MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Vučić neće danas s Tačijem, neizvestan i dalјi nastavak dijaloga
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Vučić neće danas s Tačijem, neizvestan i dalјi nastavak dijaloga

07.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće danas u Briselu razgovarati sa pokrajinskim predsednikom Hašimom Tačijem, a pitanje je da li će se i kada nastaviti razgovori s Prištinom.

Marko Đurić

Foto:Tanjug

To je novinarima u Briselu rekao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Predsednik se na to odlučio zbog, kaže Đurić, svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca.

Prema rečima Đurića, Beograd želi da sačuva mir ali da ne može da prihvati pokušaje da se preti i zabrani poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji.

Takođe, istakao je Đurić, neprihvatlјivi su pokušaji da se obesmisle razgovori i pokušaji (Hašima Tačija) da Preševo, Medveđu i Bujanovac prikaže kao deo teritorije Kosova.

"Jedina teritorija o kojoj treba da se govori je teritorija Kosova i Metohije", kazao je Đurić i dodao: „Mogli ste da vidite i šta je prethodno veče radio Tači kada je pokazivao kako se tobože razgovara o Medveđi, Preševu i Bujanovcu, pa onda pokazujući teritoritoriju koja je veća od cele KiM na području juga naše zemlјe kao teritorije o kojoj se razgovara“.

Istakao je da je jedino pitanje koje je nerešeno i pitanje o kojem se razgovara pitanje KiM.

„To je jedino o čemu se razgovara, sve drugo ne služi ničemu drugom nego da ruši taj proces. Ovaj proces u kontinuitetu ruši nespremnost i loša volјa Prištine“, kazao je Đurić.

Kako je naveo, sa druge strane odgovornost za to snosi i EU, koja je u stvari trebala i da obezbedi normalne uslove za ove razgovore, da se ne vode u uslovima ucena, pretnji, pritisaka, za koje EU treba da bude garant.

„Sve to nas je dovelo u situaciju da danas nema ni najmanje uslova da se sa predstavnicima Prištine razgovara, nakon svih gadosti koje su uradili ne želimo da ih vidimo“, kazao je Đurić.

On je istakao i da se predsednik Srbije do večeras neće obraćati javnosti.

Što se tiče posete predsednika Vučića KiM, Đurić je kazao da su po tom pitanju u beogradskom timu, kao i u Vladi Srbije podelјena mišlјenja.

Kada god uzmemo da razgovaramo, to su dva za dva protiv. . . , kazao je Đurić i dodao da se lјudi dvoume i da su podelјena mišlјenja, kao i da se predsednik do večeras po tom pitanju neće obraćati, a ako se bude odlučio da ide, sasvim je sigurno da će posetiti i jezero Gazivode.

Na pitanje da li se predsednik Srbije plaši eventualnog hapšenja na Kosovu, Đurić odgovara da se ne plaši i da, ako bude odlučio da ode na Kosovo, sigurno neće biti uhapšen, kao i da je sigurno da će se slobodno kretati na teritoriji KiM.

Đurić je takođe pozvao građane na Kosovu i Metohiji da u što većem borju dođu i čuju predsednika Vučića.

Upitan da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da nema prepreka za posetu Vučića južnoj pokrajini, Đurić je kazao da ne želi da priča o lažima i cinizmu i dodao da su Albanci iz Prištine lagali i vezano za njegovu posetu u sredu, „pa im nije bilo dosta to što su pokušali da zabrane i vrate ga sa administrativnog prelaza, nego su morali da lažu i da nije bio tamo“.

„I EU koja je garant te vrste sporazuma ima sve prepiske između nas tako da me od tih lažova i prevaranata ništa ne čudi“, kazao je Đurić.

Kazao je da je predsednik Vučić danas upoznao visoku predstavnicu Federiku Mogerini sa svim što su Albanci u prethodnih nekoliko dana radili.

„Moje mišlјenje je da je i njihova obaveza bila da stvore bolјe uslove za pregovore. Svoj stav o tome izneće i predsednik Vučić o tome kada se bude obraćao. Upoznao ju je sa svim elementima i svim što se dešavalo u prethodnih nekoliko dana, svim izmišlјotinama koje je Priština preuzela i zbog čega i ne želimo danas da se vidimo sa njima“, kazao je Đurić.

Upitan kako vidi nastavak dijaloga, Đurić je naveo da je za početak potrebno da Albanci iz Prištine prestanu da lažu i varaju, pa će se posle videti o čemu i kako će se razgovarati.

Đurić:Sadržaj Hodžajeve politike mržnja prema svemu srpskom

Politika Envera Hodžaja i njegovih ideoloških istomišlјenika nema nikakav sadržaj osim mržnje prema svemu srpskom, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, reagujući na tvit zamenika kosovskog premijera Hodžaja koji je napisao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "želi da poseti Gazivode da bi širio sličnu mržnju kao njegov ideološki otac Milošević pre 30 godina".

" Oni su ti koji su od pretnji, nasilјa i laži načinili svoju ideologiju i politički program. Kada Hodžaj govori o srpskom šovinizmu on zaboravlјa da su Srbi ti koji su kroz čitavu istoriju na KiM bili žrtve nasilјa i progona, dok su Albanci u okviru Srbije uvek bili zaštićeni kao beli medvedi, iako su, ne oni, već Srbi bili i ostali ti koji su ugroženi na KiM", naveo je Đurić u izjavi za Tanjug.

On je dodao da je "istinski šovinista onaj ko sa pozicije sile ugnjetava, tlači i obespravlјuje druge, i onaj ko konstantno minira svaku mogućnost mirnog i kompromisnog rešavanja nesuglasica, a to su Hodžaj i njegovi politički istomišlјenici".

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike