MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Pustite Srbe i Albance da sami reše problem
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Pustite Srbe i Albance da sami reše problem

25.avgust 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je večeras u Apbahu na međunarodnu zajednicu da dopusti Srbima i Albancima da pokušaju sami da reše problem Kosova i Metohije, jer ako se dođe do rešenja to bi bilo od suštinskog značaja za ceo Balkan, nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vreme, a i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži rešenje do kojeg bi se došlo dijalogom, poručivši da ono nikoga neće ugrožavati.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, govoreći na debati „Nove perspektive proširenja EU“ u okviru „Političkih razgovora“ na Evropskom forumu Alpbah, rekao da se vidi sve više da neki, kao London, navodno brinu više od nas i više su zainteresovani za našu budućnost navodno od nas.

„Razumemo da imate sopstveni interes, ali koje su granice Srbije ili Kosova. Mi Kosovo smatramo prema Ustavu i Rezoluciji UN 1244 kao deo Srbije, a oni se smatraju nezavisnom državom. Gde su granice ? Ko će da nam pomogne? Pola sveta, uklјučujući i Austriju, kaže Kosovo je nezavisna država, a druga polovina, uklјučujući pet članica EU, Kina, Rusija, Argentina, Meksiko, pola islamskog sveta priznaje samo Srbiju. Kako da rešimo problem?“, upitao je on dodajući da svi iz Londona ili Beča poručuju da ne treba menjati granice, jer su ih uspostavili kako su želeli.

Srbi, kako je dodao, neće prihvatiti takav stav, jer će reći da imaju svoje granice, a Albanci se s tim neće složiti i zbog toga pokušavamo da uradimo nešto što je od značaja za naše građane.

„Činim najbolјe da pomognem Srbima da imaju svoju budućnost, ali mislim da radimo i nešto važno za Albance. Radi se o Srbima i Albancima, moramo da živimo zajedno u budućnosti. To su najveće nacije na Zapadnom Balkanu, i ostaće tako i naredih sto godina. Ko će da reši taj problem, ako mi ne budemo u mogućnosti?“, naglasio je Vučić.

On je ukazao da je izložen snažnim političkim napadima u svojoj zemlјi, uklјučujući i predstavnike crkve, koji ga optužuju da je najveći izdajnik, jer želi da navodno da „svetu zemlјu“ Albancima, a istovremeno na zapadu ga nazivaju liderom velikosrpske ideje.

„Ja sam običan čovek koji pokušava da utiče na način da možemo da nađemo put da održimo mir i stabilnost u regionu. Sada kada smo konačno počeli da pričamo o suštinskim pitanjima, svi oni kažu „šta to radite“. Šta vas briga, mi radimo za budućnost naših građana. Činimo to za nas. Ne utičemo ni na koga drugog u regionu“, poručio je Vučić podsećajući da je hilјadu puta rekao da Srbija poštuje i da će poštovati teritorijalni integritet BiH.

Preneo je da je pitao kancelara Sebastijana Kurca, i evropskog komesara Johanesa Hana, pravog prijatelјa Srbije, da podrže ne samo naš region, već i dijalog Beograda i Prištine.

„Da li mislite da se Tači obradovao što sedi pored mene? Da li me voli - ne, i ja ga ne volim uopšte. Ali moramo da razgovaramo i pokušamo da rešavamo problem koji postoji 200 godina. Ako budemo u mogućnosti da pronađemo rešenje, to će biti moguće samo ako dobijemo podršku EU. Bez toga nećemo nikada biti u mogućnosti“, kazao je on.

Vučić je ukazao da uvek traži rešenje koje bi moglo izazvati najmanje negativnih posledica, i da se nada da će obe strane biti dovolјno hrabre da donesu svetu prave poruke.

„To bi bilo nešto suštnski za Balkan nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vreme. Ljudi koji su bili ranije na vlasti su uvek radili na sklanjanju u stranu probleme, samo da prežive politički još koju godinu“, rekao je on.

Vučić je poručio da rešiti ovo pitanje time da Srbija ne dobije ništa neće biti moguće, kao ni što neće da se desi da Srbija protera Albance preko Prokletija.

Ukazao je da on ne govori i pregovaračkom procesu, ne iznosi detalјe, dodajući da Beograd pregovara u najbolјoj nameri i da, ako se postigne mogući dogovor time činimo najbolјe građanima.

Izrazio je uverenje da će u Beogradu biti najteže dobiti podršku da se prihvati dogovor, ali da je neophodno razmišlјati o budućnosti i izbegnu patnje koroz koje su prošli narodi ranije.

Neću dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve u bivšoj Jugoslaviji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da neće dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve događaje u bivšoj Jugoslaviji tako što se "igra na emocije", kao što se, ističe, činilo više od decenije i po.

On je, u nadahnutom govoru, reagovao na uvodničare Tenu Prelec, stručnu saradnicu Evropskog instituta pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Andana Ćerimagića, eksperta za Balkan Evropske inicijative za stabilnost (ESI), koji su govorili o krivici za događaje tokom raspada bivše Jugoslavije i kazao da mora da se osvrne na nešto što je nazvao "igra na emocije".

„Ovde je rečeno nešto uz okrivlјavanje Srba i Srbije za događaje u bivšoj Jugoslaviji, nešto sa čime smo, čini se, suočeni proteklih 20 godina“, naglasio je on i dodao da se ne treba igrati emocijama , na šta je dobio aplauz mladih Srba u publici tokom diskusije u okviru „Političkih razgovora“ na Evropskom forumu Alpbah.

Na priču Čerimagića koji je govorio kako su Srbi iz Doboja, njegovog rodnog grada, proterali sve Bošnjake i Hrvate, zapalili sve džamije, te se založo protiv menjanja granica duž etničkih linija, Vučić je podsetio da je on sin izbeglice iz Bosne.

„Moj otac je slučajno rođen blizu Beogarda, nije video svog oca, jer je su ga ubile ustaše, kao i brojne druge članovi njegove porodice. Oni su proterani iz Bosne i nastanili se kod Crkvenca kod Beograda. Posle rata on je slučajno upoznao moju majku iz Vojvodine i tako sam rođen u Beogradu, slučjano. Početkom rata, čulo se da Vučići imaju kuće u Bosni i oktobra 1992. sve te kuće u Čipulјićima su zapalili oni koji žele da proteraju Srbe iz tog dela Bosne“, objasnio je on.

Vučić je naglasio da ne želi da se ponove takvi slučajevi kakve su proživeli njegova i Ćerimagićeva porodica.

"Želimo da to sprečimo u budućnosti i da učinimo sve da sprečimo sukobe i ratove“, kazao je on i dodao da će uložiti sve napore da očuva mir, stabilnost u regionu.

Kazao je da je već dosta učinjeno po tom pitanju, da postoji mir ne samo u BiH, Srbiji, već celom regionu.

Izrazio je uverenje da će se u tome uspeti i u budućnosti, a poručio da se ne treba igrati emocijama.

Vučić:Oni koji kažu:''Ne damo ništa'', izgubiće sve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Alpbahu da svi oni političari u zemlјi koji misle da će doneti bolјa rešenja za Srbiju tako što će je ostaviti bez napretka u evropskim pregovorima, treba da znaju da će tako izgubiti sve, da će Srbi na Kosovu ostati bez ičega a Srbija bez dobre pespektive kakvu ima danas.

"Svi ti koji misle da će doneti bolјa rešenja Srbiji tako što će Srbiju da ostave bez napretka u evropskim pregovorima - niko neće reći odmah ćete biti izolovani, ali polako ali sigurno će investitori prestati da dolaze i imaćemo manji rast u budućnosti ukoliko ne budemo rešavali svoje probleme.Ti lјudi moraju da preuzmu odgovornost na sebe", poručio je Vučić u razgovoru sa srpskim novinarima.

"Ako ćete da kažete Srbima: ''Ne damo ništa'', onda prvo recite Srbima da neće da dobiju ništa u budućnosti i da ono što danas mogu da dobiju - da će u budućnosti da izgube. Ja sam to rekao svim crkvenim velikodostojnicima i svima drugima", dodao je on.

Vučić kaže da je godinama radio na ovome, borio se za to da nešto više od onoga što smo imali, rekao bih i čak značjno više, možemo da budemo u prilici da dobijemo.

"Vi kažete - nećemo, to nije dovolјno, dobićemo mnogo više. Ja kažem izgubićete sve. Izgubićete takvim ponašanjem sve. Govorim o političarima, sad više nije pitanje stava crkve. Nemojte da se vadite na crkvu, nego recite. A ja vam kažem izgubićete sve. I Srbi neće dobiti ništa na Kosovu", upozorava on.

Dodaje da će Srbija da izgubi godine i godine, još mnogo mladih generacija, njihovu budućnost, budućnost svoje dece.

"Ali ako tako bude, nema problema, ja ću prihvatiti volјu naroda.Možda će mi lično biti i lakše, a to što je to loše za budućnost naše zemlјe - onda neka ti drugi objašnjavaju kada se budu suočili sa činjenicama za dve- tri godine, zašto su se tako ponašali i zašto im je vlast i lični novac u njihovim džepovima bio ispred istine i zašto im je licemerje bilo glavna vodilјa u političkom delovanju, a ne dobrobit sopstvenog naroda", ističe on.

On će se, kak kaže, boriti za interese našeg naroda.

"Ne želim da Srbi na KiM ostanu bez ičega", zaklјučio je Vučić..

"Ukoliko, kako su ih do juče vodili i kako bi i sutra da ih vode, ne samo da ćemo tu da ostanemo bez ičega nego Srbija neće imati onako dobru i izvanrednu perspektivu kakvu ima danas", zaklјučio je Vučić.

Menjali granice,sad im smeta da Srbi nešto dobiju

Borim se da za Srbe i Srbiju izborim značajno više od onog što je sada ništa, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i objasnio da se i oni koji govore protiv razgraničenja i ne znajući zalažu upravo za razgraničenje, ali, za razliku od njega, takvo u kojem Srbi ne dobijaju - ništa.

"Oni koji govore protiv ideje o razgraničenju ne znaju šta znači taj pojam, a i politički ne razumeju da se zalažu za razgraničenje već dugo godina, ali ono koje je loše i negativno za Srbe, koji bi ostali da ne dobiju ništa", rekao je Vučić novinarima pred početak Političkih razgovora u okviru Evropskog foruma u Alpbahu.

"Fatmir Ljimaj je rekao da neće biti nikakve promene granica, što govore i mnogi drugi, ne razumevajući da, kada to govore Albanci, oni kažu da je Kosovo nezavisno i da Sbrija tamo nema ništa. Kada neki govore u regionu protiv ideje razgraničenja, na stranu što pojma nemaju, ništa ne znaju o etimloškom značenju tog termina, već ni politički ne razumeju da se zalažu za razgraničenje već dugo, ali takvo koje je loše i negativno za Srbe, da nemaju ništa“, objasnio je Vučić.

On je kazao da tako govore ne samo Ljimaj i Haradinaj, već i mnogi zapadni političari, za koje je Kosovo nezavisno i za koje je to sve - završeno.

„Borim se i da za Srbe i Srbiju izborim značajno više što je ništa. To nekima smeta", rekao je i dodao da očekuje i večeras, na glavnom forumu, napade iz takozvanog civilnog sektora, jer se neki iz zapadnog sveta kriju jer ne žele da se direktno eksponiraju, već to prepuštaju mladima, koji će govoriti kako mi time rušimo evropski poredak, kao da oni to već nisu uradili.

"Menjali su granice pre 12 i 10 godina, a sada im smeta da Srbi nešto dobiju. Srbi valјda ne treba ništa da dobiju, treba ih poniziti do kraja", kazao je i dodao da ne zna koliko mala i ponižena Srbija treba da bude da budu svi zadovolјni.

Vučić je naglasio da će se boriti protiv toga svm snagom.

Ukazao je da nije bilo reakcije iz Srbije na to što je doveden investitor od 900 miliona evra, a brujala je cela Evropa o tome.

U Srbiji, kako je konstatovao, ćute, jer im je teško da razumeju da je to uspelo jer je na tome radio on, što su rekli kineski ambasador i vlasnici velikog kineskog konrecna.

„Kada govorimo o rastu, nije samo u regionu već Evropi, kada govoriomo o investicijama ubedlјivo su veće od svih ostalih na Zapadnom Balkanu zajedno. Imamo ubedlјivo više od svih u regionu zajedno sa Hrvatskom. Kada sve to imate u vidu postavlјa se pitanje da ste nešto uspeli....", primetio je.

"U ceo proces smo ušli ozbilјno, polako menjali poziciju Srbije da bi nešto promenili što je bilo ''zakucano'' potpunim rušenjem i ponižavanjem Srbije i isterivanje Sbrije sa svakog pedalјa KiM. Sada se borimo da sačuvamo ono što je moguće, koliko i kako je moguće“, rekao je on.

Vučić je istakao da oni koji govore kako je Kačanik "centar Srbije", govore isto kao i Ljimaj, iako nikada nisu tamo bili i nema Srba u Kačaniku.

„Oni znaju da ih to ne zanima, ali jedino što ih zaima je kako da sebi omoguće politički prostor da nastave ono što su radili u prethodnom periodu da postave granice između Srba i Srba, i da plјačkaju“; rekao je on.

Vučić o Tadiću i rodolјublјu

Patriota je onaj ko dovodi fabrike u Srbiju, a ne gasi ih, ko zapošlјava lјude, a ne otpušta ih i ko ne postavlјa granice između Srba, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na pitanje da prokomentariše to što ga je bivši predsednik Srbije Boris Tadić nazvao lažnim patriotom.

"Rodolјub je onaj ko radi vredno i marlјivo i bori se za svoj narod", primetio je Vučić.

''Rodolјub je onaj ko dovodi fabrike, a ne gasi ih, onaj ko zapošlјava lјude, a ne otpušta ih, rodolјub je onaj ko ima rast od 4,5 odsto i koji sprovodi teške reforme, a ne onaj ko ima rast od minus 3,1 odsto'', rekao je predsednik novinarima u Alpbahu, gde učestvuje na Evropskom forumu.

''Rodolјub je onaj koji brine o svom narodu, ma gde on da živi i ko ga posećuje, i u Laplјem selu i na svakom drugom mestu na prostoru bivše Jugoslavije'', kazao je Vučić.

Dodao je da je patriota i onaj ko pomaže Republici Srpskoj više nego ikada, kao i srpskom narodu na KiM više nego ikada.

''Rodolјub je onaj ko ne postavlјa granice između Srba i Srba'', zaklјučio je Vučić.

Vučić:Važan stav crkve, mada je crkva odvojena od države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je stav crkve o rešavanju kosovskog pitanja važan, ali je podsetio da je crkva odvojena od države.

"Uvek je lepo čuti šta lјudi u crkvi misle. Poštujemo crkvu, ali, ne zaboravite, crkva je odvojena od države", rekao je Vučić novinarima na forumu u Alpbahu u Austriji.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije da bi uskoro moglo da dođe do vanrednog zasedanja Sabora SPC, te šta misli - koliko bi stav crkve mogao da utiče u kontekstu rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Vučić kaže:

"Mislim da je veoma važno da imamo stav svih subjekata u našem društvu."

Dodaje i da se nasmejao na izjavu Boška Obradovića da "se svi vodeći srpski lideri sastanu sa crkvenim liderima".

"Zamislite, oni su vodeći lideri, valјda se tako računaju. Zamislite Obradovića, vodećeg u nečemu - valјda u prebijanju žena - mada ih u tom Savezu ima dosta i ima ozbilјnu konkurenciju oko batinanja žena. Ali, ne znam u čemu su još vodeći", kaže Vučić.

Vučić:Trudim se da za Srbiju izborim najviše moguće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će na Evropskom forumu u Alpbahu razgovarati i sa Hašimom Tačijem, ma koliko to bilo teško i mučno, jer, ističe, kad god nema razgovora postoji opasnost da Srbi budu ugroženi.

Razgovaraće, kaže, i sa mnogim međunarodnim partnerima, s gledišta onoga što može da učini za Srbiju i kako da to bude održivo, uklјučujući i rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Vučić je, u izjavi novinarima po dolasku u Alpbah, gde učestvuje na ovogodišnjem Evropskom forumu zajedno sa predsednikom Austrije i Slovenije, preneo da je već imao bilateralne razgovore, ali da je dogovoreno da sagovornici o sadržajima tih razgovora obaveste javnost nešto kasnije.

Istakao je da razgovara i da će razgovarati o budućnosti Zapadnog Balkana, ali da ga pre svega zanima budućnsot Srbije i naših građana, šta možemo da uradimo za Srbiju, kako da napredujemo ka EU, da napredujemo ekonomski, kako da uradimo nešto da bi lјudi u Srbiji živeli bolјe, kao i da učinimo to sve održaivim.

„Da bismo mogli da imamo povećanje plata i penzija svake godine, zarađujemo više, da dalјe smanjujemo javni dug, kao što smo činili prethodnih pet godina, preduslov je za neuporedivo bolјi žvot da moramo da sačuvamo mir u regionu", poručio ej on.

Vučić je kazao da je jedna od teških tačaka KiM.

"Sasvim je izvesno da će to biti jedna od klјučnih tema i u razgovoru sa austrisjkim kancelarom Sebastijanom Kurcom, predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, evropskim komesarom Johanesom Hanom, ali i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i Hašimom Tačijem. Ne očekujem ništa lako, ništa jednostavno. Ali, da vidimo da li možemo da se pribiližimo nečemu ili smo i dalјe pođenako udalјeni kao što smo i bili do sada", rekao je Vucicć novinarima.

Nema, kaže, nikakve sumnje da će se sresti sa Tačijem tokom održavanja Foruma, dodajući da je nemoguće da se ne sretnu.

"Jedna od tema je perpsektiva Zapadnog Balkana na forumu, na kojem obojica govorimo. Tu ćemo govoriti javno, a nadam se da ćemo, uz predstavnike EU, imati mogućnost za razgovor o stvarnom rešavanju problema", rekao je Vučić novinarima.

"To je uvek blagorodno i donosi veću bezbednost i sigurnost za naše građane na KiM. Ako nema razgovora postoji opasnost da Srbi budu ugroženi", objasnio je on.

„Ljudima u Srbiji hoću da kažem, pošto sam se naslušao priče o patriotzmu nekih kojima je ranije bila mantra da ih neko naziva izdajnicima, koji danas govore pogrdno o rukovodstvu Srbije i meni, a da ni sami ne znaju zbog cega, da oni čine to sa velikom nervozom", istaklao je predsednik Srbije.

Oni se, kaže, plaše da može doći do preokreta u savremenoj srpskoj istoriji, jer bi Srbija mogla izaći po prvi put tako da nije gubitnik, da ne kaže kao dobitnik, ali kao neko ko je mogao da sačuva nacionalne interse. Oni u strahu od takvih preokreta navijaju protiv toga, za status kvo i da Srbija izgubi sve. Kažu bolјe da izgubimo sve jer ćemo moći da kukamo i plačemo. Ne želim da kukamo i plačemo, već da nešto za budućnost uradimo, da ne budemo večiti gubitnici u svemu", poručio je on.

Vučić je istakao da će dati sve od sebe da ovaj pristup, koji nije gubitnički, pristup rada, odgovornosti i ozbilјnosti, da taj pristup pobedi.

Istovremeno, upozorava da se ne radi samo i pitanju za nas Srbe, već da je reč i o Albancima, ali je veliko pitanje za zemlјe Evrope i sveta, jer je jednako velika udalјenost među njima kao i među nama i Albanaca, kao da se radi o njihovoj budućnosti, a ne našoj.

„Ja ću i ovde podsetiti da se radi o budućnost srpskog i albanskog naroda, a ne svih ostalih koji bi preko naše grbače da kroje neke druge karte, mape i pitanja", podvukao je on.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike