МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Председник Вучић на бизнис форуму у Лепосавићу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Председник Вучић на бизнис форуму у Лепосавићу

08.септембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић посетио је бизнис форум у Лепосавићу, где се данас састало више од 100 привредника из централне Србије и са Косова и Метохије.

Александар Вучић

Фото:Танјуг

Вучић је обишао штандове српских општина на КиМ и погледао њихову понуду.

На бизнис форуму су представљене фирме на штандовима 10 општина: Ранилуг, Ново Брдо, Клокот, Лепосавић, Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток, Штрпце, Грачаница и Партеш.

Вучић ће затим погледати промо филм Инвестициони потенцијали Косова и Метохије и обратити се учесницима форума.

Канцеларија за КиМ је организовала форум, у спортској хали у Лепосавићу, на којем су учествовале фирме из струковних удрижења привредника из централне Србије, као и неке од највећих домаћих компанија.

Форум је био прилика за пословне сусрете водећих компанија из централне Србије са привредницима са КиМ, као и за представљање привредних и инвестициони потенцијала општина са већинским српским становништвом на КиМ.

Од већих компанија присутне су МК група, Моји брендови, Сирогојно, Алко група, Комтрејд, Јела Јагодина, Комерцијална банка, Банка Поштанска штедионица и друге.

Вучић привредницима:Улажите,и у српске и у албанске средине

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас српске привреднике да улажу на Косово и Метохију, како у српским општинама, тако и албанске средине.

Вучић је, затварајући Пословни форум у Лепосавићу, изразио задовољство што на овој манифестацији учествују две банке и највеће компаније из централне Србије, што су показале интересовање за улагање на КиМ и наш народ, најавивши да ће приликом посете Кини да се заложи да кинески инвеститор који је намеравао а није дошао у Лепосавић, ипак дође.

„Један велики инвеститор из Кине који је требало да дође у Лепосавић отказао је због свих дешавања. Током посете Кини замолићу да ипак дођу"; рекао је он.

„Молим привреднике из централне Србије да сагледају могућности улагања и подршку нашем вредном народу на КиМ. За то ће држава Србија дати посебне субвенције", најавио је он.

Указао је да постоје и два проблема, од којих су прво субвенције, најавивши да ће држава урадити веома добар програм у форми уредбе.

Оценио је, такође, да неће бити лако да се оваква уредба направи, јер постоје многи проблеми, као што је граница коју ми не признајемо.

Друга ствар, објаснио је, је мало сложенији проблем, а тиче се питања правне сигурности улагања, пре свега банкарских гаранција.

„И за то ћемо наћи решење или ћемо пружити подршку као неко ко даје гаранцију. Да видимо све могуће начине, да умрежимо што више ствар,и а би сте били мотивисани за улагање на КиМ", подвукао је он.

Вучић је оценио да су људи на КИМ вредни, наводећи као пример да се корнишони из Зубиног Потока продају у Немачкој, а јабуке могу да иду на руско тржиште.

„Много тога што направите завршава на нашем тржишту. МИ ћемо видети како посебним подстицајима да помогнемо онима који би да отворе хлађаче, јер су отупна места нешто што су ми тражили сви председници општина.

Позвао је српске привреднике да улажу и у албанске срдине на КиМ.

„Правите новац, јер је наш циљ да Србија буде економски најјача", рекао је он

Вучић је навео да новца имамо, и истакао да је пре четири године, када је постао премијер, Србија имала јавни дуг од 79 одсто, а 1. јануара 2019. године тај дуг биће и испод 48 одсто.

Како је навео, тада је једна земља у региону имала 25 досто, а друга 55 одсто јавног дуга, док су ти дугови сада 49 односно 73 одсто БДП.

Додао је и да смо претекли све у региону по висини плата и пензија, сем Црне Горе, али рачуна, каже, да ће за 15, 16 месеци Србија и њу претећи у том сегменту.

То је, каже, стога што имамо најздравије стање и једини смо, а и међу првима смо у Европи, са растом од 4,9 одсто БДП, и зато јесмо у стању да пружимо и понудимо велике подстицаје и субвенције привредницима да улажу у КиМ и то не само на север, већ и јужно од Ибра.

Даћемо све од себе да и кроз развој школства, кроз косовски додатак, пензије. . . учинимо све да наши људи на КиМ живе боље.

Вучић: Улагаћемо овде и даље, Србија сада то може

Држава ће да улаже овде, јер Србија то сада може, и већ улажемо у енергетске објекте, у Газиводе, у еколошке зграде, у бројне погоне, само у Трепчу улажемо 13 милиона евра, то је велики новац, рекао је вечерас председник Александар Вучић на сајму привредника у Лепосавићу.

"Србија то може да уради и ови људи су срећни што смо спремни да и даље улажемо, као што смо спремни да привредницима из централне Србије који желе да овде улажу олакшамо пословање", рекао је Вучић гостујући на јавном сервису.

Наши људи треба да раде и с Албанцима, да зарађују, да економски будемо снажанији, да будемо најснажнији, јер за то сада имамо услова, рекао је председник, додајући да зна да људима који тешко живе то и даље звучи нереално.

"Али пре четири године то је било још много теже и неки су ми се смејали, али данас ми се више нико не смеје, јер смо лидери у много чему", навео је председник.

Упитан шта људима с којима је данас разговарао највише недостаје, рекао је да су то нова улагања, али пре свега мир и стабилност, а на опаску репортера да је "Косово све само не стабилно", Вучић је навео да је то тачно, јер, како је појаснио, на северу Косова људи не знају у којој држави раде.

"А ови на југу раде по косовском систему и то није проблем, али су суштински за наше људе који хоће да овде улажу проблем, рецимо, банкарске гаранције, на шта да довбију хипотеку...јер монопол на физичку принуду има Приштина а не Београд", навео је.

Због тога, додао је, тражимо неко друго решењ и друге начине за обезбеђење инвестиција како бисмо помогли привредницима из централне Србије који желе да улазу на КиМ.

У том је смисли поменуо да су неки већ нашли и страна тржишта на која извозе производе са КиМ, па се тако воће и поврће извози у Немачку, Русију.

"Можемо да помогнемо, има заинтересованих и то је добро", поручо је.

Вучић: Хоћемо економски снажнијег и јачег Србина на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је током данашње посете Косову и Метохији дао кључне смернице шта ће Србија да чини у наредном периоду, а то је да омогући да Срби буду економски јачи и снажнији, додајући да је његов посао да покуша да исправи грешке које је Србија начинила у претходном периоду.

"Хоћемо економски снажнијег и јачег Србина на Косову и Метохији, хоћемо да Србија помогне више јер није више у стању банкротства као што је била од 2008. до 2014. године. Србија данас економски расте и напредује пуним једрима најбрже у Европи заједно уз Пољску", рекао је Вучић за РТС.

На констатацију да је у овом тренутку мала шанса да ће међународна заједница пристати на компромис који би постигли Београд и Приштина, Вучиц је указао да је то, између осталог, последица силних грешака које су неки претходни на власти урадили по питању КиМ.

"Плаћа се цена за грешке и погрешне потезе. Мој посао је да покушам да исправим грешке,а не да спавам и чекам да прође време", нагласио је председник.

Вучић: Планови за 10 српских општина, али, дајте пројекте...

Председник Србије Александар Вучић вечерас је, на бизнис форуму у Лепосавићу, изнео планове за развој 10 општина на КиМ са већински српским становништвом.

Вучић је навео да ће у Лепосавићу помоћи фабрику за прераду дрвета како би имала вишу фазу прераде, у плану је да се отвори фабрика за производњу намештаја и фабрику пелета, а 13 милиона евра Трепча ће уложити у погон за производњу батерија, где ће бити запослено између 250 и 300 радника.

Такође, најавио је помоћ у проналажењу инвеститора за Шик Копаоник.

Када је реч о Зубином Потоку, Вучић каже да ће помоћи наставак производње у фабрици текстила Јавор, као и отварање и обнављање капацитета у фабрици намештаја Симпо, али и земљорадничку задругу, која је највећи откупљивач воћа и поврћа на КиМ.

За Косовску Митровицу је Вучић рекао да ће помоћи отварање ИТ центра који ће производити софтвере и да је ту држава спремна да уложи велики новац, али и наставак незавршене спортске хале...

Радиће се и централни градски трг, навео је и додао да је северна Косовска Митровица, као и Грачаница, својеврстан симбол и да, као таква, мора да се и развија и напредује.

"Хоћемо и имамо снаге, макар све ново изградили, да направимо један од најлепших српских градова и не само да уредимо централни трг, него и све друго. То је слика и прилика Србије, то је слика и прилика српског народа", рекао је Вучић.

У Звечану ће држава помоћи завршетак Рајске бање у Бањској, ускоро почиње производња пива у Бањској, а ту је и сушара за воће од 1000 килограма у турнусу.

У Грачаници, додаје Вучић, тебало би да буде отворена фарма са 10.000 кока носиља и проиводњу јаја, да се повећају капацитети кланичарске индустрије, као и да се направи фабрика санитетског материјала, за шта ће се дати највећи подстицаји потенцијалном инвеститору.

Вучић је позвао људе из Ранилуга да предложе пројекте, као и из општине Партеш, додајући да би у обе те општине требало обновити локалне путеве.

У Новом Брду би требало отворити линију за обраду прехрамбених сировина, као и фарму за 300 грла јунади и туристички садржаји.

У Штрпцу ће ће бити уложено у развој пекарског погона, као и завршетак вртића.

Председник Србије је позвао све општине да дођу са припремљеним плановима и пројектима, а да ће се све што се може и урадити и уложити новац, а поручио и да би се онда поново видели за годину дана да заједно сагледају шта је учињено и шта надаље може и треба да се ради.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике