MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Na Gazivodama se najbolјe vidi težina problema sa kojima se suočavamo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Nedimović:Obezbedićemo mir i stabilnost privednicima na KiM

08.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Ministar polјoprivrede Branislav Nedimović poručio je danas privrednicima na biznis forumu u Leposaviću, koji se održava u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbiji, da će država Srbija obezbediti mir i stabilnost privrednicima na KiM.

Branislav Nedimović

Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Posle skoro 20 godina, ovo je prvi poslovni skup ovog formata, na kome su se sreli privrednici iz Centralne Srbije i sprski privrednici sa prostora KiM", rekao je Nedimović Tanjugu na otvaranju skupa.

Kako je rekao, biznis forum predstavlјa ''inicijalnu kapislu'' za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta.

"Bez ekonomije nema ni bivstvovanja ni na jednom prostoru, to je najvažnija poruka. Ovi lјudi žele, mogu i hoće, a na nama je da im obezbedimo mir i stabilnost kako bi mogli da razvijaju svoje privredne aktivnosti.

"Za područje KiM polјoprivredni adut je, pre svega, polјoprivreda i prehrambena industrija, s obzirom da je više od 70 odsto privrednika sa KiM iz tih sektora", kazao je ministar polјoprivrede.

Nedimović je dodao da su nesumnjivo voćarstvo i stočarstvo, pre svega tovno i mlečno govedarstvo, glavni aduti tog prostora.

Privrednim razvojem do opstanka Srba na KiM

Samo se privrednim razvojem i otvaranjem novih radnih mesta može dugoročno obezbediti opstanak i povratak Srba na KiM, poručili su danas predstavnici kosovske vlade Dalibor Jevtić i Nenad Rikalo na biznis forumu u Leposaviću.

Naglasili su da su mir i stabilnost neophodni preduslovi privrednog razvoja i stvaranja boLjih uslova života za Srbe na KiM.

Biznis forum se održava u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM, a učestvuje više od 100 privrednika iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Zamenik predsednika kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je rekao da je za opstanak i povratak Srba na KiM velika prepreka upravo ekonomska situacija, a naročito u sredinama gde Srba gotovo da nema i da je Vučić prepoznao taj problem i pokušava ekonomskim razvojem da pomogne opstanak Srba na tom prostoru.

"Vrlo je važno pitanje mogućnosti zaposlenja i privređivanja stanovništva i obezbeđivanja uslova za život. Zato je ovaj biznis forum veliki događaj. Puno se govori u poslednje vreme koliko je važno da se postigne kompromis i dogovor koji će obezbediti trajni mir", rekao je Jevtić.

Naglasio je da neće biti novih investitora ako na KiM ne bude mira i stabilnosti.

Jevtić je govoreći o privrednim potencijalim KiM u sredinama sa većinski srpskim stanovništvo rekao da je uzgoj maline velika šansa za ekonomski razvoj, ali i drugi vidovi poLjoprivrede.

Kosovski ministar za polјoprivredu Nenad Rikalo je rekao da se Srbi na KiM uz veliki podršku predsednika Srbije Vučića bore za opastnak ne samo političkim sredstvima, već pre svega razvojem privrede i stvaranjem boLjih uslova za život, boLje obrazovanje mladih, veću zaposlenosti i na druge načine.

"Cilј je da imamo mirno okruženje i izgradimo perspektivne uslove za život i zato smo beskrajno zahvalni preddedniku Vučiću, koji je založio svoj autoritet i svoj politički kapital da bi nam to obezbedio", kazao je Rikalo.

Dodao je da je upravo zato Vučić i dobio toliko veliku političku podršku Srba na KiM.

Čadež: Sirogojno traži partnere na KiM

Kompanija Sirogojno želi da sklopi ugovore sa svima zainteresovanim srpskim proizvođačima voća na KiM, maline i borovnice, kao i da uloži u prerađivačke kapacitete, izjavio danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na biznis forumu u Leposaviću, koji se održava u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM.

Čadež je rekao Tanjugu da Sirogojno želi da napravi dugoročne ugovore o saradnji sa privrednicima i polјoprivrednim gazdinstvima, ali i da uloži u otkupne stanice i hladnjače.

"PKS je podržala biznis forum u Leposaviću, tako što je dovela više od 30 najvećih poslovnih sistema iz centralne Srbije", rekao je Čadež.

Dodao je da su tu MK grupa,Moji brendovi, Alko grupa, Komtrejd, Jela Jagodina... i zahvalio Ministarstvu poLjoprivrede i Kancelaciji za KiM Vlade Srbije, na sistemu podsticaja za privrednike iz centralne Srbije koji žele da ulažu na KiM.

Takođe, na obezbeđivanju sredstva za mehanizaciju poLjoprivrednim gazdinstvima da bi poboLjšali proizvodnju, dodao je Čadež.

Zamenik direktora Kacelarije za KiM Dušan Kozarev je rekao Tanjugu da je pre samo nekoliko meseci predsednik Srbije Vučić pokrenuo tu inicijativu i da već imamo prve rezultate, biznis forum sa privrednicima iz centralne Srbije i sa KiM.

"Imamo više od 100 kompanija i očekujemo preko 500 posetilaca. Vučić će danas svečano zatvoriti skup i nadam se da ćemo biti u prilici da da mu saopštimo dobre rezultate", naveo je Kozarev.

Kako je rekao, cilј biznis foruma je povezivanje i pronalaženje zajedničkog interesa privrednika iz centralne Srbije i sa KiM.

Naglasio je da je KiM obično prepoznato u svetu kao rizično područje, iako je to ''rezervoar preduzetništva, preduzimLjivosti i kreativnosti.

"Naš narod ima većinu u 10 opština i ima šta da predstavi i na šta da bude ponosan, a tu su banke i ministarstva Vlade Srbije, kao i predstavnici najvećih proizvođača, da im kažu šta je to gde mogu da budu još boLji i da zajednički nastupe u biznisu".

Kozarev je rekao da uz podršku države Srbije privrednici sa KiM mogu da počnu da osvajaju ne samo evropsku već i svetsku ekonomiju.

Kaže da će Kancelarija i druge institucije Srbije pomoći i fiinansijski i logistički da se poboLjsa ukupan poslovni ambijent na KiM i da biznis forum postane tradicionalan, kao i da se prepozna kao važan poslovni događaj u regionu.

Trepča uskoro pravi fabriku baterija i akumulatora u Zvečanu

Rudarsko - metalurško-hemijski kombinat olova i cinka Trepča bi uskoro trebalo da započne izgradnju fabrike baterija i akumulatora u Zvečanu, što će biti prva velika investicija posle višedecenijskog zastoja u finansiranju proizvodnih programa na KiM, izjavio je danas generalni direktor kombinata Trepča Jovan Dimkić.

On je na biznis forumu u Leposaviću, na kome učestvuje više od 100 privrednika iz centralne Srbije i sa KiM u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM, rekao da je ideja za projekat izgradnje fabrike potekla prilikom prethodne Vučićeve posete Kosovu i Metohiji.

Dimkić je rekao Tanjugu da će uskoro Vlada Srbije prihvatiti studiju izvodlјivosti za izgradnju fabrike baterija i akumulatora i da je studija trenutno u postupku revizije.

"U narednih par nedelјa očekujemo da se i formalno završi taj postupak i već imamo naznake da je studija dobila pozitivnu ocenu", kazao je Dimkić.

Predviđan lokacija za izgradnju fabrike je u Zvečanu u okviru industrijskog kruga Trepče, a Dimkić kaže da je ta investicija vredna 13,9 miliona evra i da bi mogla da se vrati već za tri godine.

Prema njegovim rečima, tim projektom je predviđeno zapošlјavanje 203 radnika, manjim delom radnika Trepče koji su izbegli još 2000. godine iz južne fabrike u Kosvskoj Mitrovici, a većim delom sasvim novih radnika sa prostora KiM.

"Ali, i iz kategorije interno raselјenih lica, pošto vlada Srbije planira i masovni povratak realizacijom projekata kao što je projekat naselјa Sunčana Dolina u Zvečanu".

Fabrika će godišnje proizvoditi oko 700.000 komada baterija i akumulatora i imaće visoko profitabilnu proizvodnju, naglasio je Dimkić.

Na biznis forumu su predstavlјene srpske firme na štandovima 10 opština: Ranilug, Novo Brdo, Klokot, Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Štrpce, Gračanica i Parteš. Jadranka Trbolјevac, izlagač na štandu opštine Leposavić, kaže da se bavi proizvodnjom hleba i peciva od helјde.

Ističe da je već učestvovala na biznis forumima i da se nada da će naći poslovne partnere u centralnoj Srbiji.

"Nudim hlebove i peciva od helјde napravlјene na tradicionalan način bez aditiva i konzervansa", dodala je on.

Siniša Marković iz opštine Novo Brdo kaže da učestvuju na forumu da bi promovisali proizvođače iz te opštine.

"Očekujemo da ćemo ovde napraviti dobar poslovni dogovor sa nekim firmama iz centralne Srbije", rekao je on i dodao da su na štandu predstavlјeni Udruženje pčelara Novo Brdo, Novobrdska šilјivovica - porodicaMilošević, porodica Pavlović - proizvodnja sira, porodica Bogdanović proizvodnja ajvara, izrada maketa manastira i crkvi po narudžbini, porodica Jovanović - proizvodnja ručnih radova od drveta. . .

Od većih kompanija učestvuju MK grupa, Moji brendovi, Sirogojno, Alko grupa, Komtrejd, Jela Jagodina, Komercijalna banka, Poštanska štedionica i druge velike firme.

Predsednik Izvrsnog odbora Poštanske štedionice Bojan Kekić je rekao Tanjugu da je ta banka, koja je u vlasništvu Vlade Srbije, od 2. aprila u punom kapacitetu prisutna na KiM.

U svojih pet ekspozitura na KiM Poštanska štedionica, ističe, ima dobre rezultate, a klijenti su zadovolјni jer je domaća banka prisutna u južnoj pokrajini.

Kekić je naglasio da Poštanska štedionica nudi pogodnosti za stanovnike KiM i da će biti podrška srpskim privrednicima.

"Poštanska štedionica prati sve programe Vlade Srbije", dodao je Kekić.

Predsednik Srbije Vučić će se nešto posle 18 sati na zatvaranju foruma obratiti učesnicima, a prethodno će obići štandove i pogledati promo film Investicioni potencijali Kosova i Metohije.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike