МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ускоро израда плана за инвестиције у 10 српских општина
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ускоро израда плана за инвестиције у 10 српских општина

12.септембар 2018. Извор: Танјуг

Док се на дипломатском плану води борба за постизање компромисног решења за Косово и Метохију, Београд чини све напоре како би се Срби на КиМ економски оснажили и тиме се учврстила њихова воља, али и могућности да живе и раде у јужној српској покрајини.

Александар Вучић

Фото:Канцеларија за Косово и Метохију-бизнис форум у Лепосавићу

Председник Србије Александар Вучић је, приликом недавне посете КиМ, инсистирао на инвестиционим плановима за развој 10 општина са већински српским становништвом.

Канцеларија за Косово и Метохију има разрађене процене економских и социјалних потреба у тим општинама и у најскоријем периоду ће, како кажу, на основу реалних и све већих могућности државе, помоћ српском народу бити интензивирана.

Како наводе за Танјуг, у сарадњи са секретаријатом председника Србије и ресорним министарствима ускоро ће почети израда акционог плана, који ће осигурати да улагања на терену оду на права места и произведу најбољи ефекат.

Србија, истичу у Канцеларији, захваљујући све бољим економским резултатима, а захваљујући политици председника, после дугог низа година коначно има и план и средства да српском народу на КиМ обезбеди и сигурност и осетније побољшање услова живота.

У овај процес би, према очекивањима, требало да буде укључена и пословна заједница, која се на бизнис форуму у Лепосавићу уверила у инвестиционе потенцијале и пословне шансе на КиМ.

Међу инвестицијама, које су већ најављене, потпредседник Српске листе Игор Симић је посебно истакао улагање у Трепчу од 13 милиона евра и отварање фабрике акумулатора и батерија, где ће бити запослено између 250 и 300 радника.

"Посебно бих истакао и улагање од 10 милона евра у КБЦ Косовска Митровица", казао је Симић за Танјуг.

Потпредседник Српске листе је навео и да су градоначелници од председника Вучића добили налог да припреме и друге пројекте којима ће се унапредити живот Срба на КиМ и отворити нова радна места.

"Активности у том смеру су већ започете и ми смо у сталном контакту и сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију и Владом Србије. Борба председника Вучића за мир и позив инвеститорима из наше земље да улажу на КиМ је прави начин да се обезбеди опстанак и останак српског народа", закључује Симић.

У Канцеларији очекују да ће брзо бити припремлчјени конкретни пројекти у свим српским срединама, међу којима су и осавремењивање и постизање одрживости "Лоле ФОТ" у Лешку и фабрика више фазе прераде доступних локалних сировина у Лепосавићу, за шта је намењено 800.000 евра.

За Лепосавић су планирани и пројекти фабрика пелета у Лепосавићу, успостављање прехрамбене производње у Пољопривредној школи од сопственог сточног, воћарског и ратарског фонда, обнављање производње Петолетке и Трепчина фабрика батерија и акумулатора за коју је издвојено 13 милиона евра.

Када је у питању Зубин Поток, 825.000 евра биће уложено у покретање производње ламираног намештаја у погону "Симпа", а радиће се и пројекти фабрике за обраду воћа и поврћа, затим испитивање могућности за пословно повезивање текстилне фабрике "Јавор" ради одрживог пласмана производње, те изградња погона за прераду рибе.

У Косовској Митровици уложиће се у ИТ центар, док ће у Звечану бити формирани пратећи индивидуално-породични привредни садржаји у систему комплекса туристичко-културно-историјске дестинације "Рајска бања" у Бањској, уложиће се у малу привреду у насељу "Сунчана долина", као и у сушару за воће.

Пројекти планирани за Грачаницу су фарма за узгој 10.000 кока носиља, подстицање етно-туризма, повећање капацитета постојеће кланичарске индустрије, док је за Ранилуг планирана фабрика пластичне галантерије, фабрика за производњу санитетског материјала у сарадњи са приватним инвеститорима из централне Србије, као и фарма за узгој 300 свиња.

У Новом Брду биће спроведени пројекти за нову линију за обраду прехрамбених сировина у систему народних кухиња, фарма за узгој 300 грла јунади и туристички садржаји, а у Клокоту хладњача од 300 тона, улагање у индивидуалну туристичку понуду, прерада кромпира.

Пројекти за Партеш су фарма бројлера, погон за пастеризацију-обраду и паковање поврћа, кланица, док су за Штпце планирани хладњача од 300 тона, пекарски погон и виша фаза прераде јагодичастог воћа.

Када су у питању подстицајна средства фирмама из централне Србије, које желе да улажу у средине са већинским српским становништвом на КиМ, држава је определила 12 милиона динара за завршетак радова на брани Газиводе у Зубином Потоку, а подстицаће и изградњу три километара пута Врачар-Рватска, као и пут преко Дрена за Бање, откуп земљишта у свих 10 општина, спортску халу у Косовској Митровици.

За регионални водовод у Зубином Потоку, Звечану и Косовској Митровици Влада Србије је донела одлуку о обезбеђивању додатних 6 милиона евра, док је раније већ дато девет милиона евра, а за повратничко насеље "Сунчана Долина" у Зубином Потоку Влада треба да да још 25 милиона евра.

Када је у питању здравство, држава ће уложити 10 милиона евра у КБЦ Косовска Митровица, а два милиона динара за зграду, опрему, јачање капацитета... у КБЦ Грачаница.

Опредељено је и 1,2 милиона евра за Интернат Пољопривредне школе у Лепосавићу и Лешку, а са Министарством омладине и спорта радиће се и на комерцијализацији Центра за екологију и развој спорта у Зубином Потоку.

Председник Вучић је изразио спремност и да се повећа косовски додатак за запослене у јавном сектору на КиМ, односно у здравству, образовању, социјалним установама, за шта се сада издваја 71 милион евра.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике