МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Ако буде споразума , имаћемо више него данас
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Ако буде споразума , имаћемо више него данас

16.август 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић је рекао да су основни циљеви да се на КиМ очувају мир и стабилност, да се заштите државни интереси и да се осигурају права , безбедност и сигурност наших људи на КиМ.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Ако буде споразума, имаћемо више него данас, поручио је председник и најавио да ће 9. септембра, ако све буде у реду, бити са Србима на Косову и Метохији.

Он је запитао може ли ико данас да каже да је све наше када је реч о КиМ, а знамо да не говоримо истину.

Како је рекао, боље је да се обезбеди мир готово по сваку цену када је реч о политици према Косову, него да се праве грешке као раније када смо срчано и снажно улазили и били побеђени, јер нисмо добро израчунали снагу свих оних који би могли бити против нас у свету.

Као други циљ, Вучић је истакао очување државних интереса, да се заштите територијални, имовински и сви други интереси Србије. Председник је рекао да је то најтежи део.

Трећи циљ је, како је рекао, очување права наших људи и народа на КиМ.

Председник је истакао да је потребно обезбедити безбедност људи, да се обезбеди да деца наших људи несметано иду у школе и биоскопе и да се друже са вршњацима.

Такође је рекао да је потребно говорити истину.

Навео је да дефиниција државе састоји од три основна елемента, територије, становништва и монопола физичке принуде (војска и полиција). Од та три елемента, рекао је рекао, само у појединим деловима на Космету имамо становништво на својој страни и ништа више.

"Имамо дефинисану територију од стране западних сила и фактички дефинисану територију на терену која је против нас. Границе на Јарињу и Брњаку постављене су коначно 2011. године", рекао је председник и додао да их ми данас називамо административним прелазима, пошто то не признајемо, али да не можемо да уђемо на КиМ, осим тајним каналима, а да не пређемо ту границу.

"Борба да добијемо је што можемо", указао је Вучић.

Истакао је и да је ситуација тешка и да ће се у таквим условима борити да добијемо све што можемо за нашу земљу.

Како је рекао, са свим евентуалним предлозима ће изаћи пред грађане и рећи шта је урађено.

“Нећемо ништа тајно да потписујемо, изаћи ћемо пред грађане с решењем које будемо сматрали да је довољно добро, али сигуран сам да ћемо имати много више него данас и да ћемо моћи да понудимо много више, ако се уопште договоримо, а мислим да ће то бити врло тешко”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ни њему, ни било коме са стране Београда није лако да разговара са албанским представницима или са онима који су на њиховој страни. Међутим, каже да није ни њима тако једноставно.

"Наш је посао да то радимо и да урадимо најбоље што можемо за народ и градане. Зато смо бирани и то је наша обавеза и дужност", рекао је Вучић.

Наводи да криза у односима Срба и Албанаца траје више стотина година али да људи углавном памте догадаје из деведесетих и двехиљадитих и додаје да се мало ко сећа година претходних деценија и Ђорђа Мартиновића и свих прогона Срба са КиМ.

Поручује да Србија има мало савезника у међународној заједници и да је поправљала позицију да би била саслушана.

На питање о ставовима Ангеле Меркел каже да њу не сматра непријатељем и да ми добре ствари брзо заборављамо. Подсетио је да нас је он спасила сукоба са Хрватима када су нам уводили санкције због миграната.

Истиче и да је Меркелова увек инсистирала да инвеститори дођу у Србију и да, између осталог, захваљујући њој имамо раст од 4,4 одсто у другом кварталу, који је други највећи у Европи.

"Да ли нам одговара сваки став Немачке? Они су признали независно Косово. За њих је та прича завршена", рекао је председник.

Поручује да је зато уложио труд и енергију и љубав према отаџбини, да се промени позиција Србије и да се направи нешто бољом.

“Да нешто добијемо за Србе, где год да живе на КиМ, да то буде нешто више и опипљивије од онога што имамо данас", каже председник.

Конкретних решења још нема, додао је.

А када је реч о разграничењу, примећује да су нас САД и Немацка већ разграницили и да су и сви значајнији у међународној заједници то урадили.

"Кад кажем сви, неки други не признају то разграницење које фактицки постоји, јер ми немамо силу на КиМ, имамо границе постављене не нашом вољом, али они су нас вец разгранилици, а кад кажу да су против разграницења то знаци да су против промене границе које су на нашу штету", рекао је Вучић.

Каже да су и Америка, Немачка, Француска, Енглеска, Италија... за то да је Косово независно и целовито.

"Мене нападају овде у земљи зато што ја не признајем такве границе и зато што тражим нешто за Србе и Србију", рекао је председник.

Поручује да неће да говори о конкретним решењима јер их још нема.

Истиче да између оних који су за целовито Косово и оних који мисле да треба да прицамо приче из Душановог царства нема разлике.

"Можете да понављате одреденим свештеним лицима и појединим политичарима са Савског венца који лажу народ да су са КиМ, да им кажете - кажите нам само једном да је КиМ Србија. Никад то неће да кажу", рекао је Вучић.

Наводи да су најважнији животи и безбедност људи али да је у смислу територије север Косова важан. Рец је о 1.000 квадратних километара, али Вучић истиче да није реч о томе, него о питању стратешког значаја и људи. Истакао је Копаоник и Газиводе које су од стратешког значаја.

Председник је говорио о Валачу, Трепчи, назначио да је реч о вема значајном геостратешком положају севера Косова.

Међутим, поручује да то није важније од Косовског Поморавља или било ког другог дела.

"За сваког нашег човека ћемо да се борити и изборити за већа права уколико то будемо могли. Све друго је катастрофа", сматра председник.

Приметио је да је премијерка Ана Брнабић данас навела да они који причају о замрзнутом конфликту не схватају да то није одрживо, јер ћемо сваког дана да се питамо хоће ли да нас нападну на северу КиМ и уз чију помоћ, као што је било у време Олује.

Каже да је време да будемо паметни и размишљамо о будућности.

Спустите лопту, ионако ће се народ изјаснити

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас на "спуштање лопте" и толеранцију, јер ће како је истакао, ионако, ако будемо у позицији да о нечему одлучујемо, везано за Косово и Метохију, одлучивати народ својом вољом.

Вучић је, гостујући у дневнику РТС-а, замолио све Србе, оне који су разумни део нашег друштва, да покажу много више толеранције, док остали нека наставе да мрзе, јер они који мрзе представаљају највећи проблем сами себи.

Он је, упитан за писмо градоначелника српских општина са КиМ, рекао да су они, који живе на Косову и Метохији, који тамо имају породицу најавили да ће доћи у Београд да питају шта је све учињено, на шта је кренула патолошка мржња.

"На то је кренуло нешто што ме страховито уплашило - патолошка мржња. Видело се да су све приче о КиМ биле лажи, комбинована мрзња, искрени презир према нашем народу на КИМ. Што је ли и не смеју да долазе у Београд да нас питају? Има ли свести код нас о целовитости нашег народа и нације?", упитао је Вучић.

Казао је да су градоначелници на све претње ћутали, на претње да треба хапсити и убијати све који су другачијег мишљења, а онда су рекли да знају да није лако Албанцима и међународној заједници да разговарају са нама, као и да треба да их пусте да нешто изборе за себе и кажу да имају поверења у председника и државне институције.

Они казу "пустите нас који овде зивимо да се изборимо за несто"... ако ми од тога што Вучић ради зависи живот моје деце , пустите да се заједно са њим изборимо за нешто, протумачио је Вучих суштину писма.

Вучић је подсетио да је међу тим градоначелницима и представницима шест општина јужно од Ибра, који су се са онима са севера сагласили око јединственог текста саопштења, после дана и недеља бруталне кампање коју су сви повели против председника и државних институција.

„Данима и недељама слушам приче да сам велеиздајник јер се борим за нешто, а то ми говоре они који су све изгубили. 2008. године имали смо одлуку о независности, затим смо изнели питање КиМ из оквира УН, а 2010. имамо пресуду Међународног суда правде на срамни захтев Србије и неодговорних политичара који нам данас соле памет. Затим 2011. постављамо границе међу својим народом између севера Косова и Рашке.

Поред свега што се десило од 1999. да ли мислите да је све могуће да буде исто. То је немогуће", рекао је он.

Казао је да га данима оптужују и нападају они који су за целовито и независно Косово, од Српкиње са Савског венца која се лажно представља да је са КиМ, преко црквених представника.

"Појаве се та неодговорна лица која су учествовала и подржавала ту власт и кажу ухапсите Вучцића. Позивате се на официре, примере Драге Машин и Александра Обреновића, на Мајски преврат, тражите крв у Србији и сви ћуте, нико неће да спомене то док дан касније не дође неки одговор пошто је ваљда уобичајено и нормално да хапсите председника једне државе", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је посланик Златне Зоре који је у грчком парламент тражио хапшење премијера (Алексиса) Ципраса ухапшен, и додао да је поносан што се код нас ништа никоме није догодило.

"Овде ником ништа и ја сам задовољан што је тако јер и такви, који су нанели много зла и несреће српском народу, имају право да јавно кажу своје мишљење и поносан сам на то", рекао је Вучић.

Такође је критиковао нападе на Милорада Додика и захтеве опозиције да му се забрани улазак у Србиу.

"Због изреченог мишљења председника Републике Српске Милорада Додика који је све тачно рекао и питао: Срби,хоћете ли да вам председник буде Албанац. Нама је срећа што су Албанци нестрпљиви, да су чекали још 15 година могли су увек да имају директно изабраног свог председника Србије и српске владе, али су били недовољно стрпљиви и нетрпељиви у сопственим редовима не би ли заузимали што више власти", рекао је Вучић.

Истовремено он се упитао и шта је одговор дела јавности који не трпи другачије мишљење? наводећи да су Јеремић, Ђилас, Обрадовић и остали тражили да се Додику забрани улаз у Србију.

"Па шта би радили са Републиком Српском и њеним народом, ако би председнику Српске забранили улаз због другачијег мишљења", упитао се Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике