MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Ako bude sporazuma , imaćemo više nego danas
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Ako bude sporazuma , imaćemo više nego danas

16.avgust 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su osnovni cilјevi da se na KiM očuvaju mir i stabilnost, da se zaštite državni interesi i da se osiguraju prava , bezbednost i sigurnost naših lјudi na KiM.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Ako bude sporazuma, imaćemo više nego danas, poručio je predsednik i najavio da će 9. septembra, ako sve bude u redu, biti sa Srbima na Kosovu i Metohiji.

On je zapitao može li iko danas da kaže da je sve naše kada je reč o KiM, a znamo da ne govorimo istinu.

Kako je rekao, bolјe je da se obezbedi mir gotovo po svaku cenu kada je reč o politici prema Kosovu, nego da se prave greške kao ranije kada smo srčano i snažno ulazili i bili pobeđeni, jer nismo dobro izračunali snagu svih onih koji bi mogli biti protiv nas u svetu.

Kao drugi cilј, Vučić je istakao očuvanje državnih interesa, da se zaštite teritorijalni, imovinski i svi drugi interesi Srbije. Predsednik je rekao da je to najteži deo.

Treći cilј je, kako je rekao, očuvanje prava naših lјudi i naroda na KiM.

Predsednik je istakao da je potrebno obezbediti bezbednost lјudi, da se obezbedi da deca naših lјudi nesmetano idu u škole i bioskope i da se druže sa vršnjacima.

Takođe je rekao da je potrebno govoriti istinu.

Naveo je da definicija države sastoji od tri osnovna elementa, teritorije, stanovništva i monopola fizičke prinude (vojska i policija). Od ta tri elementa, rekao je rekao, samo u pojedinim delovima na Kosmetu imamo stanovništvo na svojoj strani i ništa više.

"Imamo definisanu teritoriju od strane zapadnih sila i faktički definisanu teritoriju na terenu koja je protiv nas. Granice na Jarinju i Brnjaku postavlјene su konačno 2011. godine", rekao je predsednik i dodao da ih mi danas nazivamo administrativnim prelazima, pošto to ne priznajemo, ali da ne možemo da uđemo na KiM, osim tajnim kanalima, a da ne pređemo tu granicu.

"Borba da dobijemo je što možemo", ukazao je Vučić.

Istakao je i da je situacija teška i da će se u takvim uslovima boriti da dobijemo sve što možemo za našu zemlјu.

Kako je rekao, sa svim eventualnim predlozima će izaći pred građane i reći šta je urađeno.

“Nećemo ništa tajno da potpisujemo, izaći ćemo pred građane s rešenjem koje budemo smatrali da je dovolјno dobro, ali siguran sam da ćemo imati mnogo više nego danas i da ćemo moći da ponudimo mnogo više, ako se uopšte dogovorimo, a mislim da će to biti vrlo teško”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da ni njemu, ni bilo kome sa strane Beograda nije lako da razgovara sa albanskim predstavnicima ili sa onima koji su na njihovoj strani. Međutim, kaže da nije ni njima tako jednostavno.

"Naš je posao da to radimo i da uradimo najbolјe što možemo za narod i gradane. Zato smo birani i to je naša obaveza i dužnost", rekao je Vučić.

Navodi da kriza u odnosima Srba i Albanaca traje više stotina godina ali da lјudi uglavnom pamte dogadaje iz devedesetih i dvehilјaditih i dodaje da se malo ko seća godina prethodnih decenija i Đorđa Martinovića i svih progona Srba sa KiM.

Poručuje da Srbija ima malo saveznika u međunarodnoj zajednici i da je popravlјala poziciju da bi bila saslušana.

Na pitanje o stavovima Angele Merkel kaže da nju ne smatra neprijatelјem i da mi dobre stvari brzo zaboravlјamo. Podsetio je da nas je on spasila sukoba sa Hrvatima kada su nam uvodili sankcije zbog migranata.

Ističe i da je Merkelova uvek insistirala da investitori dođu u Srbiju i da, između ostalog, zahvalјujući njoj imamo rast od 4,4 odsto u drugom kvartalu, koji je drugi najveći u Evropi.

"Da li nam odgovara svaki stav Nemačke? Oni su priznali nezavisno Kosovo. Za njih je ta priča završena", rekao je predsednik.

Poručuje da je zato uložio trud i energiju i lјubav prema otadžbini, da se promeni pozicija Srbije i da se napravi nešto bolјom.

“Da nešto dobijemo za Srbe, gde god da žive na KiM, da to bude nešto više i opiplјivije od onoga što imamo danas", kaže predsednik.

Konkretnih rešenja još nema, dodao je.

A kada je reč o razgraničenju, primećuje da su nas SAD i Nemacka već razgranicili i da su i svi značajniji u međunarodnoj zajednici to uradili.

"Kad kažem svi, neki drugi ne priznaju to razgranicenje koje fakticki postoji, jer mi nemamo silu na KiM, imamo granice postavlјene ne našom volјom, ali oni su nas vec razgranilici, a kad kažu da su protiv razgranicenja to znaci da su protiv promene granice koje su na našu štetu", rekao je Vučić.

Kaže da su i Amerika, Nemačka, Francuska, Engleska, Italija... za to da je Kosovo nezavisno i celovito.

"Mene napadaju ovde u zemlјi zato što ja ne priznajem takve granice i zato što tražim nešto za Srbe i Srbiju", rekao je predsednik.

Poručuje da neće da govori o konkretnim rešenjima jer ih još nema.

Ističe da između onih koji su za celovito Kosovo i onih koji misle da treba da pricamo priče iz Dušanovog carstva nema razlike.

"Možete da ponavlјate odredenim sveštenim licima i pojedinim političarima sa Savskog venca koji lažu narod da su sa KiM, da im kažete - kažite nam samo jednom da je KiM Srbija. Nikad to neće da kažu", rekao je Vučić.

Navodi da su najvažniji životi i bezbednost lјudi ali da je u smislu teritorije sever Kosova važan. Rec je o 1.000 kvadratnih kilometara, ali Vučić ističe da nije reč o tome, nego o pitanju strateškog značaja i lјudi. Istakao je Kopaonik i Gazivode koje su od strateškog značaja.

Predsednik je govorio o Valaču, Trepči, naznačio da je reč o vema značajnom geostrateškom položaju severa Kosova.

Međutim, poručuje da to nije važnije od Kosovskog Pomoravlјa ili bilo kog drugog dela.

"Za svakog našeg čoveka ćemo da se boriti i izboriti za veća prava ukoliko to budemo mogli. Sve drugo je katastrofa", smatra predsednik.

Primetio je da je premijerka Ana Brnabić danas navela da oni koji pričaju o zamrznutom konfliktu ne shvataju da to nije održivo, jer ćemo svakog dana da se pitamo hoće li da nas napadnu na severu KiM i uz čiju pomoć, kao što je bilo u vreme Oluje.

Kaže da je vreme da budemo pametni i razmišlјamo o budućnosti.

Spustite loptu, ionako će se narod izjasniti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras na "spuštanje lopte" i toleranciju, jer će kako je istakao, ionako, ako budemo u poziciji da o nečemu odlučujemo, vezano za Kosovo i Metohiju, odlučivati narod svojom volјom.

Vučić je, gostujući u dnevniku RTS-a, zamolio sve Srbe, one koji su razumni deo našeg društva, da pokažu mnogo više tolerancije, dok ostali neka nastave da mrze, jer oni koji mrze predstavalјaju najveći problem sami sebi.

On je, upitan za pismo gradonačelnika srpskih opština sa KiM, rekao da su oni, koji žive na Kosovu i Metohiji, koji tamo imaju porodicu najavili da će doći u Beograd da pitaju šta je sve učinjeno, na šta je krenula patološka mržnja.

"Na to je krenulo nešto što me strahovito uplašilo - patološka mržnja. Videlo se da su sve priče o KiM bile laži, kombinovana mrznja, iskreni prezir prema našem narodu na KIM. Što je li i ne smeju da dolaze u Beograd da nas pitaju? Ima li svesti kod nas o celovitosti našeg naroda i nacije?", upitao je Vučić.

Kazao je da su gradonačelnici na sve pretnje ćutali, na pretnje da treba hapsiti i ubijati sve koji su drugačijeg mišlјenja, a onda su rekli da znaju da nije lako Albancima i međunarodnoj zajednici da razgovaraju sa nama, kao i da treba da ih puste da nešto izbore za sebe i kažu da imaju poverenja u predsednika i državne institucije.

Oni kazu "pustite nas koji ovde zivimo da se izborimo za nesto"... ako mi od toga što Vučić radi zavisi život moje dece , pustite da se zajedno sa njim izborimo za nešto, protumačio je Vučih suštinu pisma.

Vučić je podsetio da je među tim gradonačelnicima i predstavnicima šest opština južno od Ibra, koji su se sa onima sa severa saglasili oko jedinstvenog teksta saopštenja, posle dana i nedelјa brutalne kampanje koju su svi poveli protiv predsednika i državnih institucija.

„Danima i nedelјama slušam priče da sam veleizdajnik jer se borim za nešto, a to mi govore oni koji su sve izgubili. 2008. godine imali smo odluku o nezavisnosti, zatim smo izneli pitanje KiM iz okvira UN, a 2010. imamo presudu Međunarodnog suda pravde na sramni zahtev Srbije i neodgovornih političara koji nam danas sole pamet. Zatim 2011. postavlјamo granice među svojim narodom između severa Kosova i Raške.

Pored svega što se desilo od 1999. da li mislite da je sve moguće da bude isto. To je nemoguće", rekao je on.

Kazao je da ga danima optužuju i napadaju oni koji su za celovito i nezavisno Kosovo, od Srpkinje sa Savskog venca koja se lažno predstavlјa da je sa KiM, preko crkvenih predstavnika.

"Pojave se ta neodgovorna lica koja su učestvovala i podržavala tu vlast i kažu uhapsite Vučcića. Pozivate se na oficire, primere Drage Mašin i Aleksandra Obrenovića, na Majski prevrat, tražite krv u Srbiji i svi ćute, niko neće da spomene to dok dan kasnije ne dođe neki odgovor pošto je valјda uobičajeno i normalno da hapsite predsednika jedne države", rekao je Vučić.

On je podsetio da je poslanik Zlatne Zore koji je u grčkom parlament tražio hapšenje premijera (Aleksisa) Ciprasa uhapšen, i dodao da je ponosan što se kod nas ništa nikome nije dogodilo.

"Ovde nikom ništa i ja sam zadovolјan što je tako jer i takvi, koji su naneli mnogo zla i nesreće srpskom narodu, imaju pravo da javno kažu svoje mišlјenje i ponosan sam na to", rekao je Vučić.

Takođe je kritikovao napade na Milorada Dodika i zahteve opozicije da mu se zabrani ulazak u Srbiu.

"Zbog izrečenog mišlјenja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je sve tačno rekao i pitao: Srbi,hoćete li da vam predsednik bude Albanac. Nama je sreća što su Albanci nestrplјivi, da su čekali još 15 godina mogli su uvek da imaju direktno izabranog svog predsednika Srbije i srpske vlade, ali su bili nedovolјno strplјivi i netrpelјivi u sopstvenim redovima ne bi li zauzimali što više vlasti", rekao je Vučić.

Istovremeno on se upitao i šta je odgovor dela javnosti koji ne trpi drugačije mišlјenje? navodeći da su Jeremić, Đilas, Obradović i ostali tražili da se Dodiku zabrani ulaz u Srbiju.

"Pa šta bi radili sa Republikom Srpskom i njenim narodom, ako bi predsedniku Srpske zabranili ulaz zbog drugačijeg mišlјenja", upitao se Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike