MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić:Brisel će malo sačekati na Vučića
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić:Brisel će malo sačekati na predsednika Vučića

20.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Brisel će malo sačekati da ponovo vidi predsednika Srbije Aleksandra Vučića s obzirom na to da je izostala svaka podrška njegovim idejama za rešenje pitanja Kosova i Metohije i odnosa Srba i Albanaca, rekao je danas šef vladine Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto:Tanjug

Đurić je to rekao na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje kada će biti nastavlјen briselski dijalog.

Rekao je i da predsednik Vučić neće putovati u Nјujork krajem meseca na zasedanje Generalne skupštine UN, te da tamo neće biti nikakvog sastanka u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Podsetio je da, kada je rukovodstvo Srbije započelo borbu za kompromisno i pronalaženje racionalnog puta za rešavanje odnosa Srba i Albanaca, "sručila lavina napada i kritike, pre svega na predsednika Vučića".

Kako je rekao, predsednik Vučić je založio svoj autoritet i znanje u borbi za kompromis, a na njega se srušila lavina napada i on je u tome ostao, praktično, potpuno sam.

Tada, kaže, ne da nije bilo podrške, nego je bilo ili ćutanje i "pranje ruku" ili "najstrašniji napadi iz dela međunarodne zajednice".

"Zato će oni sada malo da sačekaju da vide Aleksandra Vučića i malo će sačekati na taj sastanak", rekao je Đurić.

Đurić:Podrška svakom razgovoru koji vodi bolјem životu Srba

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Srpska lista nije u vladi u Prištini, ali da podržava svaki razgovor srpskih predstavnika sa politički izabranim predstavnicima Albanaca na KiM, što, dodaje, može doprineti bolјim uslovima života u Srba.

Odgovarajući na pitanje da lije Srpska lista u kosovskoj vladi,Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je ona izašla iz vlade, da su razlozi za to poznati, ali da su isto tako poznati i uslovi u kojima žive Srbi na KiM.

Dodao je i da ima razumevanje za to što predstavnici Srpske liste razgovaraju s politički izabranim predstavnicima Albanaca na KiM, iako, kako kaže, zna koliko im je to teško.

"Ali, podržavam ih u svemu što rade kako bi olakšali položaj Srba na KiM", zaklјučio je Đurić.

Đurić: Sednica vlade i predstavnika Srba sa KiM u oktobru

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da će zajednička sednica Vlade Srbije i srpskih predstavnika sa Kosova i Metohije biti održana u oktobru i da će na njoj biti finalizovan investicioni plan za opštine sa srpskom većinom.

On je dodao da je održan prvi pripremni sastanak za zajedničku sednicu i istakao da će tokom ovog mandata biti izvršena najveća ulaganja u srpske sredine i delove KiM gde za tim ima potrebe i koji se, kaže, osećaju kao deo našeg sistema i zemlјe, za više od poslednje dve decenije.

To, između ostalog podrazumeva osavremenjivanje i postizanje pune održivosti fabrike "Lola-fot" u Lešku, kao i obnovu i početak proizvodnje u pogonu "Prva petoletka" u Leposaviću, rekao je Đurić.

Takođe, pomenuo je izgradnju Trepčine fabrike baterija i akumulatora, obnovu pogona "Simpa" u Zubinom Potoku, IT centar u Kosovskoj Mitrovici, završetak izgranje banjskog kompleksa "Rajska banja" u Banjskoj, završetak povratničkog naselјa "Sunčana dolina".

Kada je reč o polјoprivredi, najavio je i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta, pogona za uzgoj stoke u Ranilugu , Klokotu, Pomoravlјu..

Pored toga, rekao je da slede obnova škola i vrtciha, kao i izgradnja novih škola - u Babinom mostu, gde ima više od 100 đaka u osnovnoj sksoli, u srbičkoj opstini, u Suvom grlu.

Najavio je i izgradnju novog objekta kliničko-bolničkog centra u Gračanici, ka kojoj, kaže, gravitira 63.000 lјudi, koji će dobiti savremenu bolnicu, uz obnovu KBC-a u Kosovskoj Mitrovici.

"To je prava borba za ostanak i opstanak Srba na KiM. Kao što smo za porodicu Kovačević obezbedili traktor, koji možemo da uručimo već ovih dana, tako ćete videti i rešavanje svakog probelma i otvorenog pitanje naših lјudi na KiM, jer je to naše najsnažnije sredstvo naše borbe, od koje nikada nećemo odustati", zaklјučio je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike