МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Немачка нас је већ разграничила признањем Косова
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Немачка нас је већ разграничила признањем Косова

14.август 2018. Извор: Танјуг

Немачка нас је већ "разграничила" оног тренутка када је признала целовито, суверено и недељиво Косово, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у одговору на питање како види став канцеларке Ангеле Меркел да нема промене граница на Балкану.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, одговарајући на питање новинара након посете Војнотехничком институту, истакао да то није ново, те да ће он наставити да се бори да нешто учини и добије за Србе и за Србију.

Изразио је чуђење што је део јавности изјаву Меркел схватио као неку нову поруку.

"Шта значи то што је Меркел рекла? То што је рекла значи само да нас је она већ разграничила тако што је цело Косово независна држава", рекао је Вучић и додао да то људи треба да имају на уму.

"Они који су радују њеној изјави треба да знају да је за Меркел, као и за цео Западни свет, са малим изузецима, да сви они сматрају Косово и Метохију целовитом, сувереном и недељивом територијом и да та територија припада Албанцима у Приштини, да нема никакве везе са Србијом", додао је и указао да само из нашег угла постоји питање - чије је Косово?

"Из њиховог угла је то завршена ствар", рекао је Вучић.

Председник је рекао да му је став Ангеле Меркел познат десет година, да је увек исто говорила и да ништа није променила, али да није ни он.

Али, подвукао је, он ће наставити да се бори за Србе и Србију.

"А, ови који се залажу за независно и целовито Косово нека наставе да раде свој посао", рекао је Вучић и додао да ће Срби да се изјасне, па можда и гласају за то.

Вучић је, одговарајући на питање новинара након посете Војнотехничком институту, подсетио да је увек говорио да Немачка има другачији погледа на Косово од нас.

Истакао је да људи не треба да мисле да се из њиховог угла не спори чије је Косово, да ли наше или њихово.

„Из њиховог угла то је јасно. Због тога ме је зачудила хистерија код дела људи у Србији. Разумем Соњу Бисерко, Саву Јањића, Раду Трајковић,а који су увек били за самостално Косово, далеко од Србије. Ту се ништа није ни променило. Ни код једног од њих. Исту политику су водили и воде данас.

Неко је требало да каже да је то њихова политика, да се они залажу за албанско независно Косово. Зато су се борили против тога да Србија било шта добије", казао је он.

Вучић је рекао да су се после укључили неки други, који су томе допринели да цело Косово припада неком другом.

„Моја кривица је што сам се борио и имао храбрости да Меркел, Путину и Пенсу, Макрону и сваком другом тражим нешто више за Србе и Србију. Да кажем да та граница на Јарињу и Брњаку није државна граница. Извињавам се што сам се дрзнуо да се борим за свој народ", рекао је он додајући да су га убедили да је хтео да да Косово.

„Ви сте дали и тражили само потрвду да је Косово независно", нагласио је Вучић.

Указао је да немачка канцеларка од 2008. када је признала Косово није мењала позицију.

„Друго је што сам се трудио да поправим положај Србије и Срба да дођем у позицију да смем да тражим нешто. Један званичник ми је у шали једном рекао за то што тражим„да ниси ти пуцали би у тебе". Мене поштују, а да је неко други тражио сасвим би лошије прошао", казао је предсендик Србије.

Рекао је да је његов грех изгледа што се бори за свој народ, што се борио и што ће се борити и даље. Указао је да су неки личне и партијске интересе, као и жељу за богаћење стављали испред интереса Србије.

„Баш их брига хоћемо ли да имамо Копаоник, Газиводу, Ропотово у Србији. Њих интересују само паре", казао је он.

Вучић је, на питање новинара да ли ће се даље борити за разграничење, рекао да ће се борити и даље и да ће питати даље шта може да учини за Србију.

С тим у вези је упитао је: јесмо ли сад добили одговор од Меркелове, са којим су задовољни они које подржавају неке телевизије, према којем је све завршено и имамо целовито независно Косово.

„По хиљадити пут је жена јасно рекла да је разграничење постигнуто. Шта ћу ја мали онда. Куд ћу ја против Раде Трајковић и Саве, Јанковића, Ђиласа, Обрадовића и свих других, и још Меркелова каже да је завршнео са разграничењем. Идем да се борим и питам да ако могу нешто да учиним за Србију, могу", казао је он.

„Очигледно је сада да ће ово да траје много дуже него што су неки планирали. Да ће за два три месеца бити завршено, готово, заборавите", поручио је Вучић.

Вучић о КиМ: Хоћу живот, будућност, а не да кукамо

У последних 30 година направили смо много катастрофалних грешака и за то се плаћа цена, али ја не желим да кукамо и плачемо над судбином, желим живот, мир и будућност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Та борба траје траје вековима. Ми смо у последњих 30 година направили много катастрофалних грешака. Је л'' мислите да се за то не плаћа цена? Али, ми у Топличком округу имамо мање Срба него Албанаца у Подујеву, а то су четири општине", рекао је Вучић новинарима после обиласка Војно-техничког института.

Све иде против нас, али Срби нису никад волели да гледају у будућност и анализирају и како да нешто поправе, рекао је он.

"Највише волимо да плачемо над својом судбином. Волимо изговоре, да увек неко други буде крив. (Што ми ми не изађемо на протест као Румуни, код Ердогана пада лира). А код Вучића не пада динар већ годинама. Код нас кад држава није крива за нешто, ви сте пропали. Држава мора да буде крива за све, морамо да будемо губитници", рекао је Вучић.

У том контексту упитао је колико песама имамо у којима се славе наши успеси - можда једну, две.

"Ја хоћу живот, мир, будућност , нећу да плачемо. А, не, не Вучићу, ти хоћес да нас одвојиш од заветне политике - е, ево вам сад, сада ћемо сви да плачемо. Добили сте разграничење како су други одлучили у време ваше власти, ништа нисте урадили по том питању. Ја сам се мучио и борио да нешто променим - могу-могу, не могу, није проблем. Па једног дана објасните Србима на КиМ зашто сте водили такву полтиику и зашто не живе у Србији", поручио је Вучић опозицији.

Како је додао, он ће на власти бити још једно три године, а о овоме ће се причати још 30 година.

Вучић:Хоће ли ови што само држе придике да живе у Ђаковици?

Проблем је када неки говоре о КИМ, а ништа не знају, ама баш ништа...а морају да знају једну ствар: наши људи неће да живе у Кикинди, Пожаревцу, Врању ....сви иду у Београд, Нови Сад, или бели свет. А, ко од вас хоће да иде у Ђаковицу, осим што хоћете да ми држите придике ...Је л'' има икога од вас? Нема никог - рекао је председник Србије Александар Вучић говорећи о ставовима опозиције о Косову и Метохији.

"А, то је вековна српска земља, коју ћемо да чувамо још 5. 000 година, а нема ниједног Србина који хоће тамо да оде", приметио је иронично.

Како каже, опозиција је довела земљу до тога да је могуће и да неко позива да се забрани улазак председнику Репрублике Српске "у његову Србију".

"Имате кретене на опозиционој сцени, то је горе од кретена, који траже да се забрани улазак Додику да буде ухапшен. Да ли сте ви нормални, на којој планети живите", упитао је он.

Како је додао, траже да се забрани Додику улазак, јер им је рекао истину у очи.

"А при томе вам није рекао да сте ви томе допринели", рекао је Вучић.

Вучић: Са Тачијем у септембру у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је сасвим сигурно да ће се са председником привремених власти у Приштини Хашимом Тачијем састати почетком септембра у Бриселу, истичуцћи да ће то бити прилика да се сагледа да ли постоји могућност за излаз из тешке ситуације у којој се налазимо.

Рекао је да је могуће да обојица учествују и на Европском форуму Алпбах, где су најављено током „Политичких разговора“, који су заказани за 25. и 26.август, мада он још не зна да ли ће ићи тамо.

„Још нисам одлучио да ли ћу да идем у Алпбах“; додао је он.

Вучић је казао да ће бити интересантно да видимо после свега шта је то и где смо стали, као и да ли постоји било која могућност за излаз из тешке ситуације у којој се налазимо.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике