МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Чекамо и радујемо се доласку председника Вучића
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Чекамо и радујемо се доласку председника Вучића

07.септембар 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, изјавио је вечерас да српски народ на Косову и Метохији са нестрпљењем очекује долазак свог председника Александра Вучића јер, како је рекао, та посета за њих значи снагу и сигурност.

Марко Ђурић

Фото:РТС

"Председник Вучић ће боже здравља доћи да види све Србе на КиМ. Ми се томе радујемо и очекујемо, а у 21 сат чућемо у обраћању председника све аргументе за и против и све разлоге и уверен сам да ће донети најразумнију и најбољу одлуку у интересу Срба и Србије", рекао је Ђурић за РТС.

Ђурић, који се налази у Косовској Митровици, оценио је да се Вучић данас у Бриселу борио достојанствено и храбро за српске интересе.

"Показао је да Срби ни на КиМ ни било где другде нису робље и да ово није 1802. и 1803. година када претњама, застрашивањем и лажима можете да српски народ подвргнете страху", рекао је Ђурић.

Ђурић је оценио да је раније данас у Бриселу остварена сврха сусрета са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и да је Србија указала на све што је урађено у претходном периоду.

"Могу да кажем да смо заиста остварили сврху нашег разговора. Овде наш народ са великим нестрпљењем очекује да види председника јер је управо ово место на ком он ужива 80 одсто подршке, насупрот покушају да се пласирају лажи неких људи попут Богољуба Милошевића који овде не могу ни 30 људи да окупе", рекао је Ђурић из Косовске Митровице.

У Бриселу, рекао је, није било директног разговора са Хашимом Тачијем јер о чему би, запитао је, разговарали после онаквих лажи и бруталних претњи насиљем Кадрија Весељија.

"Како да разговарамо када се на Србе врши немогућ и невероватан притисак да у Скупштини Косова гласају за ствари које су директно противне интересима Срба", рекао је Ђурић.

Упитан да ли је за долазак Вучића на КиМ рекао је:

"Разум ми каже ''не'', али ми срце итекако каже ''да''".

Када је реч о дијалогу у Бриселу, Ђурић каже да ће до њега доћи "отом потом" и људима са којима ће то бити могуће.

"Свакако је да неће бити оног дана и датума за који смо чули спекулације из Брисела и неких других места, јер председник Вучић у наредном периоду путује у Кину и друга важна места".

Из Брисела је раније данас саопштено да ће до новог сусрета Вучића и Тачија доћи убрзо, за две седмице.

Ђурић:Међународна заједница изневерила Вучића

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је изјавио вечерас новинарима да је вештачки створена криза поводом посете председника Србије Александра Вучића КиМ, као и да нису спорне ни Газиводе ни Косовска Митровица већ ''лажи и измишљотине'' приштинских власти.

Ђурић је нагласио да је Вучић изневерен неодговорним понашањем и ћутањем дела међународне заједнице, али да је, ипак, на то реаговао мирно и достојанствено.

"Овој вештачки створеној кризи ми нисмо дали ни зрно доприноса", рекао је Ђурић уочи обраћања председника Вучића јавности у Београда, када ће саопштити коначну одлуку да ли ће у суботу и недељу посетити јужну српску покрајину.

Ђурић истиче да смо претходних дана могли да видимо претње и притиске који стварају готово немогућу атмосферу за дијалог и нормално одвијање и свега што би требало да допринесе нормализацији односа.

Како каже, Вучић је у прехтодних неколико година дао највећи лични допринос томе да се спусте тензије и норамлизују односе и траже рационална решења.

"Зато сматрам да је председник Вучић изневерен неоговорним деловањем и ћутањем дела међународне заједнице , али сам поносан као грађанин Србије на борбу коју сам видео јутрос за наше српске интересе и чињеницу да је пред најснажнијим и највећим претњама врло опасних људи као што су Кадри Весељи и други лидери Албанаца на КиМ, Вучић на то реаговао мирно, достаојанствено и одлучно и посало поруку да Срби нису роблље на КиМ и да желе рационално и озбиљно да разговрају".

На питање новинара да ли је могуће да дође до одлагања посете КиМ председика Вучића, Ђурић је рекао да је згрожен количином лажи и неистина и погрешног приказивања ствари, очигледно тенденциозно срачунатих.

"Али, то вољу и жељу народа да дочека свог председника није умањило, они су веома вољни да виде свог председника и да га дочекају људски и домаћински", казао је Ђурић.

На питање да ли су спорне Газиводе, он је рекао да нису спорне ни Газиводе ни Косовска Митровица већ лажи и измишљотине и зле намере, као и суштинско одусуство жеље да се норамлизују односи.

"Показали смо одговорнсот, мудрост и истрајност, нико нас не може одвратити од наше борбе од залагања за опстанак српског народа на КиМ", додао је Ђурић.

Упитан да ли су након састанак косовског премијера Рамуша Харадинаја и косовске полиције стигле нове претње и упозорења Београду, Ђурић каже да није упознат са тим, али да види да ''обарају рекорде у количини изречених изјава и претњи''.

Ђурић је додао да део међународне заједнице не ради свој посао.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике