MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nemačka nas je već razgraničila priznanjem Kosova
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nemačka nas je već razgraničila priznanjem Kosova

14.avgust 2018. Izvor: Tanjug

Nemačka nas je već "razgraničila" onog trenutka kada je priznala celovito, suvereno i nedelјivo Kosovo, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u odgovoru na pitanje kako vidi stav kancelarke Angele Merkel da nema promene granica na Balkanu.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara nakon posete Vojnotehničkom institutu, istakao da to nije novo, te da će on nastaviti da se bori da nešto učini i dobije za Srbe i za Srbiju.

Izrazio je čuđenje što je deo javnosti izjavu Merkel shvatio kao neku novu poruku.

"Šta znači to što je Merkel rekla? To što je rekla znači samo da nas je ona već razgraničila tako što je celo Kosovo nezavisna država", rekao je Vučić i dodao da to lјudi treba da imaju na umu.

"Oni koji su raduju njenoj izjavi treba da znaju da je za Merkel, kao i za ceo Zapadni svet, sa malim izuzecima, da svi oni smatraju Kosovo i Metohiju celovitom, suverenom i nedelјivom teritorijom i da ta teritorija pripada Albancima u Prištini, da nema nikakve veze sa Srbijom", dodao je i ukazao da samo iz našeg ugla postoji pitanje - čije je Kosovo?

"Iz njihovog ugla je to završena stvar", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da mu je stav Angele Merkel poznat deset godina, da je uvek isto govorila i da ništa nije promenila, ali da nije ni on.

Ali, podvukao je, on će nastaviti da se bori za Srbe i Srbiju.

"A, ovi koji se zalažu za nezavisno i celovito Kosovo neka nastave da rade svoj posao", rekao je Vučić i dodao da će Srbi da se izjasne, pa možda i glasaju za to.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara nakon posete Vojnotehničkom institutu, podsetio da je uvek govorio da Nemačka ima drugačiji pogleda na Kosovo od nas.

Istakao je da lјudi ne treba da misle da se iz njihovog ugla ne spori čije je Kosovo, da li naše ili njihovo.

„Iz njihovog ugla to je jasno. Zbog toga me je začudila histerija kod dela lјudi u Srbiji. Razumem Sonju Biserko, Savu Janjića, Radu Trajković,a koji su uvek bili za samostalno Kosovo, daleko od Srbije. Tu se ništa nije ni promenilo. Ni kod jednog od njih. Istu politiku su vodili i vode danas.

Neko je trebalo da kaže da je to njihova politika, da se oni zalažu za albansko nezavisno Kosovo. Zato su se borili protiv toga da Srbija bilo šta dobije", kazao je on.

Vučić je rekao da su se posle uklјučili neki drugi, koji su tome doprineli da celo Kosovo pripada nekom drugom.

„Moja krivica je što sam se borio i imao hrabrosti da Merkel, Putinu i Pensu, Makronu i svakom drugom tražim nešto više za Srbe i Srbiju. Da kažem da ta granica na Jarinju i Brnjaku nije državna granica. Izvinjavam se što sam se drznuo da se borim za svoj narod", rekao je on dodajući da su ga ubedili da je hteo da da Kosovo.

„Vi ste dali i tražili samo potrvdu da je Kosovo nezavisno", naglasio je Vučić.

Ukazao je da nemačka kancelarka od 2008. kada je priznala Kosovo nije menjala poziciju.

„Drugo je što sam se trudio da popravim položaj Srbije i Srba da dođem u poziciju da smem da tražim nešto. Jedan zvaničnik mi je u šali jednom rekao za to što tražim„da nisi ti pucali bi u tebe". Mene poštuju, a da je neko drugi tražio sasvim bi lošije prošao", kazao je predsendik Srbije.

Rekao je da je njegov greh izgleda što se bori za svoj narod, što se borio i što će se boriti i dalјe. Ukazao je da su neki lične i partijske interese, kao i želјu za bogaćenje stavlјali ispred interesa Srbije.

„Baš ih briga hoćemo li da imamo Kopaonik, Gazivodu, Ropotovo u Srbiji. Nјih interesuju samo pare", kazao je on.

Vučić je, na pitanje novinara da li će se dalјe boriti za razgraničenje, rekao da će se boriti i dalјe i da će pitati dalјe šta može da učini za Srbiju.

S tim u vezi je upitao je: jesmo li sad dobili odgovor od Merkelove, sa kojim su zadovolјni oni koje podržavaju neke televizije, prema kojem je sve završeno i imamo celovito nezavisno Kosovo.

„Po hilјaditi put je žena jasno rekla da je razgraničenje postignuto. Šta ću ja mali onda. Kud ću ja protiv Rade Trajković i Save, Jankovića, Đilasa, Obradovića i svih drugih, i još Merkelova kaže da je završneo sa razgraničenjem. Idem da se borim i pitam da ako mogu nešto da učinim za Srbiju, mogu", kazao je on.

„Očigledno je sada da će ovo da traje mnogo duže nego što su neki planirali. Da će za dva tri meseca biti završeno, gotovo, zaboravite", poručio je Vučić.

Vučić o KiM: Hoću život, budućnost, a ne da kukamo

U poslednih 30 godina napravili smo mnogo katastrofalnih grešaka i za to se plaća cena, ali ja ne želim da kukamo i plačemo nad sudbinom, želim život, mir i budućnost, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ta borba traje traje vekovima. Mi smo u poslednjih 30 godina napravili mnogo katastrofalnih grešaka. Je l'' mislite da se za to ne plaća cena? Ali, mi u Topličkom okrugu imamo manje Srba nego Albanaca u Podujevu, a to su četiri opštine", rekao je Vučić novinarima posle obilaska Vojno-tehničkog instituta.

Sve ide protiv nas, ali Srbi nisu nikad voleli da gledaju u budućnost i analiziraju i kako da nešto poprave, rekao je on.

"Najviše volimo da plačemo nad svojom sudbinom. Volimo izgovore, da uvek neko drugi bude kriv. (Što mi mi ne izađemo na protest kao Rumuni, kod Erdogana pada lira). A kod Vučića ne pada dinar već godinama. Kod nas kad država nije kriva za nešto, vi ste propali. Država mora da bude kriva za sve, moramo da budemo gubitnici", rekao je Vučić.

U tom kontekstu upitao je koliko pesama imamo u kojima se slave naši uspesi - možda jednu, dve.

"Ja hoću život, mir, budućnost , neću da plačemo. A, ne, ne Vučiću, ti hoćes da nas odvojiš od zavetne politike - e, evo vam sad, sada ćemo svi da plačemo. Dobili ste razgraničenje kako su drugi odlučili u vreme vaše vlasti, ništa niste uradili po tom pitanju. Ja sam se mučio i borio da nešto promenim - mogu-mogu, ne mogu, nije problem. Pa jednog dana objasnite Srbima na KiM zašto ste vodili takvu poltiiku i zašto ne žive u Srbiji", poručio je Vučić opoziciji.

Kako je dodao, on će na vlasti biti još jedno tri godine, a o ovome će se pričati još 30 godina.

Vučić:Hoće li ovi što samo drže pridike da žive u Đakovici?

Problem je kada neki govore o KIM, a ništa ne znaju, ama baš ništa...a moraju da znaju jednu stvar: naši lјudi neće da žive u Kikindi, Požarevcu, Vranju ....svi idu u Beograd, Novi Sad, ili beli svet. A, ko od vas hoće da ide u Đakovicu, osim što hoćete da mi držite pridike ...Je l'' ima ikoga od vas? Nema nikog - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o stavovima opozicije o Kosovu i Metohiji.

"A, to je vekovna srpska zemlјa, koju ćemo da čuvamo još 5. 000 godina, a nema nijednog Srbina koji hoće tamo da ode", primetio je ironično.

Kako kaže, opozicija je dovela zemlјu do toga da je moguće i da neko poziva da se zabrani ulazak predsedniku Reprublike Srpske "u njegovu Srbiju".

"Imate kretene na opozicionoj sceni, to je gore od kretena, koji traže da se zabrani ulazak Dodiku da bude uhapšen. Da li ste vi normalni, na kojoj planeti živite", upitao je on.

Kako je dodao, traže da se zabrani Dodiku ulazak, jer im je rekao istinu u oči.

"A pri tome vam nije rekao da ste vi tome doprineli", rekao je Vučić.

Vučić: Sa Tačijem u septembru u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sasvim sigurno da će se sa predsednikom privremenih vlasti u Prištini Hašimom Tačijem sastati početkom septembra u Briselu, ističucći da će to biti prilika da se sagleda da li postoji mogućnost za izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazimo.

Rekao je da je moguće da obojica učestvuju i na Evropskom forumu Alpbah, gde su najavlјeno tokom „Političkih razgovora“, koji su zakazani za 25. i 26.avgust, mada on još ne zna da li će ići tamo.

„Još nisam odlučio da li ću da idem u Alpbah“; dodao je on.

Vučić je kazao da će biti interesantno da vidimo posle svega šta je to i gde smo stali, kao i da li postoji bilo koja mogućnost za izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazimo.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike