МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Три разлога што смо даље, а не ближе решењу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Три разлога што смо даље, а не ближе решењу

31.август 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да има три разлога због којих сматра да смо све даље, уместо ближе решавању односа са Приштином, а да је једна од главних "суманута" кампања претњи политичара из владајућих структура у Приштини.

Марко Ђурић

Фото:Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је на конференцији за новинаре рекао да је утисак да је на сцени утркивање ко ће да заузме оштрији став и да поручи да Срби треба да добију мање права у будућности него што их и сада имају, а у то увлаче и албанске политичаре са југа Србије, као што је Шхиприм Шерифи који призива рат и насеље.

"Све те филмове могу само да сањају" рекао је Ђурић и навео да је реч о "суманутим" територијалним претензијама у којима су они који их износе стигли не само до Ниша већ иду и даље...

Како каже свему томе помаже и ћутање међународне заједнице која не реагује и нема ни озбиљније осуде ни политичког деловања које би требало да заустави кампању која се води у Приштини.

Он је политичким лидерима Албанаца на КиМ поручио да могу да сањају да ће да добију све, а да не дају ништа и да ће неко моћи да натера Србију да призна једнострано проглашену независност која је учињена против правно.

Поновио је да се то неће десити и да до решења може доћи само кроз разговоре. Ђурић је навео да је други разлог чињеница да је све евидентније да је председник Србије Александар Вучић био у праву када је упозоравао да озбиљни кругови у међународној заједници раде на томе да Србија не добије ништа и да је ствар завршена 2008. године када је једнострано проглашена независност, а они је признали, а што су поједини "генијални београдски политичари верификовали пред МСП" својим постављеним питањем.

Додао је да ти у међународној заједници сматрају да Београд то треба само да прихвати и да нема о чему да се разговара, али и поручио да Београд сада има снаге и да води своју самосталну политику.

Као трећи разлог Ђурић је навео, указујући да се наслања на претходна два, тај што "домаће слуге" не престају са ништа мање енергичном кампањом, по Србију деструктивном, да ништа не добијемо у процесу.

Навео је да причају како би они ко зна шта урадили, а док су били на власти и били у прилици да нешто учине радили све само на личном богаћењу и питање КиМ претворили у полигон за пљачку и као Вук Јеремић у Тадићево време да то продају за два тапшања по рамену пред неке изборе.

Према његовим речима, Албанци на КиМ су им до неба захвални за оно што су урадили у МСП и легитимисали им то и такво проглашење независности.

"Ништа добро није било за њихово време, а сада причају празне приче" казао је Ђурић.

Али, додао је, грађани препознају такве ставове и одбацују их, а колику подршку има председник Вучић међу Србима на КиМ показали су и председнички избори на којима је добио више од 80 одсто њихове подршке као и на другим изборима који су се одржавали.

Ђурић је навео да ћемо борбу наставити без обзира на ту кампању све док не добијемо више него данас у сваком смислу, и политичком, и економском и територијалном.

Ђурић:Скат као и сви акредитован за целу територију Србије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић казао је данас да боравак америчког амбасадора у Србији Кајла Ската у Приштини тумачи фантастично, јер су, каже, сви амбасадори који су акредитовани у Београду, акредитовани за целу територију Републике Србије.

"Не сматрам да у томе има било шта чудно и необично. Нормално, уважавам чињеницу да неки од њих имају и другачији став по том питању. Наш став је овакав и свако ко је у Србији акредитован за амбасадора, акредитован је за целу територију наше земље и не видим било шта неубичајено у тој активности", казао је Ђурић одговарајући на питања новинара у вези са боравком америчког амбасадора у Приштини.

Упитан да прокоментарише оптужбе покрета "Доста је било" да им Канцеларија за Косово и Метохију није дала податке о имовини Србије на КиМ, Ђурић је казао да га, без обзира на то што је "упознат са мањкавостима дела опозиционих странака", заиста чуди да толико елементарно функционисање државе нису упознали.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике