MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Tri razloga što smo dalјe, a ne bliže rešenju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Tri razloga što smo dalјe, a ne bliže rešenju

31.avgust 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da ima tri razloga zbog kojih smatra da smo sve dalјe, umesto bliže rešavanju odnosa sa Prištinom, a da je jedna od glavnih "sumanuta" kampanja pretnji političara iz vladajućih struktura u Prištini.

Marko Đurić

Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je na konferenciji za novinare rekao da je utisak da je na sceni utrkivanje ko će da zauzme oštriji stav i da poruči da Srbi treba da dobiju manje prava u budućnosti nego što ih i sada imaju, a u to uvlače i albanske političare sa juga Srbije, kao što je Šhiprim Šerifi koji priziva rat i naselјe.

"Sve te filmove mogu samo da sanjaju" rekao je Đurić i naveo da je reč o "sumanutim" teritorijalnim pretenzijama u kojima su oni koji ih iznose stigli ne samo do Niša već idu i dalјe...

Kako kaže svemu tome pomaže i ćutanje međunarodne zajednice koja ne reaguje i nema ni ozbilјnije osude ni političkog delovanja koje bi trebalo da zaustavi kampanju koja se vodi u Prištini.

On je političkim liderima Albanaca na KiM poručio da mogu da sanjaju da će da dobiju sve, a da ne daju ništa i da će neko moći da natera Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost koja je učinjena protiv pravno.

Ponovio je da se to neće desiti i da do rešenja može doći samo kroz razgovore. Đurić je naveo da je drugi razlog činjenica da je sve evidentnije da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u pravu kada je upozoravao da ozbilјni krugovi u međunarodnoj zajednici rade na tome da Srbija ne dobije ništa i da je stvar završena 2008. godine kada je jednostrano proglašena nezavisnost, a oni je priznali, a što su pojedini "genijalni beogradski političari verifikovali pred MSP" svojim postavlјenim pitanjem.

Dodao je da ti u međunarodnoj zajednici smatraju da Beograd to treba samo da prihvati i da nema o čemu da se razgovara, ali i poručio da Beograd sada ima snage i da vodi svoju samostalnu politiku.

Kao treći razlog Đurić je naveo, ukazujući da se naslanja na prethodna dva, taj što "domaće sluge" ne prestaju sa ništa manje energičnom kampanjom, po Srbiju destruktivnom, da ništa ne dobijemo u procesu.

Naveo je da pričaju kako bi oni ko zna šta uradili, a dok su bili na vlasti i bili u prilici da nešto učine radili sve samo na ličnom bogaćenju i pitanje KiM pretvorili u poligon za plјačku i kao Vuk Jeremić u Tadićevo vreme da to prodaju za dva tapšanja po ramenu pred neke izbore.

Prema njegovim rečima, Albanci na KiM su im do neba zahvalni za ono što su uradili u MSP i legitimisali im to i takvo proglašenje nezavisnosti.

"Ništa dobro nije bilo za njihovo vreme, a sada pričaju prazne priče" kazao je Đurić.

Ali, dodao je, građani prepoznaju takve stavove i odbacuju ih, a koliku podršku ima predsednik Vučić među Srbima na KiM pokazali su i predsednički izbori na kojima je dobio više od 80 odsto njihove podrške kao i na drugim izborima koji su se održavali.

Đurić je naveo da ćemo borbu nastaviti bez obzira na tu kampanju sve dok ne dobijemo više nego danas u svakom smislu, i političkom, i ekonomskom i teritorijalnom.

Đurić:Skat kao i svi akreditovan za celu teritoriju Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je danas da boravak američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skata u Prištini tumači fantastično, jer su, kaže, svi ambasadori koji su akreditovani u Beogradu, akreditovani za celu teritoriju Republike Srbije.

"Ne smatram da u tome ima bilo šta čudno i neobično. Normalno, uvažavam činjenicu da neki od njih imaju i drugačiji stav po tom pitanju. Naš stav je ovakav i svako ko je u Srbiji akreditovan za ambasadora, akreditovan je za celu teritoriju naše zemlјe i ne vidim bilo šta neubičajeno u toj aktivnosti", kazao je Đurić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa boravkom američkog ambasadora u Prištini.

Upitan da prokomentariše optužbe pokreta "Dosta je bilo" da im Kancelarija za Kosovo i Metohiju nije dala podatke o imovini Srbije na KiM, Đurić je kazao da ga, bez obzira na to što je "upoznat sa manjkavostima dela opozicionih stranaka", zaista čudi da toliko elementarno funkcionisanje države nisu upoznali.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike