MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Predsednik Vučić na biznis forumu u Leposaviću
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Predsednik Vučić na biznis forumu u Leposaviću

08.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je biznis forum u Leposaviću, gde se danas sastalo više od 100 privrednika iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić

Foto:Tanjug

Vučić je obišao štandove srpskih opština na KiM i pogledao njihovu ponudu.

Na biznis forumu su predstavlјene firme na štandovima 10 opština: Ranilug, Novo Brdo, Klokot, Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Štrpce, Gračanica i Parteš.

Vučić će zatim pogledati promo film Investicioni potencijali Kosova i Metohije i obratiti se učesnicima foruma.

Kancelarija za KiM je organizovala forum, u sportskoj hali u Leposaviću, na kojem su učestvovale firme iz strukovnih udriženja privrednika iz centralne Srbije, kao i neke od najvećih domaćih kompanija.

Forum je bio prilika za poslovne susrete vodećih kompanija iz centralne Srbije sa privrednicima sa KiM, kao i za predstavlјanje privrednih i investicioni potencijala opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM.

Od većih kompanija prisutne su MK grupa, Moji brendovi, Sirogojno, Alko grupa, Komtrejd, Jela Jagodina, Komercijalna banka, Banka Poštanska štedionica i druge.

Vučić privrednicima:Ulažite,i u srpske i u albanske sredine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas srpske privrednike da ulažu na Kosovo i Metohiju, kako u srpskim opštinama, tako i albanske sredine.

Vučić je, zatvarajući Poslovni forum u Leposaviću, izrazio zadovolјstvo što na ovoj manifestaciji učestvuju dve banke i najveće kompanije iz centralne Srbije, što su pokazale interesovanje za ulaganje na KiM i naš narod, najavivši da će prilikom posete Kini da se založi da kineski investitor koji je nameravao a nije došao u Leposavić, ipak dođe.

„Jedan veliki investitor iz Kine koji je trebalo da dođe u Leposavić otkazao je zbog svih dešavanja. Tokom posete Kini zamoliću da ipak dođu"; rekao je on.

„Molim privrednike iz centralne Srbije da sagledaju mogućnosti ulaganja i podršku našem vrednom narodu na KiM. Za to će država Srbija dati posebne subvencije", najavio je on.

Ukazao je da postoje i dva problema, od kojih su prvo subvencije, najavivši da će država uraditi veoma dobar program u formi uredbe.

Ocenio je, takođe, da neće biti lako da se ovakva uredba napravi, jer postoje mnogi problemi, kao što je granica koju mi ne priznajemo.

Druga stvar, objasnio je, je malo složeniji problem, a tiče se pitanja pravne sigurnosti ulaganja, pre svega bankarskih garancija.

„I za to ćemo naći rešenje ili ćemo pružiti podršku kao neko ko daje garanciju. Da vidimo sve moguće načine, da umrežimo što više stvar,i a bi ste bili motivisani za ulaganje na KiM", podvukao je on.

Vučić je ocenio da su lјudi na KIM vredni, navodeći kao primer da se kornišoni iz Zubinog Potoka prodaju u Nemačkoj, a jabuke mogu da idu na rusko tržište.

„Mnogo toga što napravite završava na našem tržištu. MI ćemo videti kako posebnim podsticajima da pomognemo onima koji bi da otvore hlađače, jer su otupna mesta nešto što su mi tražili svi predsednici opština.

Pozvao je srpske privrednike da ulažu i u albanske srdine na KiM.

„Pravite novac, jer je naš cilј da Srbija bude ekonomski najjača", rekao je on

Vučić je naveo da novca imamo, i istakao da je pre četiri godine, kada je postao premijer, Srbija imala javni dug od 79 odsto, a 1. januara 2019. godine taj dug biće i ispod 48 odsto.

Kako je naveo, tada je jedna zemlјa u regionu imala 25 dosto, a druga 55 odsto javnog duga, dok su ti dugovi sada 49 odnosno 73 odsto BDP.

Dodao je i da smo pretekli sve u regionu po visini plata i penzija, sem Crne Gore, ali računa, kaže, da će za 15, 16 meseci Srbija i nju preteći u tom segmentu.

To je, kaže, stoga što imamo najzdravije stanje i jedini smo, a i među prvima smo u Evropi, sa rastom od 4,9 odsto BDP, i zato jesmo u stanju da pružimo i ponudimo velike podsticaje i subvencije privrednicima da ulažu u KiM i to ne samo na sever, već i južno od Ibra.

Daćemo sve od sebe da i kroz razvoj školstva, kroz kosovski dodatak, penzije. . . učinimo sve da naši lјudi na KiM žive bolјe.

Vučić: Ulagaćemo ovde i dalјe, Srbija sada to može

Država će da ulaže ovde, jer Srbija to sada može, i već ulažemo u energetske objekte, u Gazivode, u ekološke zgrade, u brojne pogone, samo u Trepču ulažemo 13 miliona evra, to je veliki novac, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić na sajmu privrednika u Leposaviću.

"Srbija to može da uradi i ovi lјudi su srećni što smo spremni da i dalјe ulažemo, kao što smo spremni da privrednicima iz centralne Srbije koji žele da ovde ulažu olakšamo poslovanje", rekao je Vučić gostujući na javnom servisu.

Naši lјudi treba da rade i s Albancima, da zarađuju, da ekonomski budemo snažaniji, da budemo najsnažniji, jer za to sada imamo uslova, rekao je predsednik, dodajući da zna da lјudima koji teško žive to i dalјe zvuči nerealno.

"Ali pre četiri godine to je bilo još mnogo teže i neki su mi se smejali, ali danas mi se više niko ne smeje, jer smo lideri u mnogo čemu", naveo je predsednik.

Upitan šta lјudima s kojima je danas razgovarao najviše nedostaje, rekao je da su to nova ulaganja, ali pre svega mir i stabilnost, a na opasku reportera da je "Kosovo sve samo ne stabilno", Vučić je naveo da je to tačno, jer, kako je pojasnio, na severu Kosova lјudi ne znaju u kojoj državi rade.

"A ovi na jugu rade po kosovskom sistemu i to nije problem, ali su suštinski za naše lјude koji hoće da ovde ulažu problem, recimo, bankarske garancije, na šta da dovbiju hipoteku...jer monopol na fizičku prinudu ima Priština a ne Beograd", naveo je.

Zbog toga, dodao je, tražimo neko drugo rešenj i druge načine za obezbeđenje investicija kako bismo pomogli privrednicima iz centralne Srbije koji žele da ulazu na KiM.

U tom je smisli pomenuo da su neki već našli i strana tržišta na koja izvoze proizvode sa KiM, pa se tako voće i povrće izvozi u Nemačku, Rusiju.

"Možemo da pomognemo, ima zainteresovanih i to je dobro", poručo je.

Vučić: Hoćemo ekonomski snažnijeg i jačeg Srbina na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je tokom današnje posete Kosovu i Metohiji dao klјučne smernice šta će Srbija da čini u narednom periodu, a to je da omogući da Srbi budu ekonomski jači i snažniji, dodajući da je njegov posao da pokuša da ispravi greške koje je Srbija načinila u prethodnom periodu.

"Hoćemo ekonomski snažnijeg i jačeg Srbina na Kosovu i Metohiji, hoćemo da Srbija pomogne više jer nije više u stanju bankrotstva kao što je bila od 2008. do 2014. godine. Srbija danas ekonomski raste i napreduje punim jedrima najbrže u Evropi zajedno uz Polјsku", rekao je Vučić za RTS.

Na konstataciju da je u ovom trenutku mala šansa da će međunarodna zajednica pristati na kompromis koji bi postigli Beograd i Priština, Vučic je ukazao da je to, između ostalog, posledica silnih grešaka koje su neki prethodni na vlasti uradili po pitanju KiM.

"Plaća se cena za greške i pogrešne poteze. Moj posao je da pokušam da ispravim greške,a ne da spavam i čekam da prođe vreme", naglasio je predsednik.

Vučić: Planovi za 10 srpskih opština, ali, dajte projekte...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je, na biznis forumu u Leposaviću, izneo planove za razvoj 10 opština na KiM sa većinski srpskim stanovništvom.

Vučić je naveo da će u Leposaviću pomoći fabriku za preradu drveta kako bi imala višu fazu prerade, u planu je da se otvori fabrika za proizvodnju nameštaja i fabriku peleta, a 13 miliona evra Trepča će uložiti u pogon za proizvodnju baterija, gde će biti zaposleno između 250 i 300 radnika.

Takođe, najavio je pomoć u pronalaženju investitora za Šik Kopaonik.

Kada je reč o Zubinom Potoku, Vučić kaže da će pomoći nastavak proizvodnje u fabrici tekstila Javor, kao i otvaranje i obnavlјanje kapaciteta u fabrici nameštaja Simpo, ali i zemlјoradničku zadrugu, koja je najveći otkuplјivač voća i povrća na KiM.

Za Kosovsku Mitrovicu je Vučić rekao da će pomoći otvaranje IT centra koji će proizvoditi softvere i da je tu država spremna da uloži veliki novac, ali i nastavak nezavršene sportske hale...

Radiće se i centralni gradski trg, naveo je i dodao da je severna Kosovska Mitrovica, kao i Gračanica, svojevrstan simbol i da, kao takva, mora da se i razvija i napreduje.

"Hoćemo i imamo snage, makar sve novo izgradili, da napravimo jedan od najlepših srpskih gradova i ne samo da uredimo centralni trg, nego i sve drugo. To je slika i prilika Srbije, to je slika i prilika srpskog naroda", rekao je Vučić.

U Zvečanu će država pomoći završetak Rajske banje u Banjskoj, uskoro počinje proizvodnja piva u Banjskoj, a tu je i sušara za voće od 1000 kilograma u turnusu.

U Gračanici, dodaje Vučić, tebalo bi da bude otvorena farma sa 10.000 koka nosilјa i proivodnju jaja, da se povećaju kapaciteti klaničarske industrije, kao i da se napravi fabrika sanitetskog materijala, za šta će se dati najveći podsticaji potencijalnom investitoru.

Vučić je pozvao lјude iz Raniluga da predlože projekte, kao i iz opštine Parteš, dodajući da bi u obe te opštine trebalo obnoviti lokalne puteve.

U Novom Brdu bi trebalo otvoriti liniju za obradu prehrambenih sirovina, kao i farmu za 300 grla junadi i turistički sadržaji.

U Štrpcu će će biti uloženo u razvoj pekarskog pogona, kao i završetak vrtića.

Predsednik Srbije je pozvao sve opštine da dođu sa pripremlјenim planovima i projektima, a da će se sve što se može i uraditi i uložiti novac, a poručio i da bi se onda ponovo videli za godinu dana da zajedno sagledaju šta je učinjeno i šta nadalјe može i treba da se radi.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike