MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Teško do dogovora,a ostaće zapisano šta smo mogli da imamo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Teško do dogovora,a ostaće zapisano šta smo mogli da imamo

02.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će biti veoma teško da se dođe do sporazuma o Kosovu i Metohiji, ali da mu je veoma važno da ostane zapisano šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali, kao bezbroj puta do sada.

Aleksandar Vučić

Foto:Tanjug

Isto tako, uveren je, biće jasno i biće zapisano i to da nema nikakve razlike u politici i stavovima između Rade Trajković, Momčila Trajkovića i Ramuša Haradinaja, te da njegovi prethodnici, oni koji su postavili granicu između Srba i Srba, na Jarinju, po svaku cenu hoće da se izbegne da Srbija dobije nešto.

„Sasvim je jasno da smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma i da će ga teško biti. Ali, strašno je važno šta sam govorio i šta ću govoriti, jer će to ući u istoriju, jer će se znati šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali kao bezbroj puta do sada. Važno je da ostane za istoriju zabeleženo“, podvukao je on.

Vučić je, nakon obilaska radova na južnom kraku Koridora 10, deonice Gornje Polјe-Caričina Dolina, upitan za kritičare koji i u emisiji BBC-a govore protiv promene granica i prete sukobima, naglasio da je jako važno da se građanima Srbije kaže da nema nikakve razlike između Rade Trajković, Momčila Trajkovica, Ramuša Haradinaja i Dimitrova, koji su učestvovali u toj emisiji.

„Svi oni smatraju da je Kosovo celo nezavisno. Ne misle oni da su to granice Srbije, već smatraju da se radi o granicama nezavisne države Kosovo. Smatraju i žele da Srbija ne dobije ništa na Kosovu i da bi bio zločin da Srbija nešto dobije“, objasnio je on.

Vučić je naglasio da oni neće reći, kao ni pojedina sveštena lica, koje su to granice Kosova:

„Možete da uzmete čekić i lupate do mile volјe, da ih budite do zore, da mučite - ne bi rekli da je Kosovo Srbija ni za živu glavu. Oni kažu Kosovo je celovito i nezavisno“, rekao je on i dodao da su za njih neprijatelјi svi koji bi, kao i on, da sačuvaju nešto za Srbiju.

Nјega je, kaže, baš briga šta pričaju, a opoziciji i kritičarima je poručio da treba da pročitaju Briselski sporazum, koji se sastoji samo od jedne strane.

„Kada već o tome pričaju, u Briselskom sporazumu smo izbegli podršku ulasku Kosova u UN, a izbegli smo i podvalu da regionalna policija za Sever bude sačinjena na osnovu ''komunističkog okruga'', zbog čega bi Albanci imali 70 odsto policajca, a mi samo 30, a danas imamo 98 odsto policajaca na severu“, objasnio je on.

Vučić je kazao da su oni ti koji su postavili granice Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, hapsili one koji su spalјivali te granice, lovili ih po celoj Srbiji da bi pokazali kako niko njima ne sme da se suprostavi u donošneju takvih odluka.

„Zatim su išli sa presudom Međunarodnog suda prave i dali legitimitet nezavisnom Kosovu.

Danas njima smeta što bi neko da kaže „mi smo protiv granica na Jarinju i Brnjaku“

Ne mislimo da postoje granice između Srba i Srbije. Pustite da vratimo, barem nešto da dobijemo. Oni hoćeće po svaku cenu da izbegnu da Srbija dobije nešto“, naglasio je on.

Upitan da li će se, ako se ne postigne rešenje u dijalogu, Srbija vratiti u 90-te, Vučić je kazao da se nećemo vratiti u 90-te, iako bi neki da nas vrate u mnogo strašniju eru kriminala, kakve su bile 2000-te.

„Mi nećemo da se vratimo ni u 90-te ni u 2000-te“, uveren je on.

Istakao je da želi da Srbija ima najveći rast u Evropi, a premijerku Anu Brnabić je, kaže, pozvao i rekao joj da pusti to šta priča MMF i da iduće godine moramo da jurimo rast od 4,5 i 5 odsto.

„Moramo da budemo prvi u stopi rasta, razvijamo ekonomiju, sačuvamo mir. Što neki ne razumeju koliko je to važno da budemo racionalni i odgovorni šta da radimo. Pokušao sam i govorio teške stavri koje lјudi u Srbiji ne vole da čuju, zbog čega ćemo verovatno izgubiti izbore u Mađanapeku večeraš, od stručnjaka koji formiraju svoj savez valјda da bi ali snagu svojim biračima tamo“, ukazao je on.

Vučić je istakao da nisu problem porazi na izborima, već ako se ne uradi nešto za Sbriju i ona izgubi.

„Hoću da Srbija pobedi, važno je šta će gradani Srbije imati u budućnosti“, rekao je on dodajući da je to pitanje i posao za njega.

Na kraju je ukazao eto prilike opozicije da pobedi u Majdanpeku, još par sati, da ostvare veličanstvenu pobedu.

„Ja ću svakako narodu uvek govoriti istinu i to je suština mog posla“, zaklјučio je on.

Vučić:Pustite nas da se dogovorimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da bi bilo dobro da se dopusti Srbima i Albancima da sami urede svoje odnose, jer su nama potrebni mir i stabilnost, a ne da zadovolјavamo interese velikih sila.

"Ovde mi živimo i treba da se dogovorimo kako hoćemo da živimo u budućnosti, a ne da nekom drugom ispunjavamo želјe", kazao je predsednik Srbije.

To što Hrvatska, Makedonija i Crna Gora smatraju Kosovo celovitim i nezavisnim nije ništa novo, primetio je, odgovarajući na pitanja npovinara, i istakao da on ima pravo da se sa tim ne slaže.

Isti stav imaju, primetio je, i SAD, Nemačka, Francuska. . . ali:

"Mi bi samo voleli da imamo pravo da štitimo svoje interese, a ničiju stabilnost ne ugrožavamo", istakao je predsednik Srbije i izrazio nadu da će nam biti dopušteno da probamo sami sa Albancima da rešimo problem koji postoji 200 godina.

Rešenje bi, uveren je, predstavlјalo najznačajniju stvar za mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

Na pitanje o "aktuelnim granicama", Vučić je uzvratio piutanjem:

"A, koje su to granice aktuelne, one koje kažemo mi ili, recimo, one koje kažu u Prištini"?

Dodao je da su za neke aktuelne jedne granice, a za nas su aktuelne one u skladu sa međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 i sa mislјenjem bar polovine zemalјa u svetu.

Kako kaže na pitanje što su oni priznali takve granice kakve su priznali 2008. godine, nikada neće dobiti odgovor, da se kaže da je to bilo tada, a sada je sad, te da je svoj stav izneo i Ageli Merkel i Emanuelu Makronu...i svim drugima.

Zato, kaže, uvek i pita o kojim se granicama govori, jer je reč o hilјadama kvadratnih kilometara.

"Voleli bismo, i zato smo zahvalni premijeru Zaevu za današnji stav, da imamo pravo da štitimo svoje interese, a da ničiji mir ne ugrozimo, da nikakvu stabilnost u regionu ne ugrozimo" rekao je Vučić.

Dodao je da je sa BiH drugačija situacija jer bi bošnjački lideri to isto učinili, ali Srbi misle sve suprotno te ne mogu da sprovedu to u delo.

Ponovio je da je zato potrebno da pokušamo da se dogovorimo, da u budućnosti imamo jedne granice, a ne svako svoje, i da onda radimo na ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike