МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић:Брисел ће мало сачекати на председника Вучића
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић:Брисел ће мало сачекати на председника Вучића

20.септембар 2018. Извор: Танјуг

Брисел ће мало сачекати да поново види председника Србије Александра Вучића с обзиром на то да је изостала свака подршка његовим идејама за решење питања Косова и Метохије и односа Срба и Албанаца, рекао је данас шеф владине Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото:Танјуг

Ђурић је то рекао на конференцији за новинаре одговарајући на питање када ће бити настављен бриселски дијалог.

Рекао је и да председник Вучић неће путовати у Њујорк крајем месеца на заседање Генералне скупштине УН, те да тамо неће бити никаквог састанка у вези са Косовом и Метохијом.

Подсетио је да, када је руководство Србије започело борбу за компромисно и проналажење рационалног пута за решавање односа Срба и Албанаца, "сручила лавина напада и критике, пре свега на председника Вучића".

Како је рекао, председник Вучић је заложио свој ауторитет и знање у борби за компромис, а на њега се срушила лавина напада и он је у томе остао, практично, потпуно сам.

Тада, каже, не да није било подршке, него је било или ћутање и "прање руку" или "најстрашнији напади из дела међународне заједнице".

"Зато ће они сада мало да сачекају да виде Александра Вучића и мало ће сачекати на тај састанак", рекао је Ђурић.

Ђурић:Подршка сваком разговору који води бољем животу Срба

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да Српска листа није у влади у Приштини, али да подржава сваки разговор српских представника са политички изабраним представницима Албанаца на КиМ, што, додаје, може допринети бољим условима живота у Срба.

Одговарајући на питање да лије Српска листа у косовској влади,Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је она изашла из владе, да су разлози за то познати, али да су исто тако познати и услови у којима живе Срби на КиМ.

Додао је и да има разумевање за то што представници Српске листе разговарају с политички изабраним представницима Албанаца на КиМ, иако, како каже, зна колико им је то тешко.

"Али, подржавам их у свему што раде како би олакшали положај Срба на КиМ", закључио је Ђурић.

Ђурић: Седница владе и представника Срба са КиМ у октобру

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да ће заједничка седница Владе Србије и српских представника са Косова и Метохије бити одржана у октобру и да ће на њој бити финализован инвестициони план за општине са српском већином.

Он је додао да је одржан први припремни састанак за заједничку седницу и истакао да ће током овог мандата бити извршена највећа улагања у српске средине и делове КиМ где за тим има потребе и који се, каже, осећају као део нашег система и земље, за више од последње две деценије.

То, између осталог подразумева осавремењивање и постизање пуне одрживости фабрике "Лола-фот" у Лешку, као и обнову и почетак производње у погону "Прва петолетка" у Лепосавићу, рекао је Ђурић.

Такође, поменуо је изградњу Трепчине фабрике батерија и акумулатора, обнову погона "Симпа" у Зубином Потоку, ИТ центар у Косовској Митровици, завршетак изграње бањског комплекса "Рајска бања" у Бањској, завршетак повратничког насеља "Сунчана долина".

Када је реч о пољопривреди, најавио је и изградњу нових прерађивачких капацитета, погона за узгој стоке у Ранилугу , Клокоту, Поморављу..

Поред тога, рекао је да следе обнова школа и вртциха, као и изградња нових школа - у Бабином мосту, где има више од 100 ђака у основној сксоли, у србичкој опстини, у Сувом грлу.

Најавио је и изградњу новог објекта клиничко-болничког центра у Грачаници, ка којој, каже, гравитира 63.000 људи, који ће добити савремену болницу, уз обнову КБЦ-а у Косовској Митровици.

"То је права борба за останак и опстанак Срба на КиМ. Као што смо за породицу Ковачевић обезбедили трактор, који можемо да уручимо већ ових дана, тако ћете видети и решавање сваког пробелма и отвореног питање наших људи на КиМ, јер је то наше најснажније средство наше борбе, од које никада нећемо одустати", закључио је Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике