МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: На Газиводама се најбоље види тежина проблема са којима се суочавамо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: На Газиводама се најбоље види тежина проблема са којима се суочавамо

08.септембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на Газиводама да се ту најбоље види тежина проблема са којима се суочавамо, различити ставови, као и тешке политичке борбе коју смо имали.

Александар Вучић

Фото:Танјуг

"Преко овог језера види се дубина и суштина свих наших спорова и неслагања", рекао је Вучић и истакао да је суштина његове посете да се види шта је до сада урађено, али и шта може да се уради, те да се припреме инвестициони планови за сваку општину у којој су Срби већина.

Вучић је, у изјави новинарима приликом обиласка бране на језеру Газиводе, изграђене 1981.године, рекао да је она од огромног занчаја за Србе и Албанце.

„Мислим да се на Газиводама на најбољи начин види тежина проблема са којим се суочавамо, као и различити ставови, тешке политичке борбе које смо имали и за које се надам да ћемо успети да их превазиђемо ми и Албанци и договоримо се око искоришћавања воде за наредних 100 година. Највећи део Метохије, Приштина лети и други градови добијају воду одавде. За нас је, такође, од пресудног значаја читаво језеро", рекао је и додао:

"Без Газивода нема опстанка, ни останка људи у Ибарском Колашину и Зубином Потоку" рекао је Вучић.

Вучић је указао и на спор који имају ЕМС и КОСТ, јер ми тврдимо да они крађу струју, а они да наши не плаћају, па не могу да покривају те губитке.

Подетио је да је Србија уложила у реновирање и реконструкцију бране до сада 127 милиона динара, и још 12 милиона треба да уплати у те сврхе.

Навео је да су новинари имали прилике да виде и Центар за едукацију и развој спорта и центар Црвеног крста АП КиМ, где треба да се подигне одмаралиште за најбоље ђаке, у врендости од 113 милиона динара.

Указао је да је виђена и најновија опрема од изузетног квалитета.

Вучић је казао да је дошао у Зубин Поток, као и да ће обићи сва места на северу Косова, подсећајући да је прошли пут боравио на централном Косову, као и да ће обићи и место Бање које је на територији општине Србица.

„Дошао пре свега да говорим шта нам је идеја, а идеја нам је да чувамо дуго времена мир, стабиност и покушавамо да правимо боље односе за будућа времена", истакао је.

"Дошао сам да у сваком месту говорим о великим инвеститицоним плановима и програмима. Мораћемо да обновимо Симпов погон у Зубином Потоку, направимо мало постројење за прераду воћа и поврћа, јер овде има доста шумског и бобичастог воћа. У Газиводама имамо најбољи смуђ, неки кажу најбољи у Европи, па би могли да направимо погон за прераду рибе, чиме би живот породица у овом месту био неупоредиво бољи“, рекао је Вучић додајући да је дошао са конкретним пројектима.

Истакао је да жели да настави на успешан начин да ради, јер само снажнија економија, богатији људи на овим простзорима, увек више размишљати о будућности, а мање о сукобима, трвењима.

Најавио је да ће о посебном инвестиционом плану и програму на пословном форуму у Лепосавићу.

Председник Вучић је око 3. 15 сати на хидроелектрану Газиводе, где су га дочекали руководство и радници хидроелектране, велики број грађана, али и бројне новинарске екипе.

Претходно је, у оближњем Центру за екологију и развој спорта, на опаску новинара "ипак сте успели да дођете", узвратио речима: "Није ваљда да сте сумњали".

Председник је на Газиводама боравио под јаким обезбеђењем.

Вучић:Време да с Албанцима разговарамо с много више поштовања

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је време да покушамо да Срби и Албанци разговарају са много више међусобног поштовања.

Он је истакао да је битно да Срби и Албанци носе поруку мира, јер смо са Албанцима до сада све покушавали, пробали и да то није много среће донело ни нама, ни њима.

„Време је да покушамо да разговарамо са много више поштовања једни према другима. Да ли ћемо временом успети да створимо понеко пријатељство, а затим све више пријатељстава, то би било дивно. Потребно је време и много добрих људи који би то радили", објаснио је Вучић.

Упитан да ли је тачно то што албанска штампа пише да је два пута понизио Хашима Тачија, Вучић је рекао да није никог понизио, нити да треба да буде горд, нити да се тиме поноси.

„Нисам ишао на разговоре да било кога понижавам. Можете себе да унизите када се понашате лоше, нецивилизовано. То нисам урадио ни ја, ни јуче, ни Тачи. То су радили неки други, помињујући нечије ћерке и синове. Они су себе унизили. Свој образ само сами можете да укаљате“, поручио је он.

Председник Србије је казао да није неко коме је Тачи друг, пријатељ нити пријатан саговорник, те да је сасвим сигуран да тако, ако не и горе о њему говори и Тачи.

„Наш посао је да разговармо, а не да размишљамо ко ће кога да победи и такмичи се, већ да решавамо проблеме“, додао је он.

Вучић је казао да може да дође два пута годишње на КиМ, а неки сваких пет година, и да се овде јуначи, али да треба имати у виду да сутрадан наша деца у Осојану, Сувом Грлу, Ораховцу и другим местима морају да иду у школу и на улицу.

„Не пада ми на памет да њима правим проблеме, већ морам да се поншам одговорно и озбилно. Тешко је да цемо постићи споразим, а и нека велика европска сила је против. Отпуно је јасно да Србија не може да прихвати наметнуте одлуке из 2008.“, поручио је он.

„Очигледно је да ће ове ствари дуго да трају, а наш посао је да чувамо мир и покушавамо да се приближимо неком решењу некада. Нека генерација ће морати то да заврши. Морамо да живимо и гледамо у будућност. Верујем да ће границе постати мање важне када и ако будемо део Европе“, истакао је Вучић.

Уједно је казао да није сигуран да сви у Приштини, као и Београду, разумеју колико је важан договор Срба и Албанаца.

„Свако има право на свој став и мишљење. Постоје људи који мисле да је најважније да забијемо као ној главу у псесак, да се правимо да се ништа никада није догодил ни 1999, 2008, 2009, 2010 пред Међуанродним судом правде, 2011 када су поставили царину на Брњаку. Најтеже је да сами признате да ставри нису као раније. Тако и у Приштини постоји проблем да не разумеју да ствари нису исте као раније“, нагалсио је он.

Рекао је да Срби који уживали у својој љубави са Адемом Демаћијем и Хашимом Тачијем којима се не свиђа када неко изађе и каже шта је реалност и истина.

„Радим оно што је реално, одговорно за наш народ. Наставићемо да радзговарамо у складу с тим и да остваримо највише, а изгубимо најмање. Много, много трња и дуг пут су пред нама.Надам се само да ћемо умети да разумемо да у будућности пре свега морамо да водимо рацуна једни о другма“, истакао је он.

Он је казао да је веома срећан што је дошао на КиМ, и да Србима доноси поздраве целе Србије.

„Ја сам срећан када видим све наше људе, запослене, раднике и њихове руке као лопате овде у предузећу Ибар“, подвукао је он додајући да је задовољан и када види Срђана и Стевана Вуловића, иако једна од њих неког другог више воли од њега.

Обезбеђен новац за водовод за З.Поток,К.Митровицу и Звечан

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Влада Србије обезбедила средства за реализацију изградње водовода за Косовску Митровицу, Звечан и Зубин Поток.

"Новац постоји, одлука је прошла владу, Србија је дала новац из буџета, дали смо девет милиона, треба да дамо још шест милиона, да бисмо имали водовод за Косовску Митровицу, Звечан и Зубин Поток", рекао је Вучић.

Он каже да је ово највећа инвестиција за овај крај, као и да је водовод највећи проблем за грађане овог краја.

"Водовод је у изградњи, мада је ту било пуно проблема, али сада је све удесено, и мислим да све иде у добром смеру".

Вучић: Зашто територијални интегритет сада важи, а није важио 2008?

Председник Србије Александар Вучић указао је данас, поводом изјаве немачке канцеларке Ангеле Меркел у Скопљу да је територијални интегритет полазна тачка за то да Балкан остане какав јесте, да је тешко одговорити на питање зашто је за неке у региону то важило 2008, а данас не важи.

Рекао је, након обиласка бране Газиводе, да не мисли да у њеној изјави има било чега новог.

„Знам да су се многи обрадовали, посебно у централној Србији моји политички противници и многи други, који не разумеју када се за такве идеје залажу и против онога што говорим, да се залажу за целовито КиМ“, објаснио је Вучић.

Рекао је да има само једно питање, поштујући Ангелу Меркел, чија снага је неупоредиво већа о његове и која се не може поредити, јер је највећи евроспки лидер, а то је како је то важило 2008, а данас не важи.

„Ако она тако нешто каже ми то сасвим сигурно не можемо да променимо и ето радости многима у Србији и на многим местима у региону“, додао је он.

Вучић је казао да то не значи да не можемо да помогнемо нашем народу, и да ће Србија гледати да ради своје ствари, да помаже да се ојача економија и нашим људима да опстану.

Вучић: Ни са ким из САД нисам био у контакту

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да, у вези посете језеру Газиводе, коју су првобитно забраниле приштинске власти, није био у контакту ни са ким из САД:

„Слали су ми поруке, али ја на поруке не одговарам, не волим поруке“, додао је он одговарајући на питање новинара након обиласка бране на језеру Газиводе.

Пренео је да је јуче саопштио и Федерики Могерини да иде на Газиводе.

"Рекао сам Федерики Могерини „ти знаш да идем на Косово и да ћу ићи на Газиводе““, рекао је он.

Казао је такође да веома поштује рад Могерини, која се труди и бори да дође до резултата, оног што би многи да спрече.

Поновио је да не мисли да су Београда и Приштина близу договора, и додао да је наша обавеза да разговарамо, те казао да ће се на проналажењу решења радити тешко, озбиљно и одговорно.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике