrnuti svaki komad zemlјe kako bi našli ubice". Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je Unmik ponudio.

"Danas se sećamo zločina koji je ostao bez kazne. Mislim da je jako važno da ničije dete više ne bude meta i da je zato još više važno da i međunarodne misije i lokalne institucije izvuku glave iz peska i ulože dodatne napore kako bi ovaj slučaj bio rešen", rekao je Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM.

Bol i tuga deceniju i po sastavni su deo života porodica Jovović i Dakić. I ostali Srbi u Goraždevcu, kažu, žive iščekujući pravdu.

Ratni sukob i napad na Bistrici prepolovio je broj Srba u tom selu. Do 1999. godine bilo ih je oko 2.000, a danas ih u Goraždevcu živi oko 800.

Rakić: Naći počinioce zločina

Predsednik Srpske liste Goran Rakić apelovao je na međunarodnu zajednicu i privremene institucije u Prištini da pronađu počinioce zločina u Goraždevcu, ali i svih ostalih počinjenih od 1999. godine.

"To je jedini način da srpska zajednica opstane na ovim prostorima i izgradi svoju sigurnu budućnost", ističe Rakić.

"Duboko smo razočarani što počinioci ovog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde. Ubice nam ostaju nekažnjene, a ubistva, napadi, pretnje, krađe srpske imovine sve su učestaliji", upozorava Rakić.

Godišnjica zločina obeležena i u Beogradu

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM je, u prisustvu ministra spolјnih poslova Ivice Dačića i drugih zvaničnika, obeležilo 15 godina od zločina u Goraždevcu.

Porodice žrtava poručile su da žele da probude uspavanu pravdu za kosmetske žzrtve, i da nikada neće zaćutati zbog svih ubijenih i kidnapovanih, a Dačić da Srbija neće odustati od zahteva da svi odgovorni za zločine budu kažnjeni.

O gorkoj istini da su Srbi najveće žrtve etničkog čišćenja i genocida na ovim prostorima, kako kaže Dačić svedoči i Spomen soba "Kosmetske žrtve", gde je obeleženen ovaj tragični događaj.

"Ono što najviše boli jeste to što nijedan zlocin od svih ovih ovde, čini mi se, nije rasvetlјen. Da niko nikada nije pronašao bilo kog zločinca koji je izvršio ove zlocine. Zato ove slike ovde opominju da to ne smemo da zaboravimo", rekao je Dačić koji se založio za nalaženje drugih prostorija za Udruženje koje bi bile adekvatnije i dostupnije javnosti.

Naglasio je da će Srbija i dalјe insistirati na tome da svi odgovorni za zločine budu sankcionisani.

Slobodanka Krstić, majka dvojice sinova koji su kidnapovani na KiM, uručila je Dačiću zahvalnicu za pomoć porodicama i za borbu da za očuvanje celovitosti i integritet Srbije.

Povodom godišnjice od zločina oglasio se i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je rekao da, uprkos obećanjima, pravda nije stigla u Goraždevac, "kao što nije stigla nigde gde su Srbi žrtve".

"Tamo gde Srbi nemaju svog sudiju i svog policajca, tamo gde drugi odlučuju o njima, tamo nema pravde za njih", izjavio je Vulin.

Dodao je da su strelјana srpska deca na Bistrici strašna sramota međunarodne zajednice koja je preuzela odgovornost za život na Kosovu i Metohiji i poručio da Srbija neće zaboraviti svoju pobijenu decu i neće prestati da traži pravdu za njih.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike