МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић:Привржени миру,компромису,желимо другачију будућност
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић:Привржени миру,компромису,желимо другачију будућност

28.септембар 2018. Извор: Танјуг

Премијерка Ана Брнабић поручила је у седишту УН у Њујорку да је ЕУ успешан мировни пројекат чији део Србија жели да буде, да је спремна да остави прошлост иза себе и окрене се другачијој будућности и да ће, ма колико био тежак, а понекад и безнадежан дијалог с Приштином, остати привржена изналажењу компромиса.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

Обраћајући се у четвртак увече учесницима 73. заседања Генералне скупштине УН, Брнабић је рекла да је Србија на путу да почне о себи да размишља као о просперитетном, динамичном, креативном, иновативном, отвореном друштву, унутар уједињене Европе, која је целовита, слободна и у миру.

"Мене често питају - када други напуштају Европску унију, када се толико много сумња у проспект уједињене Европе - зашто би улазак у Унију био ваш превасходни стратешки циљ и често и сама себе то питам. А у животу, када нисте сигурни за одговоре, враћате се на основне ствари", навела она.

Како је истакла, основна вредност ЕУ, у чему је у великој мери налик УН је: мир.

"Није то ни привреда, ни трговина, нити пак веће тржиште. То је мир. Све те друге ствари, и много, много више, произлазиле су, и увек ће произлазити, као ефекат преливања мира.

Европска унија је мировни пројекат и то успешан. А ми желимо и имамо потребу да будемо део тога - зато постоји одрживи мир, те доследно томе, стабилност и напредак на Балкану - том немирном региону света који је некад био познат као буре барута Европе", поручила је премијерка.

Такође је нагласила да су за Србију изузетно значајни регионална сарадња и стабилност.

"А говоримо о региону који никада, баш никада, није био стабилан или предвидив или пак део света познат по миру, разуму и прагматизму. Баш супротно. Одувек смо били познати, а богме и поносни, на наше набујале емоције, жртвовања, поетске битке, традиционалне омразе", приметила је премијерка.

Данас се, како истиче, Србија веома много труди да све то остави иза себе, да то превазиђе и постане разложнија, а мање емоционална; прагматичнија, а мање заокупљена митовима, поносна на своје победе, а не на своје поразе, земља која ствара неочекивана пријатељства уместо традиционалних омраза.

"И поносна сам да кажем да је наш председник предводник у тој нашој интерној борби да одрастемо и сазремо; да оставимо прошлост за собом и да се окренемо веома различитој будућности", рекла је она.

Истакла је да пре свега говори о питању КиМ које, чак, како каже, и Уједињене нације дели по средини - мање од половине земаља чланице УН признају једнострано проглашену независност Косова, док више од половине, тј. више од пет милијарди људи у свету, одбија да призна нелегалну сецесију Косова.

Србија настоји у последњих годину дана затвори Пандорину кутију отворену пре 10 година, Србија је данас посвећена миру и понаша се као одрасла - потписала је Бриселски споразум пре више од пет година и применила га, док га је Приштина потписала, али још увек није применила ниједно једино слово које у њему пише.

Београд ће инсистирати на примени споразума и успостављању ЗСО, али ће и даље бити толерантан и стрпљив, нагласила је она.

"Ма колико да је тежак, а тежак јесте, ма колико да је велики изазов, а јесте, ма колико да је понекад безнадежан и јалов дијалог с Приштином, ми ћемо остати привржени изналажењу компромиса којим ће се обезбедити одржив мир, напредак и светлија будућност свим народима у региону", истакла је она.

Она је од међународне заједнице затражила да и даље подржава напоре које је Србија иницирала.

Гутереш: Косово за УН није држава, УНМИК остаје на КиМ

За Уједињене нације, Косово није држава, изјавио је Генерални секретар УН, Антонио Гутереш, у разговору с премијерком Србије Аном Брнабић у Њујорку и додао да ће УН подржати договор Београда и Приштине у вези с Косовом и Метохијом.

Како је саопштено из Владе Србије, Гутереш је, нагласио да "Мисија УНМИК остаје на Косову и Метохији".

Премијерка Брнабић, која се синоћ, уочи обраћања Генералној скупштини УН, састала с Гутерешом, рекла је да је Србија посвећена визији и мисијама УН. "Сматрамо да УН треба да имају активнију улогу у међународним односима", нагласила је Брнабићева.

Како је саопштено из Владе Србије, она је истакла да Србија даје активан допринос УН када је реч о очувању мира и да више од 300 жена и мушкараца из Србије учествује у мировним мисијама широм света.

"У интересу је Србије да УНМИК остане на Косову и Метохији у несмањеном броју и без промене мандата, што сам истакла и на састанку Акција за мир", нагласила је српска премијерка у разговору с Гутерешом, којем је присуствовао и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Брнабићева је рекла да председник Републике Србије Александар Вучић предводи дијалог Београда и Приштине, а да министар спољних послова Ивица Дачић активно ради на томе да свету пренесе поруку шта је све Србија урадила. "Посвећени смо налажењу решења и не желимо замрзнути конфликт", истакла је председница Владе Србије.

Министар Дачић поновио је позив Гутерешу да посети Србију, додаје се у саопштењу.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике