МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Недимовић:Обезбедићемо мир и стабилност приведницима на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Недимовић:Обезбедићемо мир и стабилност приведницима на КиМ

08.септембар 2018. Извор: Танјуг

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић поручио је данас привредницима на бизнис форуму у Лепосавићу, који се одржава у оквиру посете председника Србије Александра Вучића Србији, да ће држава Србија обезбедити мир и стабилност привредницима на КиМ.

Бранислав Недимовић

Фото:Канцеларија за Косово и Метохију

"После скоро 20 година, ово је први пословни скуп овог формата, на коме су се срели привредници из Централне Србије и спрски привредници са простора КиМ", рекао је Недимовић Танјугу на отварању скупа.

Како је рекао, бизнис форум представља ''иницијалну капислу'' за развој привреде и отварање нових радних места.

"Без економије нема ни бивствовања ни на једном простору, то је најважнија порука. Ови људи желе, могу и хоће, а на нама је да им обезбедимо мир и стабилност како би могли да развијају своје привредне активности.

"За подручје КиМ пољопривредни адут је, пре свега, пољопривреда и прехрамбена индустрија, с обзиром да је више од 70 одсто привредника са КиМ из тих сектора", казао је министар пољопривреде.

Недимовић је додао да су несумњиво воћарство и сточарство, пре свега товно и млечно говедарство, главни адути тог простора.

Привредним развојем до опстанка Срба на КиМ

Само се привредним развојем и отварањем нових радних места може дугорочно обезбедити опстанак и повратак Срба на КиМ, поручили су данас представници косовске владе Далибор Јевтић и Ненад Рикало на бизнис форуму у Лепосавићу.

Нагласили су да су мир и стабилност неопходни предуслови привредног развоја и стварања боЉих услова живота за Србе на КиМ.

Бизнис форум се одржава у оквиру посете председника Србије Александра Вучића КиМ, а учествује више од 100 привредника из централне Србије и са Косова и Метохије.

Заменик председника косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић је рекао да је за опстанак и повратак Срба на КиМ велика препрека управо економска ситуација, а нарочито у срединама где Срба готово да нема и да је Вучић препознао тај проблем и покушава економским развојем да помогне опстанак Срба на том простору.

"Врло је важно питање могућности запослења и привређивања становништва и обезбеђивања услова за живот. Зато је овај бизнис форум велики догађај. Пуно се говори у последње време колико је важно да се постигне компромис и договор који ће обезбедити трајни мир", рекао је Јевтић.

Нагласио је да неће бити нових инвеститора ако на КиМ не буде мира и стабилности.

Јевтић је говорећи о привредним потенцијалим КиМ у срединама са већински српским становништво рекао да је узгој малине велика шанса за економски развој, али и други видови поЉопривреде.

Косовски министар за пољопривреду Ненад Рикало је рекао да се Срби на КиМ уз велики подршку председника Србије Вучића боре за опастнак не само политичким средствима, већ пре свега развојем привреде и стварањем боЉих услова за живот, боЉе образовање младих, већу запослености и на друге начине.

"Циљ је да имамо мирно окружење и изградимо перспективне услове за живот и зато смо бескрајно захвални преддеднику Вучићу, који је заложио свој ауторитет и свој политички капитал да би нам то обезбедио", казао је Рикало.

Додао је да је управо зато Вучић и добио толико велику политичку подршку Срба на КиМ.

Чадеж: Сирогојно тражи партнере на КиМ

Компанија Сирогојно жели да склопи уговоре са свима заинтересованим српским произвођачима воћа на КиМ, малине и боровнице, као и да уложи у прерађивачке капацитете, изјавио данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж на бизнис форуму у Лепосавићу, који се одржава у оквиру посете председника Србије Александра Вучића КиМ.

Чадеж је рекао Танјугу да Сирогојно жели да направи дугорочне уговоре о сарадњи са привредницима и пољопривредним газдинствима, али и да уложи у откупне станице и хладњаче.

"ПКС је подржала бизнис форум у Лепосавићу, тако што је довела више од 30 највећих пословних система из централне Србије", рекао је Чадеж.

Додао је да су ту МК група,Моји брендови, Алко група, Комтрејд, Јела Јагодина... и захвалио Министарству поЉопривреде и Канцелацији за КиМ Владе Србије, на систему подстицаја за привреднике из централне Србије који желе да улажу на КиМ.

Такође, на обезбеђивању средства за механизацију поЉопривредним газдинствима да би побоЉшали производњу, додао је Чадеж.

Заменик директора Кацеларије за КиМ Душан Козарев је рекао Танјугу да је пре само неколико месеци председник Србије Вучић покренуо ту иницијативу и да већ имамо прве резултате, бизнис форум са привредницима из централне Србије и са КиМ.

"Имамо више од 100 компанија и очекујемо преко 500 посетилаца. Вучић ће данас свечано затворити скуп и надам се да ћемо бити у прилици да да му саопштимо добре резултате", навео је Козарев.

Како је рекао, циљ бизнис форума је повезивање и проналажење заједничког интереса привредника из централне Србије и са КиМ.

Нагласио је да је КиМ обично препознато у свету као ризично подручје, иако је то ''резервоар предузетништва, предузимЉивости и креативности.

"Наш народ има већину у 10 општина и има шта да представи и на шта да буде поносан, а ту су банке и министарства Владе Србије, као и представници највећих произвођача, да им кажу шта је то где могу да буду још боЉи и да заједнички наступе у бизнису".

Козарев је рекао да уз подршку државе Србије привредници са КиМ могу да почну да освајају не само европску већ и светску економију.

Каже да ће Канцеларија и друге институције Србије помоћи и фиинансијски и логистички да се побоЉса укупан пословни амбијент на КиМ и да бизнис форум постане традиционалан, као и да се препозна као важан пословни догађај у региону.

Трепча ускоро прави фабрику батерија и акумулатора у Звечану

Рударско - металуршко-хемијски комбинат олова и цинка Трепча би ускоро требало да започне изградњу фабрике батерија и акумулатора у Звечану, што ће бити прва велика инвестиција после вишедеценијског застоја у финансирању производних програма на КиМ, изјавио је данас генерални директор комбината Трепча Јован Димкић.

Он је на бизнис форуму у Лепосавићу, на коме учествује више од 100 привредника из централне Србије и са КиМ у оквиру посете председника Србије Александра Вучића КиМ, рекао да је идеја за пројекат изградње фабрике потекла приликом претходне Вучићеве посете Косову и Метохији.

Димкић је рекао Тањугу да ће ускоро Влада Србије прихватити студију изводљивости за изградњу фабрике батерија и акумулатора и да је студија тренутно у поступку ревизије.

"У наредних пар недеља очекујемо да се и формално заврши тај поступак и већ имамо назнаке да је студија добила позитивну оцену", казао је Димкић.

Предвиђан локација за изградњу фабрике је у Звечану у оквиру индустријског круга Трепче, а Димкић каже да је та инвестиција вредна 13,9 милиона евра и да би могла да се врати већ за три године.

Према његовим речима, тим пројектом је предвиђено запошљавање 203 радника, мањим делом радника Трепче који су избегли још 2000. године из јужне фабрике у Косвској Митровици, а већим делом сасвим нових радника са простора КиМ.

"Али, и из категорије интерно расељених лица, пошто влада Србије планира и масовни повратак реализацијом пројеката као што је пројекат насеља Сунчана Долина у Звечану".

Фабрика ће годишње производити око 700.000 комада батерија и акумулатора и имаће високо профитабилну производњу, нагласио је Димкић.

На бизнис форуму су представљене српске фирме на штандовима 10 општина: Ранилуг, Ново Брдо, Клокот, Лепосавић, Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток, Штрпце, Грачаница и Партеш. Јадранка Трбољевац, излагач на штанду општине Лепосавић, каже да се бави производњом хлеба и пецива од хељде.

Истиче да је већ учествовала на бизнис форумима и да се нада да ће наћи пословне партнере у централној Србији.

"Нудим хлебове и пецива од хељде направљене на традиционалан начин без адитива и конзерванса", додала је он.

Синиша Марковић из општине Ново Брдо каже да учествују на форуму да би промовисали произвођаче из те општине.

"Очекујемо да ћемо овде направити добар пословни договор са неким фирмама из централне Србије", рекао је он и додао да су на штанду представљени Удружење пчелара Ново Брдо, Новобрдска шиљивовица - породицаМилошевић, породица Павловић - производња сира, породица Богдановић производња ајвара, израда макета манастира и цркви по наруџбини, породица Јовановић - производња ручних радова од дрвета. . .

Од већих компанија учествују МК група, Моји брендови, Сирогојно, Алко група, Комтрејд, Јела Јагодина, Комерцијална банка, Поштанска штедионица и друге велике фирме.

Председник Изврсног одбора Поштанске штедионице Бојан Кекић је рекао Тањугу да је та банка, која је у власништву Владе Србије, од 2. априла у пуном капацитету присутна на КиМ.

У својих пет експозитура на КиМ Поштанска штедионица, истиче, има добре резултате, а клијенти су задовољни јер је домаћа банка присутна у јужној покрајини.

Кекић је нагласио да Поштанска штедионица нуди погодности за становнике КиМ и да ће бити подршка српским привредницима.

"Поштанска штедионица прати све програме Владе Србије", додао је Кекић.

Председник Србије Вучић ће се нешто после 18 сати на затварању форума обратити учесницима, а претходно ће обићи штандове и погледати промо филм Инвестициони потенцијали Косова и Метохије.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике