MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Uskoro izrada plana za investicije u 10 srpskih opština
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Uskoro izrada plana za investicije u 10 srpskih opština

12.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Dok se na diplomatskom planu vodi borba za postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, Beograd čini sve napore kako bi se Srbi na KiM ekonomski osnažili i time se učvrstila njihova volјa, ali i mogućnosti da žive i rade u južnoj srpskoj pokrajini.

Aleksandar Vučić

Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju-biznis forum u Leposaviću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, prilikom nedavne posete KiM, insistirao na investicionim planovima za razvoj 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ima razrađene procene ekonomskih i socijalnih potreba u tim opštinama i u najskorijem periodu će, kako kažu, na osnovu realnih i sve većih mogućnosti države, pomoć srpskom narodu biti intenzivirana.

Kako navode za Tanjug, u saradnji sa sekretarijatom predsednika Srbije i resornim ministarstvima uskoro će početi izrada akcionog plana, koji će osigurati da ulaganja na terenu odu na prava mesta i proizvedu najbolјi efekat.

Srbija, ističu u Kancelariji, zahvalјujući sve bolјim ekonomskim rezultatima, a zahvalјujući politici predsednika, posle dugog niza godina konačno ima i plan i sredstva da srpskom narodu na KiM obezbedi i sigurnost i osetnije pobolјšanje uslova života.

U ovaj proces bi, prema očekivanjima, trebalo da bude uklјučena i poslovna zajednica, koja se na biznis forumu u Leposaviću uverila u investicione potencijale i poslovne šanse na KiM.

Među investicijama, koje su već najavlјene, potpredsednik Srpske liste Igor Simić je posebno istakao ulaganje u Trepču od 13 miliona evra i otvaranje fabrike akumulatora i baterija, gde će biti zaposleno između 250 i 300 radnika.

"Posebno bih istakao i ulaganje od 10 milona evra u KBC Kosovska Mitrovica", kazao je Simić za Tanjug.

Potpredsednik Srpske liste je naveo i da su gradonačelnici od predsednika Vučića dobili nalog da pripreme i druge projekte kojima će se unaprediti život Srba na KiM i otvoriti nova radna mesta.

"Aktivnosti u tom smeru su već započete i mi smo u stalnom kontaktu i saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Vladom Srbije. Borba predsednika Vučića za mir i poziv investitorima iz naše zemlјe da ulažu na KiM je pravi način da se obezbedi opstanak i ostanak srpskog naroda", zaklјučuje Simić.

U Kancelariji očekuju da će brzo biti pripremlčjeni konkretni projekti u svim srpskim sredinama, među kojima su i osavremenjivanje i postizanje održivosti "Lole FOT" u Lešku i fabrika više faze prerade dostupnih lokalnih sirovina u Leposaviću, za šta je namenjeno 800.000 evra.

Za Leposavić su planirani i projekti fabrika peleta u Leposaviću, uspostavlјanje prehrambene proizvodnje u Polјoprivrednoj školi od sopstvenog stočnog, voćarskog i ratarskog fonda, obnavlјanje proizvodnje Petoletke i Trepčina fabrika baterija i akumulatora za koju je izdvojeno 13 miliona evra.

Kada je u pitanju Zubin Potok, 825.000 evra biće uloženo u pokretanje proizvodnje lamiranog nameštaja u pogonu "Simpa", a radiće se i projekti fabrike za obradu voća i povrća, zatim ispitivanje mogućnosti za poslovno povezivanje tekstilne fabrike "Javor" radi održivog plasmana proizvodnje, te izgradnja pogona za preradu ribe.

U Kosovskoj Mitrovici uložiće se u IT centar, dok će u Zvečanu biti formirani prateći individualno-porodični privredni sadržaji u sistemu kompleksa turističko-kulturno-istorijske destinacije "Rajska banja" u Banjskoj, uložiće se u malu privredu u naselјu "Sunčana dolina", kao i u sušaru za voće.

Projekti planirani za Gračanicu su farma za uzgoj 10.000 koka nosilјa, podsticanje etno-turizma, povećanje kapaciteta postojeće klaničarske industrije, dok je za Ranilug planirana fabrika plastične galanterije, fabrika za proizvodnju sanitetskog materijala u saradnji sa privatnim investitorima iz centralne Srbije, kao i farma za uzgoj 300 svinja.

U Novom Brdu biće sprovedeni projekti za novu liniju za obradu prehrambenih sirovina u sistemu narodnih kuhinja, farma za uzgoj 300 grla junadi i turistički sadržaji, a u Klokotu hladnjača od 300 tona, ulaganje u individualnu turističku ponudu, prerada krompira.

Projekti za Parteš su farma brojlera, pogon za pasterizaciju-obradu i pakovanje povrća, klanica, dok su za Štpce planirani hladnjača od 300 tona, pekarski pogon i viša faza prerade jagodičastog voća.

Kada su u pitanju podsticajna sredstva firmama iz centralne Srbije, koje žele da ulažu u sredine sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM, država je opredelila 12 miliona dinara za završetak radova na brani Gazivode u Zubinom Potoku, a podsticaće i izgradnju tri kilometara puta Vračar-Rvatska, kao i put preko Drena za Banje, otkup zemlјišta u svih 10 opština, sportsku halu u Kosovskoj Mitrovici.

Za regionalni vodovod u Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici Vlada Srbije je donela odluku o obezbeđivanju dodatnih 6 miliona evra, dok je ranije već dato devet miliona evra, a za povratničko naselјe "Sunčana Dolina" u Zubinom Potoku Vlada treba da da još 25 miliona evra.

Kada je u pitanju zdravstvo, država će uložiti 10 miliona evra u KBC Kosovska Mitrovica, a dva miliona dinara za zgradu, opremu, jačanje kapaciteta... u KBC Gračanica.

Opredelјeno je i 1,2 miliona evra za Internat Polјoprivredne škole u Leposaviću i Lešku, a sa Ministarstvom omladine i sporta radiće se i na komercijalizaciji Centra za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku.

Predsednik Vučić je izrazio spremnost i da se poveća kosovski dodatak za zaposlene u javnom sektoru na KiM, odnosno u zdravstvu, obrazovanju, socijalnim ustanovama, za šta se sada izdvaja 71 milion evra.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike