MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Znam cenu, želim da pokušam da rešim KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Znam cenu, želim da pokušam da rešim pitanje KiM

17.avgust 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je spreman i da zna kolika se cena plaća za habrost u Srbiji, za predlaganje onoga što srpske uši ne vole da čuju, ali da je odlučan da uđe u istoriju kao neko ko je bar pokušao da reši pitanje Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je podsetio da u međunarodnom okruženju, u svetu, postoje mnogi koji bi želeli postizanje dogovora, mir, ali i neki koji bi želeli manje, a takvih prmera ima i u zemlјi.

„Ušao sam u nešto što je najteže, iako su lјudi govorili da ih je baš briga. Onda su neki pomislili da iskoriste to kao priliku za dolazak na vlast, za plјačku, a sve su radili sa nejasnom politikom, ne čujem nikakva rešenja. Dovolјno sam spreman i znam kolika se cena plaća za habrost, za predlaganje onoga što srpske uši ne vole da čuju, ma koliko to bilo tačno, istinito i precizno rečeno“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da se na primeru predsednika RS Milorada Dodika, koji je rekao sve što je tačno o KiM, kako je prošao.

„Svaki normalan i racionalni čovek bi svako slovo potpisao. Međutim, nismo uvek racionalni. Ponekad volimo da sebe lažemo, da nas drugi lažu, da živimo u svom svetu. Ja ću da se borim koliko i dokle mogu“, poručio je on.

Vučić je kazao da želi da ostane zapisano u istoriji da je pokušao da taj problem reši.

Vučić:Ne vezujem svoju sudbinu za neke izbore,već za budućnost

Nisam svoju političku sudbinu vezao za neke izbore, već za budućnost, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i precizirao da će 9. septembra razgovarati sa našim narodom na KiM o pravcu kojim država namerava da vodi u budućnosti.

"Moja namera je da lјudima govorim ono što ne vole da čuju i što nije lako da čuju, kako bismo bili uspešniji, sačuvali mir, budućnost i pronašli održivo rešenje", rekao je predsednik i dodao da će to biti realan, odgovoran i ozbilјan pristup koji znači da možemo da dovodimo fabrike i investitore i na sever i na druge delove KiM.

Predsednik Srbije rekao je da će s građanima na Kosovu i Metohiji razgovarati o pravcu kojim država planira da vodi kosovsku politiku, te da će se tim povodom i obratiti tada srpskom narodu na KiM, ali ne da bi im izneo nekakav plan, niti za sada želi o detalјima da govori, jer ne bi želeo da ruši mogućnost makar bilo kakvog dogovora.

"Zato od mene nećete čuti nijedan detalј", rekao je odgovarajući na pitanja novinara u KC Srbije.

Kako je naveo, lјudi na KiM mogu da u budućsnoti očekuju mnogo od svoje države, Srbija će tamo ulagati, a on je, dodao je, u pregovorima s jednom kineskom kompanijom da otvori pogon na severu Kksova, ali, kako primećuje, lјudi traže garancije za posao koji će tamo da organizuju, a mi im te garancije u ovom trebnutku ne možemo obezbediti.

S druge strane, kako je rekao, nije mu potrebno da se bilo kome dodvorava iznoseći resenja o Kosovu, jer, dodaje, svoju polituicku sudbinu nije vezao za bilo koje izbore, već za budućnost.

Podsetili su ga kaže na Miloševićeve poruke na Gazimestanu, te pitali šta će biti njegove iz Mitrovice.

"Nažalost, Miloševićeva verovatno dobra namera da zaštiti srpske interese, pretvorila se u dobrom delu u svoju suprotnost iz mnogo razloga, stranog faktora, slabe ekonomije u to doba...zato ne može da nosi zasluge, iako je nesumnjivo želeo dobro svom narodu", primetio je Vučić te dodao:

"Moja namera je da lјudima govorim ono što ne vole i što nije lako da čuju, kako bismo bili uspešniji, sačuvali mir, budućnost i pronašli održivo rešenje. To će biti realan, odgovoran i ozbilјan pristup koji znači da možemo da dovodimo fabrike i investitore i na sever i na druge delove KiM", poruč io je predsednik.

"Želim da kažem da mi je vazno koliko ćemo lјudi moći da zaposlimo, jer hoćemo još mnogo fabrika da napravimo, mada u užasno teškim uslovima, to svi znate, mada neki ne žele da čuju, ali želimo da izvučen najvise sto možemo u zastiti teritorije,, državnih i nacionalnih interesa", porucio je Vučić.

Kako je rekao, obraćanje Srbima na KiM pisaće koliko od sutra, a nešto više znaće, dodao je, nakon razgovora u Briselu, s "Evroplјanima i "Tačijem", posle puta u Kinu, Ameriku....

To što će, reći, poručio je, nada se da će moći u vrednosnom smislu da važi i za 50 i 100 godina, "a ne da to ''pojedu'' neki sledeći izbori ili neka TV emisija":

Rekao je i da neće da reaguje na izjave albanskih političara o "uzimanju Medveđe", jer, dodao je, neka u Prištini izjavlјuju šta god žele.

"A da odgovaram na to da je predlog upravlјačkog tima za ZSO lud, pa da će da uzimaju Medveđu u kojoj je sedam odsto Albanaca...ili autoput koji mi gradimo, neću uopšte da reagujem", poručio je.

Vučić:Tek ćemo ulagati na KiM

Država je uložila mnogo u zdravstvene ustanove na KiM i nastaviće to da čini još više, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da, u pogledu zdravstva i obrazovanja, lјudi u pokrajini mogu mnogo da očekuju.

"Tek ćemo da uložimo", rekao je Vučić novinarima.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je zdravstvo od klјučnog značaja za ostanak i opstanak Srba na KiM, te naglasio i da će država ulagati i plaćati zaposlene u zdravstvstvenim i obrazovnim ustanovama na KiM jer to, ističe, čuva opstanak našeg naroda.

Ono što je, dodaje, uvek čuvalo Srbe na severu KiM i njihovu budućnost bila bolnica u Mitrovici.

"Mnogo toga smo, ne u lakim uslovima, uložili da bolnica ima i pristojnu opremu i pristojne prostorije. Može bolјe, tek ćemo da ulažemo. Ljudi na KiM po tom pitanju mogu da očekuju mnogo", poručio je Vučić.

"Sve što imamo, od Štrpca, Pasjana...bolnica u Kosovskoj Mitrovicu bila je simbol otpora i opstanka Srba na severu kada nam gotovo nijedne institucije sem univerziteta nisu funkcionalne", kaže Vučić.

"Čak i kad smo pričali o ZSO, i to imate u Briselskom sporazumu gde se govori o nadzoru i uticaju i mogućnosti da Beograd plaća, reč je o zdravstevnim i obrazovnim institucijama i ustanovama. Tako da je to ono što čuva glavu Srbina i što čuva opstanak našeg naroda, ovo sam naravno metaforično rekao", naveo je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike