MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Čekamo i radujemo se dolasku predsednika Vučića
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Čekamo i radujemo se dolasku predsednika Vučića

07.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, izjavio je večeras da srpski narod na Kosovu i Metohiji sa nestrplјenjem očekuje dolazak svog predsednika Aleksandra Vučića jer, kako je rekao, ta poseta za njih znači snagu i sigurnost.

Marko Đurić

Foto:RTS

"Predsednik Vučić će bože zdravlјa doći da vidi sve Srbe na KiM. Mi se tome radujemo i očekujemo, a u 21 sat čućemo u obraćanju predsednika sve argumente za i protiv i sve razloge i uveren sam da će doneti najrazumniju i najbolјu odluku u interesu Srba i Srbije", rekao je Đurić za RTS.

Đurić, koji se nalazi u Kosovskoj Mitrovici, ocenio je da se Vučić danas u Briselu borio dostojanstveno i hrabro za srpske interese.

"Pokazao je da Srbi ni na KiM ni bilo gde drugde nisu roblјe i da ovo nije 1802. i 1803. godina kada pretnjama, zastrašivanjem i lažima možete da srpski narod podvrgnete strahu", rekao je Đurić.

Đurić je ocenio da je ranije danas u Briselu ostvarena svrha susreta sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i da je Srbija ukazala na sve što je urađeno u prethodnom periodu.

"Mogu da kažem da smo zaista ostvarili svrhu našeg razgovora. Ovde naš narod sa velikim nestrplјenjem očekuje da vidi predsednika jer je upravo ovo mesto na kom on uživa 80 odsto podrške, nasuprot pokušaju da se plasiraju laži nekih lјudi poput Bogolјuba Miloševića koji ovde ne mogu ni 30 lјudi da okupe", rekao je Đurić iz Kosovske Mitrovice.

U Briselu, rekao je, nije bilo direktnog razgovora sa Hašimom Tačijem jer o čemu bi, zapitao je, razgovarali posle onakvih laži i brutalnih pretnji nasilјem Kadrija Veselјija.

"Kako da razgovaramo kada se na Srbe vrši nemoguć i neverovatan pritisak da u Skupštini Kosova glasaju za stvari koje su direktno protivne interesima Srba", rekao je Đurić.

Upitan da li je za dolazak Vučića na KiM rekao je:

"Razum mi kaže ''ne'', ali mi srce itekako kaže ''da''".

Kada je reč o dijalogu u Briselu, Đurić kaže da će do njega doći "otom potom" i lјudima sa kojima će to biti moguće.

"Svakako je da neće biti onog dana i datuma za koji smo čuli spekulacije iz Brisela i nekih drugih mesta, jer predsednik Vučić u narednom periodu putuje u Kinu i druga važna mesta".

Iz Brisela je ranije danas saopšteno da će do novog susreta Vučića i Tačija doći ubrzo, za dve sedmice.

Đurić:Međunarodna zajednica izneverila Vučića

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je izjavio večeras novinarima da je veštački stvorena kriza povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM, kao i da nisu sporne ni Gazivode ni Kosovska Mitrovica već ''laži i izmišlјotine'' prištinskih vlasti.

Đurić je naglasio da je Vučić izneveren neodgovornim ponašanjem i ćutanjem dela međunarodne zajednice, ali da je, ipak, na to reagovao mirno i dostojanstveno.

"Ovoj veštački stvorenoj krizi mi nismo dali ni zrno doprinosa", rekao je Đurić uoči obraćanja predsednika Vučića javnosti u Beograda, kada će saopštiti konačnu odluku da li će u subotu i nedelјu posetiti južnu srpsku pokrajinu.

Đurić ističe da smo prethodnih dana mogli da vidimo pretnje i pritiske koji stvaraju gotovo nemoguću atmosferu za dijalog i normalno odvijanje i svega što bi trebalo da doprinese normalizaciji odnosa.

Kako kaže, Vučić je u prehtodnih nekoliko godina dao najveći lični doprinos tome da se spuste tenzije i noramlizuju odnose i traže racionalna rešenja.

"Zato smatram da je predsednik Vučić izneveren neogovornim delovanjem i ćutanjem dela međunarodne zajednice , ali sam ponosan kao građanin Srbije na borbu koju sam video jutros za naše srpske interese i činjenicu da je pred najsnažnijim i najvećim pretnjama vrlo opasnih lјudi kao što su Kadri Veselјi i drugi lideri Albanaca na KiM, Vučić na to reagovao mirno, dostaojanstveno i odlučno i posalo poruku da Srbi nisu robllјe na KiM i da žele racionalno i ozbilјno da razgovraju".

Na pitanje novinara da li je moguće da dođe do odlaganja posete KiM predsedika Vučića, Đurić je rekao da je zgrožen količinom laži i neistina i pogrešnog prikazivanja stvari, očigledno tendenciozno sračunatih.

"Ali, to volјu i želјu naroda da dočeka svog predsednika nije umanjilo, oni su veoma volјni da vide svog predsednika i da ga dočekaju lјudski i domaćinski", kazao je Đurić.

Na pitanje da li su sporne Gazivode, on je rekao da nisu sporne ni Gazivode ni Kosovska Mitrovica već laži i izmišlјotine i zle namere, kao i suštinsko odusustvo želјe da se noramlizuju odnosi.

"Pokazali smo odgovornsot, mudrost i istrajnost, niko nas ne može odvratiti od naše borbe od zalaganja za opstanak srpskog naroda na KiM", dodao je Đurić.

Upitan da li su nakon sastanak kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i kosovske policije stigle nove pretnje i upozorenja Beogradu, Đurić kaže da nije upoznat sa tim, ali da vidi da ''obaraju rekorde u količini izrečenih izjava i pretnji''.

Đurić je dodao da deo međunarodne zajednice ne radi svoj posao.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike