MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Na Gazivodama se najbolјe vidi težina problema sa kojima se suočavamo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Na Gazivodama se najbolјe vidi težina problema sa kojima se suočavamo

08.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Gazivodama da se tu najbolјe vidi težina problema sa kojima se suočavamo, različiti stavovi, kao i teške političke borbe koju smo imali.

Aleksandar Vučić

Foto:Tanjug

"Preko ovog jezera vidi se dubina i suština svih naših sporova i neslaganja", rekao je Vučić i istakao da je suština njegove posete da se vidi šta je do sada urađeno, ali i šta može da se uradi, te da se pripreme investicioni planovi za svaku opštinu u kojoj su Srbi većina.

Vučić je, u izjavi novinarima prilikom obilaska brane na jezeru Gazivode, izgrađene 1981.godine, rekao da je ona od ogromnog zančaja za Srbe i Albance.

„Mislim da se na Gazivodama na najbolјi način vidi težina problema sa kojim se suočavamo, kao i različiti stavovi, teške političke borbe koje smo imali i za koje se nadam da ćemo uspeti da ih prevaziđemo mi i Albanci i dogovorimo se oko iskorišćavanja vode za narednih 100 godina. Najveći deo Metohije, Priština leti i drugi gradovi dobijaju vodu odavde. Za nas je, takođe, od presudnog značaja čitavo jezero", rekao je i dodao:

"Bez Gazivoda nema opstanka, ni ostanka lјudi u Ibarskom Kolašinu i Zubinom Potoku" rekao je Vučić.

Vučić je ukazao i na spor koji imaju EMS i KOST, jer mi tvrdimo da oni krađu struju, a oni da naši ne plaćaju, pa ne mogu da pokrivaju te gubitke.

Podetio je da je Srbija uložila u renoviranje i rekonstrukciju brane do sada 127 miliona dinara, i još 12 miliona treba da uplati u te svrhe.

Naveo je da su novinari imali prilike da vide i Centar za edukaciju i razvoj sporta i centar Crvenog krsta AP KiM, gde treba da se podigne odmaralište za najbolјe đake, u vrendosti od 113 miliona dinara.

Ukazao je da je viđena i najnovija oprema od izuzetnog kvaliteta.

Vučić je kazao da je došao u Zubin Potok, kao i da će obići sva mesta na severu Kosova, podsećajući da je prošli put boravio na centralnom Kosovu, kao i da će obići i mesto Banje koje je na teritoriji opštine Srbica.

„Došao pre svega da govorim šta nam je ideja, a ideja nam je da čuvamo dugo vremena mir, stabinost i pokušavamo da pravimo bolјe odnose za buduća vremena", istakao je.

"Došao sam da u svakom mestu govorim o velikim investiticonim planovima i programima. Moraćemo da obnovimo Simpov pogon u Zubinom Potoku, napravimo malo postrojenje za preradu voća i povrća, jer ovde ima dosta šumskog i bobičastog voća. U Gazivodama imamo najbolјi smuđ, neki kažu najbolјi u Evropi, pa bi mogli da napravimo pogon za preradu ribe, čime bi život porodica u ovom mestu bio neuporedivo bolјi“, rekao je Vučić dodajući da je došao sa konkretnim projektima.

Istakao je da želi da nastavi na uspešan način da radi, jer samo snažnija ekonomija, bogatiji lјudi na ovim prostzorima, uvek više razmišlјati o budućnosti, a manje o sukobima, trvenjima.

Najavio je da će o posebnom investicionom planu i programu na poslovnom forumu u Leposaviću.

Predsednik Vučić je oko 3. 15 sati na hidroelektranu Gazivode, gde su ga dočekali rukovodstvo i radnici hidroelektrane, veliki broj građana, ali i brojne novinarske ekipe.

Prethodno je, u obližnjem Centru za ekologiju i razvoj sporta, na opasku novinara "ipak ste uspeli da dođete", uzvratio rečima: "Nije valјda da ste sumnjali".

Predsednik je na Gazivodama boravio pod jakim obezbeđenjem.

Vučić:Vreme da s Albancima razgovaramo s mnogo više poštovanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je vreme da pokušamo da Srbi i Albanci razgovaraju sa mnogo više međusobnog poštovanja.

On je istakao da je bitno da Srbi i Albanci nose poruku mira, jer smo sa Albancima do sada sve pokušavali, probali i da to nije mnogo sreće donelo ni nama, ni njima.

„Vreme je da pokušamo da razgovaramo sa mnogo više poštovanja jedni prema drugima. Da li ćemo vremenom uspeti da stvorimo poneko prijatelјstvo, a zatim sve više prijatelјstava, to bi bilo divno. Potrebno je vreme i mnogo dobrih lјudi koji bi to radili", objasnio je Vučić.

Upitan da li je tačno to što albanska štampa piše da je dva puta ponizio Hašima Tačija, Vučić je rekao da nije nikog ponizio, niti da treba da bude gord, niti da se time ponosi.

„Nisam išao na razgovore da bilo koga ponižavam. Možete sebe da unizite kada se ponašate loše, necivilizovano. To nisam uradio ni ja, ni juče, ni Tači. To su radili neki drugi, pominjujući nečije ćerke i sinove. Oni su sebe unizili. Svoj obraz samo sami možete da ukalјate“, poručio je on.

Predsednik Srbije je kazao da nije neko kome je Tači drug, prijatelј niti prijatan sagovornik, te da je sasvim siguran da tako, ako ne i gore o njemu govori i Tači.

„Naš posao je da razgovarmo, a ne da razmišlјamo ko će koga da pobedi i takmiči se, već da rešavamo probleme“, dodao je on.

Vučić je kazao da može da dođe dva puta godišnje na KiM, a neki svakih pet godina, i da se ovde junači, ali da treba imati u vidu da sutradan naša deca u Osojanu, Suvom Grlu, Orahovcu i drugim mestima moraju da idu u školu i na ulicu.

„Ne pada mi na pamet da njima pravim probleme, već moram da se ponšam odgovorno i ozbilno. Teško je da cemo postići sporazim, a i neka velika evropska sila je protiv. Otpuno je jasno da Srbija ne može da prihvati nametnute odluke iz 2008.“, poručio je on.

„Očigledno je da će ove stvari dugo da traju, a naš posao je da čuvamo mir i pokušavamo da se približimo nekom rešenju nekada. Neka generacija će morati to da završi. Moramo da živimo i gledamo u budućnost. Verujem da će granice postati manje važne kada i ako budemo deo Evrope“, istakao je Vučić.

Ujedno je kazao da nije siguran da svi u Prištini, kao i Beogradu, razumeju koliko je važan dogovor Srba i Albanaca.

„Svako ima pravo na svoj stav i mišlјenje. Postoje lјudi koji misle da je najvažnije da zabijemo kao noj glavu u psesak, da se pravimo da se ništa nikada nije dogodil ni 1999, 2008, 2009, 2010 pred Međuanrodnim sudom pravde, 2011 kada su postavili carinu na Brnjaku. Najteže je da sami priznate da stavri nisu kao ranije. Tako i u Prištini postoji problem da ne razumeju da stvari nisu iste kao ranije“, nagalsio je on.

Rekao je da Srbi koji uživali u svojoj lјubavi sa Ademom Demaćijem i Hašimom Tačijem kojima se ne sviđa kada neko izađe i kaže šta je realnost i istina.

„Radim ono što je realno, odgovorno za naš narod. Nastavićemo da radzgovaramo u skladu s tim i da ostvarimo najviše, a izgubimo najmanje. Mnogo, mnogo trnja i dug put su pred nama.Nadam se samo da ćemo umeti da razumemo da u budućnosti pre svega moramo da vodimo racuna jedni o drugma“, istakao je on.

On je kazao da je veoma srećan što je došao na KiM, i da Srbima donosi pozdrave cele Srbije.

„Ja sam srećan kada vidim sve naše lјude, zaposlene, radnike i njihove ruke kao lopate ovde u preduzeću Ibar“, podvukao je on dodajući da je zadovolјan i kada vidi Srđana i Stevana Vulovića, iako jedna od njih nekog drugog više voli od njega.

Obezbeđen novac za vodovod za Z.Potok,K.Mitrovicu i Zvečan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Vlada Srbije obezbedila sredstva za realizaciju izgradnje vodovoda za Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Zubin Potok.

"Novac postoji, odluka je prošla vladu, Srbija je dala novac iz budžeta, dali smo devet miliona, treba da damo još šest miliona, da bismo imali vodovod za Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Zubin Potok", rekao je Vučić.

On kaže da je ovo najveća investicija za ovaj kraj, kao i da je vodovod najveći problem za građane ovog kraja.

"Vodovod je u izgradnji, mada je tu bilo puno problema, ali sada je sve udeseno, i mislim da sve ide u dobrom smeru".

Vučić: Zašto teritorijalni integritet sada važi, a nije važio 2008?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas, povodom izjave nemačke kancelarke Angele Merkel u Skoplјu da je teritorijalni integritet polazna tačka za to da Balkan ostane kakav jeste, da je teško odgovoriti na pitanje zašto je za neke u regionu to važilo 2008, a danas ne važi.

Rekao je, nakon obilaska brane Gazivode, da ne misli da u njenoj izjavi ima bilo čega novog.

„Znam da su se mnogi obradovali, posebno u centralnoj Srbiji moji politički protivnici i mnogi drugi, koji ne razumeju kada se za takve ideje zalažu i protiv onoga što govorim, da se zalažu za celovito KiM“, objasnio je Vučić.

Rekao je da ima samo jedno pitanje, poštujući Angelu Merkel, čija snaga je neuporedivo veća o njegove i koja se ne može porediti, jer je najveći evrospki lider, a to je kako je to važilo 2008, a danas ne važi.

„Ako ona tako nešto kaže mi to sasvim sigurno ne možemo da promenimo i eto radosti mnogima u Srbiji i na mnogim mestima u regionu“, dodao je on.

Vučić je kazao da to ne znači da ne možemo da pomognemo našem narodu, i da će Srbija gledati da radi svoje stvari, da pomaže da se ojača ekonomija i našim lјudima da opstanu.

Vučić: Ni sa kim iz SAD nisam bio u kontaktu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da, u vezi posete jezeru Gazivode, koju su prvobitno zabranile prištinske vlasti, nije bio u kontaktu ni sa kim iz SAD:

„Slali su mi poruke, ali ja na poruke ne odgovaram, ne volim poruke“, dodao je on odgovarajući na pitanje novinara nakon obilaska brane na jezeru Gazivode.

Preneo je da je juče saopštio i Federiki Mogerini da ide na Gazivode.

"Rekao sam Federiki Mogerini „ti znaš da idem na Kosovo i da ću ići na Gazivode““, rekao je on.

Kazao je takođe da veoma poštuje rad Mogerini, koja se trudi i bori da dođe do rezultata, onog što bi mnogi da spreče.

Ponovio je da ne misli da su Beograda i Priština blizu dogovora, i dodao da je naša obaveza da razgovaramo, te kazao da će se na pronalaženju rešenja raditi teško, ozbilјno i odgovorno.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike