МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Вучић неће данас с Тачијем, неизвестан и даљи наставак дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Вучић неће данас с Тачијем, неизвестан и даљи наставак дијалога

07.септембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић неће данас у Бриселу разговарати са покрајинским председником Хашимом Тачијем, а питање је да ли ће се и када наставити разговори с Приштином.

Марко Ђурић

Фото:Танјуг

То је новинарима у Бриселу рекао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Председник се на то одлучио због, каже Ђурић, свих превара, претњи и лажи косовских Албанаца.

Према речима Ђурића, Београд жели да сачува мир али да не може да прихвати покушаје да се прети и забрани посета председника Србије Косову и Метохији.

Такође, истакао је Ђурић, неприхватљиви су покушаји да се обесмисле разговори и покушаји (Хашима Тачија) да Прешево, Медвеђу и Бујановац прикаже као део територије Косова.

"Једина територија о којој треба да се говори је територија Косова и Метохије", казао је Ђурић и додао: „Могли сте да видите и шта је претходно вече радио Тачи када је показивао како се тобоже разговара о Медвеђи, Прешеву и Бујановцу, па онда показујући териториторију која је већа од целе КиМ на подручју југа наше земље као територије о којој се разговара“.

Истакао је да је једино питање које је нерешено и питање о којем се разговара питање КиМ.

„То је једино о чему се разговара, све друго не служи ничему другом него да руши тај процес. Овај процес у континуитету руши неспремност и лоша воља Приштине“, казао је Ђурић.

Како је навео, са друге стране одговорност за то сноси и ЕУ, која је у ствари требала и да обезбеди нормалне услове за ове разговоре, да се не воде у условима уцена, претњи, притисака, за које ЕУ треба да буде гарант.

„Све то нас је довело у ситуацију да данас нема ни најмање услова да се са представницима Приштине разговара, након свих гадости које су урадили не желимо да их видимо“, казао је Ђурић.

Он је истакао и да се председник Србије до вечерас неће обраћати јавности.

Што се тиче посете председника Вучића КиМ, Ђурић је казао да су по том питању у београдском тиму, као и у Влади Србије подељена мишљења.

Када год узмемо да разговарамо, то су два за два против. . . , казао је Ђурић и додао да се људи двоуме и да су подељена мишљења, као и да се председник до вечерас по том питању неће обраћати, а ако се буде одлучио да иде, сасвим је сигурно да ће посетити и језеро Газиводе.

На питање да ли се председник Србије плаши евентуалног хапшења на Косову, Ђурић одговара да се не плаши и да, ако буде одлучио да оде на Косово, сигурно неће бити ухапшен, као и да је сигурно да ће се слободно кретати на територији КиМ.

Ђурић је такође позвао грађане на Косову и Метохији да у што већем борју дођу и чују председника Вучића.

Упитан да прокоментарише изјаву Хашима Тачија да нема препрека за посету Вучића јужној покрајини, Ђурић је казао да не жели да прича о лажима и цинизму и додао да су Албанци из Приштине лагали и везано за његову посету у среду, „па им није било доста то што су покушали да забране и врате га са административног прелаза, него су морали да лажу и да није био тамо“.

„И ЕУ која је гарант те врсте споразума има све преписке између нас тако да ме од тих лажова и превараната ништа не чуди“, казао је Ђурић.

Казао је да је председник Вучић данас упознао високу представницу Федерику Могерини са свим што су Албанци у претходних неколико дана радили.

„Моје мишљење је да је и њихова обавеза била да створе боље услове за преговоре. Свој став о томе изнеће и председник Вучић о томе када се буде обраћао. Упознао ју је са свим елементима и свим што се дешавало у претходних неколико дана, свим измишљотинама које је Приштина преузела и због чега и не желимо данас да се видимо са њима“, казао је Ђурић.

Упитан како види наставак дијалога, Ђурић је навео да је за почетак потребно да Албанци из Приштине престану да лажу и варају, па ће се после видети о чему и како ће се разговарати.

Ђурић:Садржај Хоџајеве политике мржња према свему српском

Политика Енвера Хоџаја и његових идеолошких истомишљеника нема никакав садржај осим мржње према свему српском, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, реагујући на твит заменика косовског премијера Хоџаја који је написао да председник Србије Александар Вучић "жели да посети Газиводе да би ширио сличну мржњу као његов идеолошки отац Милошевић пре 30 година".

" Они су ти који су од претњи, насиља и лажи начинили своју идеологију и политички програм. Када Хоџај говори о српском шовинизму он заборавља да су Срби ти који су кроз читаву историју на КиМ били жртве насиља и прогона, док су Албанци у оквиру Србије увек били заштићени као бели медведи, иако су, не они, већ Срби били и остали ти који су угрожени на КиМ", навео је Ђурић у изјави за Танјуг.

Он је додао да је "истински шовиниста онај ко са позиције силе угњетава, тлачи и обесправљује друге, и онај ко константно минира сваку могућност мирног и компромисног решавања несугласица, а то су Хоџај и његови политички истомишљеници".

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике