МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Пустите Србе и Албанце да сами реше проблем
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Пустите Србе и Албанце да сами реше проблем

25.август 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић апеловао је вечерас у Апбаху на међународну заједницу да допусти Србима и Албанцима да покушају сами да реше проблем Косова и Метохије, јер ако се дође до решења то би било од суштинског значаја за цео Балкан, нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго време, а и председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи позвао је међународну заједницу да подржи решење до којег би се дошло дијалогом, поручивши да оно никога неће угрожавати.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, говорећи на дебати „Нове перспективе проширења ЕУ“ у оквиру „Политичких разговора“ на Европском форуму Алпбах, рекао да се види све више да неки, као Лондон, наводно брину више од нас и више су заинтересовани за нашу будућност наводно од нас.

„Разумемо да имате сопствени интерес, али које су границе Србије или Косова. Ми Косово сматрамо према Уставу и Резолуцији УН 1244 као део Србије, а они се сматрају независном државом. Где су границе ? Ко ће да нам помогне? Пола света, укључујући и Аустрију, каже Косово је независна држава, а друга половина, укључујући пет чланица ЕУ, Кина, Русија, Аргентина, Мексико, пола исламског света признаје само Србију. Како да решимо проблем?“, упитао је он додајући да сви из Лондона или Беча поручују да не треба мењати границе, јер су их успоставили како су желели.

Срби, како је додао, неће прихватити такав став, јер ће рећи да имају своје границе, а Албанци се с тим неће сложити и због тога покушавамо да урадимо нешто што је од значаја за наше грађане.

„Чиним најбоље да помогнем Србима да имају своју будућност, али мислим да радимо и нешто важно за Албанце. Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану, и остаће тако и наредих сто година. Ко ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности?“, нагласио је Вучић.

Он је указао да је изложен снажним политичким нападима у својој земљи, укључујући и представнике цркве, који га оптужују да је највећи издајник, јер жели да наводно да „свету земљу“ Албанцима, а истовремено на западу га називају лидером великосрпске идеје.

„Ја сам обичан човек који покушава да утиче на начин да можемо да нађемо пут да одржимо мир и стабилност у региону. Сада када смо коначно почели да причамо о суштинским питањима, сви они кажу „шта то радите“. Шта вас брига, ми радимо за будућност наших грађана. Чинимо то за нас. Не утичемо ни на кога другог у региону“, поручио је Вучић подсећајући да је хиљаду пута рекао да Србија поштује и да ће поштовати територијални интегритет БиХ.

Пренео је да је питао канцелара Себастијана Курца, и европског комесара Јоханеса Хана, правог пријатеља Србије, да подрже не само наш регион, већ и дијалог Београда и Приштине.

„Да ли мислите да се Тачи обрадовао што седи поред мене? Да ли ме воли - не, и ја га не волим уопште. Али морамо да разговарамо и покушамо да решавамо проблем који постоји 200 година. Ако будемо у могућности да пронађемо решење, то ће бити могуће само ако добијемо подршку ЕУ. Без тога нећемо никада бити у могућности“, казао је он.

Вучић је указао да увек тражи решење које би могло изазвати најмање негативних последица, и да се нада да ће обе стране бити довољно храбре да донесу свету праве поруке.

„То би било нешто суштнски за Балкан нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго време. Људи који су били раније на власти су увек радили на склањању у страну проблеме, само да преживе политички још коју годину“, рекао је он.

Вучић је поручио да решити ово питање тиме да Србија не добије ништа неће бити могуће, као ни што неће да се деси да Србија протера Албанце преко Проклетија.

Указао је да он не говори и преговарачком процесу, не износи детаље, додајући да Београд преговара у најбољој намери и да, ако се постигне могући договор тиме чинимо најбоље грађанима.

Изразио је уверење да ће у Београду бити најтеже добити подршку да се прихвати договор, али да је неопходно размишљати о будућности и избегну патње короз које су прошли народи раније.

Нећу допустити да се Срби и Србија криве за све у бившој Југославији

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да неће допустити да се Срби и Србија криве за све догађаје у бившој Југославији тако што се "игра на емоције", као што се, истиче, чинило више од деценије и по.

Он је, у надахнутом говору, реаговао на уводничаре Тену Прелец, стручну сарадницу Европског института при Лондонској школи економије и политичких наука, као и Андана Ћеримагића, експерта за Балкан Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ), који су говорили о кривици за догађаје током распада бивше Југославије и казао да мора да се осврне на нешто што је назвао "игра на емоције".

„Овде је речено нешто уз окривљавање Срба и Србије за догађаје у бившој Југославији, нешто са чиме смо, чини се, суочени протеклих 20 година“, нагласио је он и додао да се не треба играти емоцијама , на шта је добио аплауз младих Срба у публици током дискусије у оквиру „Политичких разговора“ на Европском форуму Алпбах.

На причу Черимагића који је говорио како су Срби из Добоја, његовог родног града, протерали све Бошњаке и Хрвате, запалили све џамије, те се заложо против мењања граница дуж етничких линија, Вучић је подсетио да је он син избеглице из Босне.

„Мој отац је случајно рођен близу Беогарда, није видео свог оца, јер је су га убиле усташе, као и бројне друге чланови његове породице. Они су протерани из Босне и настанили се код Црквенца код Београда. После рата он је случајно упознао моју мајку из Војводине и тако сам рођен у Београду, случјано. Почетком рата, чуло се да Вучићи имају куће у Босни и октобра 1992. све те куће у Чипуљићима су запалили они који желе да протерају Србе из тог дела Босне“, објаснио је он.

Вучић је нагласио да не жели да се понове такви случајеви какве су проживели његова и Ћеримагићева породица.

"Желимо да то спречимо у будућности и да учинимо све да спречимо сукобе и ратове“, казао је он и додао да ће уложити све напоре да очува мир, стабилност у региону.

Казао је да је већ доста учињено по том питању, да постоји мир не само у БиХ, Србији, већ целом региону.

Изразио је уверење да ће се у томе успети и у будућности, а поручио да се не треба играти емоцијама.

Вучић:Они који кажу:''Не дамо ништа'', изгубиће све

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Алпбаху да сви они политичари у земљи који мисле да ће донети боља решења за Србију тако што ће је оставити без напретка у европским преговорима, треба да знају да ће тако изгубити све, да ће Срби на Косову остати без ичега а Србија без добре песпективе какву има данас.

"Сви ти који мисле да ће донети боља решења Србији тако што ће Србију да оставе без напретка у европским преговорима - нико неће рећи одмах ћете бити изоловани, али полако али сигурно ће инвеститори престати да долазе и имаћемо мањи раст у будућности уколико не будемо решавали своје проблеме.Ти људи морају да преузму одговорност на себе", поручио је Вучић у разговору са српским новинарима.

"Ако ћете да кажете Србима: ''Не дамо ништа'', онда прво реците Србима да неће да добију ништа у будућности и да оно што данас могу да добију - да ће у будућности да изгубе. Ја сам то рекао свим црквеним великодостојницима и свима другима", додао је он.

Вучић каже да је годинама радио на овоме, борио се за то да нешто више од онога што смо имали, рекао бих и чак значјно више, можемо да будемо у прилици да добијемо.

"Ви кажете - нећемо, то није довољно, добићемо много више. Ја кажем изгубићете све. Изгубићете таквим понашањем све. Говорим о политичарима, сад више није питање става цркве. Немојте да се вадите на цркву, него реците. А ја вам кажем изгубићете све. И Срби неће добити ништа на Косову", упозорава он.

Додаје да ће Србија да изгуби године и године, још много младих генерација, њихову будућност, будућност своје деце.

"Али ако тако буде, нема проблема, ја ћу прихватити вољу народа.Можда ће ми лично бити и лакше, а то што је то лоше за будућност наше земље - онда нека ти други објашњавају када се буду суочили са чињеницама за две- три године, зашто су се тако понашали и зашто им је власт и лични новац у њиховим џеповима био испред истине и зашто им је лицемерје било главна водиља у политичком деловању, а не добробит сопственог народа", истиче он.

Он ће се, как каже, борити за интересе нашег народа.

"Не желим да Срби на КиМ остану без ичега", закључио је Вучић..

"Уколико, како су их до јуче водили и како би и сутра да их воде, не само да ћемо ту да останемо без ичега него Србија неће имати онако добру и изванредну перспективу какву има данас", закључио је Вучић.

Мењали границе,сад им смета да Срби нешто добију

Борим се да за Србе и Србију изборим значајно више од оног што је сада ништа, поручио је председник Србије Александар Вучић и објаснио да се и они који говоре против разграничења и не знајући залажу управо за разграничење, али, за разлику од њега, такво у којем Срби не добијају - ништа.

"Они који говоре против идеје о разграничењу не знају шта значи тај појам, а и политички не разумеју да се залажу за разграничење већ дуго година, али оно које је лоше и негативно за Србе, који би остали да не добију ништа", рекао је Вучић новинарима пред почетак Политичких разговора у оквиру Европског форума у Алпбаху.

"Фатмир Љимај је рекао да неће бити никакве промене граница, што говоре и многи други, не разумевајући да, када то говоре Албанци, они кажу да је Косово независно и да Сбрија тамо нема ништа. Када неки говоре у региону против идеје разграничења, на страну што појма немају, ништа не знају о етимлошком значењу тог термина, већ ни политички не разумеју да се залажу за разграничење већ дуго, али такво које је лоше и негативно за Србе, да немају ништа“, објаснио је Вучић.

Он је казао да тако говоре не само Љимај и Харадинај, већ и многи западни политичари, за које је Косово независно и за које је то све - завршено.

„Борим се и да за Србе и Србију изборим значајно више што је ништа. То некима смета", рекао је и додао да очекује и вечерас, на главном форуму, нападе из такозваног цивилног сектора, јер се неки из западног света крију јер не желе да се директно експонирају, већ то препуштају младима, који ће говорити како ми тиме рушимо европски поредак, као да они то већ нису урадили.

"Мењали су границе пре 12 и 10 година, а сада им смета да Срби нешто добију. Срби ваљда не треба ништа да добију, треба их понизити до краја", казао је и додао да не зна колико мала и понижена Србија треба да буде да буду сви задовољни.

Вучић је нагласио да ће се борити против тога свм снагом.

Указао је да није било реакције из Србије на то што је доведен инвеститор од 900 милиона евра, а брујала је цела Европа о томе.

У Србији, како је констатовао, ћуте, јер им је тешко да разумеју да је то успело јер је на томе радио он, што су рекли кинески амбасадор и власници великог кинеског конрецна.

„Када говоримо о расту, није само у региону већ Европи, када говориомо о инвестицијама убедљиво су веће од свих осталих на Западном Балкану заједно. Имамо убедљиво више од свих у региону заједно са Хрватском. Када све то имате у виду поставља се питање да сте нешто успели....", приметио је.

"У цео процес смо ушли озбиљно, полако мењали позицију Србије да би нешто променили што је било ''закуцано'' потпуним рушењем и понижавањем Србије и истеривање Сбрије са сваког педаља КиМ. Сада се боримо да сачувамо оно што је могуће, колико и како је могуће“, рекао је он.

Вучић је истакао да они који говоре како је Качаник "центар Србије", говоре исто као и Љимај, иако никада нису тамо били и нема Срба у Качанику.

„Они знају да их то не занима, али једино што их заима је како да себи омогуће политички простор да наставе оно што су радили у претходном периоду да поставе границе између Срба и Срба, и да пљачкају“; рекао је он.

Вучић о Тадићу и родољубљу

Патриота је онај ко доводи фабрике у Србију, а не гаси их, ко запошљава људе, а не отпушта их и ко не поставља границе између Срба, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, на питање да прокоментарише то што га је бивши председник Србије Борис Тадић назвао лажним патриотом.

"Родољуб је онај ко ради вредно и марљиво и бори се за свој народ", приметио је Вучић.

''Родољуб је онај ко доводи фабрике, а не гаси их, онај ко запошљава људе, а не отпушта их, родољуб је онај ко има раст од 4,5 одсто и који спроводи тешке реформе, а не онај ко има раст од минус 3,1 одсто'', рекао је председник новинарима у Алпбаху, где учествује на Европском форуму.

''Родољуб је онај који брине о свом народу, ма где он да живи и ко га посећује, и у Лапљем селу и на сваком другом месту на простору бивше Југославије'', казао је Вучић.

Додао је да је патриота и онај ко помаже Републици Српској више него икада, као и српском народу на КиМ више него икада.

''Родољуб је онај ко не поставља границе између Срба и Срба'', закључио је Вучић.

Вучић:Важан став цркве, мада је црква одвојена од државе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је став цркве о решавању косовског питања важан, али је подсетио да је црква одвојена од државе.

"Увек је лепо чути шта људи у цркви мисле. Поштујемо цркву, али, не заборавите, црква је одвојена од државе", рекао је Вучић новинарима на форуму у Алпбаху у Аустрији.

На питање да прокоментарише спекулације да би ускоро могло да дође до ванредног заседања Сабора СПЦ, те шта мисли - колико би став цркве могао да утиче у контексту решавању питања Косова и Метохије, Вучић каже:

"Мислим да је веома важно да имамо став свих субјеката у нашем друштву."

Додаје и да се насмејао на изјаву Бошка Обрадовића да "се сви водећи српски лидери састану са црквеним лидерима".

"Замислите, они су водећи лидери, ваљда се тако рачунају. Замислите Обрадовића, водећег у нечему - ваљда у пребијању жена - мада их у том Савезу има доста и има озбиљну конкуренцију око батинања жена. Али, не знам у чему су још водећи", каже Вучић.

Вучић:Трудим се да за Србију изборим највише могуће

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће на Европском форуму у Алпбаху разговарати и са Хашимом Тачијем, ма колико то било тешко и мучно, јер, истиче, кад год нема разговора постоји опасност да Срби буду угрожени.

Разговараће, каже, и са многим међународним партнерима, с гледишта онога што може да учини за Србију и како да то буде одрживо, укључујући и решавање питања Косова и Метохије.

Вучић је, у изјави новинарима по доласку у Алпбах, где учествује на овогодишњем Европском форуму заједно са председником Аустрије и Словеније, пренео да је већ имао билатералне разговоре, али да је договорено да саговорници о садржајима тих разговора обавесте јавност нешто касније.

Истакао је да разговара и да ће разговарати о будућности Западног Балкана, али да га пре свега занима будућнсот Србије и наших грађана, шта можемо да урадимо за Србију, како да напредујемо ка ЕУ, да напредујемо економски, како да урадимо нешто да би људи у Србији живели боље, као и да учинимо то све одржаивим.

„Да бисмо могли да имамо повећање плата и пензија сваке године, зарађујемо више, да даље смањујемо јавни дуг, као што смо чинили претходних пет година, предуслов је за неупоредиво бољи жвот да морамо да сачувамо мир у региону", поручио еј он.

Вучић је казао да је једна од тешких тачака КиМ.

"Сасвим је извесно да ће то бити једна од кључних тема и у разговору са аустрисјким канцеларом Себастијаном Курцом, председником Аустрије Александером ван дер Беленом, европским комесаром Јоханесом Ханом, али и са председником Словеније Борутом Пахором и Хашимом Тачијем. Не очекујем ништа лако, ништа једноставно. Али, да видимо да ли можемо да се прибилижимо нечему или смо и даље пођенако удаљени као што смо и били до сада", рекао је Вуцицћ новинарима.

Нема, каже, никакве сумње да ће се срести са Тачијем током одржавања Форума, додајући да је немогуће да се не сретну.

"Једна од тема је перпсектива Западног Балкана на форуму, на којем обојица говоримо. Ту ћемо говорити јавно, а надам се да ћемо, уз представнике ЕУ, имати могућност за разговор о стварном решавању проблема", рекао је Вучић новинарима.

"То је увек благородно и доноси већу безбедност и сигурност за наше грађане на КиМ. Ако нема разговора постоји опасност да Срби буду угрожени", објаснио је он.

„Људима у Србији хоћу да кажем, пошто сам се наслушао приче о патриотзму неких којима је раније била мантра да их неко назива издајницима, који данас говоре погрдно о руководству Србије и мени, а да ни сами не знају због цега, да они чине то са великом нервозом", истаклао је председник Србије.

Они се, каже, плаше да може доћи до преокрета у савременој српској историји, јер би Србија могла изаћи по први пут тако да није губитник, да не каже као добитник, али као неко ко је могао да сачува националне интерсе. Они у страху од таквих преокрета навијају против тога, за статус кво и да Србија изгуби све. Кажу боље да изгубимо све јер ћемо моћи да кукамо и плачемо. Не желим да кукамо и плачемо, већ да нешто за будућност урадимо, да не будемо вечити губитници у свему", поручио је он.

Вучић је истакао да ће дати све од себе да овај приступ, који није губитнички, приступ рада, одговорности и озбиљности, да тај приступ победи.

Истовремено, упозорава да се не ради само и питању за нас Србе, већ да је реч и о Албанцима, али је велико питање за земље Европе и света, јер је једнако велика удаљеност међу њима као и међу нама и Албанаца, као да се ради о њиховој будућности, а не нашој.

„Ја ћу и овде подсетити да се ради о будућност српског и албанског народа, а не свих осталих који би преко наше грбаче да кроје неке друге карте, мапе и питања", подвукао је он.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике