МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Тешко до договора,а остаће записано шта смо могли да имамо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Тешко до договора,а остаће записано шта смо могли да имамо

02.септембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће бити веома тешко да се дође до споразума о Косову и Метохији, али да му је веома важно да остане записано шта смо могли да имамо и шта смо прокоцкали, као безброј пута до сада.

Александар Вучић

Фото:Танјуг

Исто тако, уверен је, биће јасно и биће записано и то да нема никакве разлике у политици и ставовима између Раде Трајковић, Момчила Трајковића и Рамуша Харадинаја, те да његови претходници, они који су поставили границу између Срба и Срба, на Јарињу, по сваку цену хоће да се избегне да Србија добије нешто.

„Сасвим је јасно да смо веома далеко од било каквог споразума и да ће га тешко бити. Али, страшно је важно шта сам говорио и шта ћу говорити, јер ће то ући у историју, јер ће се знати шта смо могли да имамо и шта смо прокоцкали као безброј пута до сада. Важно је да остане за историју забележено“, подвукао је он.

Вучић је, након обиласка радова на јужном краку Коридора 10, деонице Горње Поље-Царичина Долина, упитан за критичаре који и у емисији ББЦ-а говоре против промене граница и прете сукобима, нагласио да је јако важно да се грађанима Србије каже да нема никакве разлике између Раде Трајковић, Момчила Трајковица, Рамуша Харадинаја и Димитрова, који су учествовали у тој емисији.

„Сви они сматрају да је Косово цело независно. Не мисле они да су то границе Србије, већ сматрају да се ради о границама независне државе Косово. Сматрају и желе да Србија не добије ништа на Косову и да би био злочин да Србија нешто добије“, објаснио је он.

Вучић је нагласио да они неће рећи, као ни поједина свештена лица, које су то границе Косова:

„Можете да узмете чекић и лупате до миле воље, да их будите до зоре, да мучите - не би рекли да је Косово Србија ни за живу главу. Они кажу Косово је целовито и независно“, рекао је он и додао да су за њих непријатељи сви који би, као и он, да сачувају нешто за Србију.

Њега је, каже, баш брига шта причају, а опозицији и критичарима је поручио да треба да прочитају Бриселски споразум, који се састоји само од једне стране.

„Када већ о томе причају, у Бриселском споразуму смо избегли подршку уласку Косова у УН, а избегли смо и подвалу да регионална полиција за Север буде сачињена на основу ''комунистичког округа'', због чега би Албанци имали 70 одсто полицајца, а ми само 30, а данас имамо 98 одсто полицајаца на северу“, објаснио је он.

Вучић је казао да су они ти који су поставили границе Срба и Срба на Јарињу и Брњаку, хапсили оне који су спаљивали те границе, ловили их по целој Србији да би показали како нико њима не сме да се супростави у доношнеју таквих одлука.

„Затим су ишли са пресудом Међународног суда праве и дали легитимитет независном Косову.

Данас њима смета што би неко да каже „ми смо против граница на Јарињу и Брњаку“

Не мислимо да постоје границе између Срба и Србије. Пустите да вратимо, барем нешто да добијемо. Они хоћеће по сваку цену да избегну да Србија добије нешто“, нагласио је он.

Упитан да ли ће се, ако се не постигне решење у дијалогу, Србија вратити у 90-те, Вучић је казао да се нећемо вратити у 90-те, иако би неки да нас врате у много страшнију еру криминала, какве су биле 2000-те.

„Ми нећемо да се вратимо ни у 90-те ни у 2000-те“, уверен је он.

Истакао је да жели да Србија има највећи раст у Европи, а премијерку Ану Брнабић је, каже, позвао и рекао јој да пусти то шта прича ММФ и да идуће године морамо да јуримо раст од 4,5 и 5 одсто.

„Морамо да будемо први у стопи раста, развијамо економију, сачувамо мир. Што неки не разумеју колико је то важно да будемо рационални и одговорни шта да радимо. Покушао сам и говорио тешке ставри које људи у Србији не воле да чују, због чега ћемо вероватно изгубити изборе у Мађанапеку вечераш, од стручњака који формирају свој савез ваљда да би али снагу својим бирачима тамо“, указао је он.

Вучић је истакао да нису проблем порази на изборима, већ ако се не уради нешто за Сбрију и она изгуби.

„Хоћу да Србија победи, важно је шта ће градани Србије имати у будућности“, рекао је он додајући да је то питање и посао за њега.

На крају је указао ето прилике опозиције да победи у Мајданпеку, још пар сати, да остваре величанствену победу.

„Ја ћу свакако народу увек говорити истину и то је суштина мог посла“, закључио је он.

Вучић:Пустите нас да се договоримо

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да би било добро да се допусти Србима и Албанцима да сами уреде своје односе, јер су нама потребни мир и стабилност, а не да задовољавамо интересе великих сила.

"Овде ми живимо и треба да се договоримо како хоћемо да живимо у будућности, а не да неком другом испуњавамо жеље", казао је председник Србије.

То што Хрватска, Македонија и Црна Гора сматрају Косово целовитим и независним није ништа ново, приметио је, одговарајући на питања нповинара, и истакао да он има право да се са тим не слаже.

Исти став имају, приметио је, и САД, Немачка, Француска. . . али:

"Ми би само волели да имамо право да штитимо своје интересе, а ничију стабилност не угрожавамо", истакао је председник Србије и изразио наду да ће нам бити допуштено да пробамо сами са Албанцима да решимо проблем који постоји 200 година.

Решење би, уверен је, представљало најзначајнију ствар за мир, стабилност и просперитет у региону.

На питање о "актуелним границама", Вучић је узвратио пиутањем:

"А, које су то границе актуелне, оне које кажемо ми или, рецимо, оне које кажу у Приштини"?

Додао је да су за неке актуелне једне границе, а за нас су актуелне оне у складу са међународним правом, Резолуцијом 1244 и са мисљењем бар половине земаља у свету.

Како каже на питање што су они признали такве границе какве су признали 2008. године, никада неће добити одговор, да се каже да је то било тада, а сада је сад, те да је свој став изнео и Агели Меркел и Емануелу Макрону...и свим другима.

Зато, каже, увек и пита о којим се границама говори, јер је реч о хиљадама квадратних километара.

"Волели бисмо, и зато смо захвални премијеру Заеву за данашњи став, да имамо право да штитимо своје интересе, а да ничији мир не угрозимо, да никакву стабилност у региону не угрозимо" рекао је Вучић.

Додао је да је са БиХ другачија ситуација јер би бошњачки лидери то исто учинили, али Срби мисле све супротно те не могу да спроведу то у дело.

Поновио је да је зато потребно да покушамо да се договоримо, да у будућности имамо једне границе, а не свако своје, и да онда радимо на економској и трговинској сарадњи.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике