МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Знам цену, желим да покушам да решим питање КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Знам цену, желим да покушам да решим питање КиМ

17.август 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је спреман и да зна колика се цена плаћа за хаброст у Србији, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, али да је одлучан да уђе у историју као неко ко је бар покушао да реши питање Косова и Метохије.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је подсетио да у међународном окружењу, у свету, постоје многи који би желели постизање договора, мир, али и неки који би желели мање, а таквих прмера има и у земљи.

„Ушао сам у нешто што је најтеже, иако су људи говорили да их је баш брига. Онда су неки помислили да искористе то као прилику за долазак на власт, за пљачку, а све су радили са нејасном политиком, не чујем никаква решења. Довољно сам спреман и знам колика се цена плаћа за хаброст, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, ма колико то било тачно, истинито и прецизно речено“, објаснио је он.

Вучић је указао да се на примеру председника РС Милорада Додика, који је рекао све што је тачно о КиМ, како је прошао.

„Сваки нормалан и рационални човек би свако слово потписао. Међутим, нисмо увек рационални. Понекад волимо да себе лажемо, да нас други лажу, да живимо у свом свету. Ја ћу да се борим колико и докле могу“, поручио је он.

Вучић је казао да жели да остане записано у историји да је покушао да тај проблем реши.

Вучић:Не везујем своју судбину за неке изборе,већ за будућност

Нисам своју политичку судбину везао за неке изборе, већ за будућност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и прецизирао да ће 9. септембра разговарати са нашим народом на КиМ о правцу којим држава намерава да води у будућности.

"Моја намера је да људима говорим оно што не воле да чују и што није лако да чују, како бисмо били успешнији, сачували мир, будућност и пронашли одрживо решење", рекао је председник и додао да ће то бити реалан, одговоран и озбиљан приступ који значи да можемо да доводимо фабрике и инвеститоре и на север и на друге делове КиМ.

Председник Србије рекао је да ће с грађанима на Косову и Метохији разговарати о правцу којим држава планира да води косовску политику, те да ће се тим поводом и обратити тада српском народу на КиМ, али не да би им изнео некакав план, нити за сада жели о детаљима да говори, јер не би желео да руши могућност макар било каквог договора.

"Зато од мене нећете чути ниједан детаљ", рекао је одговарајући на питања новинара у КЦ Србије.

Како је навео, људи на КиМ могу да у будућсноти очекују много од своје државе, Србија ће тамо улагати, а он је, додао је, у преговорима с једном кинеском компанијом да отвори погон на северу Кксова, али, како примећује, људи траже гаранције за посао који ће тамо да организују, а ми им те гаранције у овом требнутку не можемо обезбедити.

С друге стране, како је рекао, није му потребно да се било коме додворава износећи ресења о Косову, јер, додаје, своју политуицку судбину није везао за било које изборе, већ за будућност.

Подсетили су га каже на Милошевићеве поруке на Газиместану, те питали шта ће бити његове из Митровице.

"Нажалост, Милошевићева вероватно добра намера да заштити српске интересе, претворила се у добром делу у своју супротност из много разлога, страног фактора, слабе економије у то доба...зато не може да носи заслуге, иако је несумњиво желео добро свом народу", приметио је Вучић те додао:

"Моја намера је да људима говорим оно што не воле и што није лако да чују, како бисмо били успешнији, сачували мир, будућност и пронашли одрживо решење. То ће бити реалан, одговоран и озбиљан приступ који значи да можемо да доводимо фабрике и инвеститоре и на север и на друге делове КиМ", поруч ио је председник.

"Желим да кажем да ми је вазно колико ћемо људи моћи да запослимо, јер хоћемо још много фабрика да направимо, мада у ужасно тешким условима, то сви знате, мада неки не желе да чују, али желимо да извучен највисе сто можемо у застити територије,, државних и националних интереса", поруцио је Вучић.

Како је рекао, обраћање Србима на КиМ писаће колико од сутра, а нешто више знаће, додао је, након разговора у Бриселу, с "Европљанима и "Тачијем", после пута у Кину, Америку....

То што ће, рећи, поручио је, нада се да ће моћи у вредносном смислу да важи и за 50 и 100 година, "а не да то ''поједу'' неки следећи избори или нека ТВ емисија":

Рекао је и да неће да реагује на изјаве албанских политичара о "узимању Медвеђе", јер, додао је, нека у Приштини изјављују шта год желе.

"А да одговарам на то да је предлог управљачког тима за ЗСО луд, па да ће да узимају Медвеђу у којој је седам одсто Албанаца...или аутопут који ми градимо, нећу уопште да реагујем", поручио је.

Вучић:Тек ћемо улагати на КиМ

Држава је уложила много у здравствене установе на КиМ и наставиће то да чини још више, рекао је председник Александар Вучић и истакао да, у погледу здравства и образовања, људи у покрајини могу много да очекују.

"Тек ћемо да уложимо", рекао је Вучић новинарима.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је здравство од кључног значаја за останак и опстанак Срба на КиМ, те нагласио и да ће држава улагати и плаћати запослене у здравствственим и образовним установама на КиМ јер то, истиче, чува опстанак нашег народа.

Оно што је, додаје, увек чувало Србе на северу КиМ и њихову будућност била болница у Митровици.

"Много тога смо, не у лаким условима, уложили да болница има и пристојну опрему и пристојне просторије. Може боље, тек ћемо да улажемо. Људи на КиМ по том питању могу да очекују много", поручио је Вучић.

"Све што имамо, од Штрпца, Пасјана...болница у Косовској Митровицу била је симбол отпора и опстанка Срба на северу када нам готово ниједне институције сем универзитета нису функционалне", каже Вучић.

"Чак и кад смо причали о ЗСО, и то имате у Бриселском споразуму где се говори о надзору и утицају и могућности да Београд плаћа, реч је о здравстевним и образовним институцијама и установама. Тако да је то оно што чува главу Србина и што чува опстанак нашег народа, ово сам наравно метафорично рекао", навео је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике