MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić:Privrženi miru,kompromisu,želimo drugačiju budućnost
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić:Privrženi miru,kompromisu,želimo drugačiju budućnost

28.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić poručila je u sedištu UN u Nјujorku da je EU uspešan mirovni projekat čiji deo Srbija želi da bude, da je spremna da ostavi prošlost iza sebe i okrene se drugačijoj budućnosti i da će, ma koliko bio težak, a ponekad i beznadežan dijalog s Prištinom, ostati privržena iznalaženju kompromisa.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug

Obraćajući se u četvrtak uveče učesnicima 73. zasedanja Generalne skupštine UN, Brnabić je rekla da je Srbija na putu da počne o sebi da razmišlјa kao o prosperitetnom, dinamičnom, kreativnom, inovativnom, otvorenom društvu, unutar ujedinjene Evrope, koja je celovita, slobodna i u miru.

"Mene često pitaju - kada drugi napuštaju Evropsku uniju, kada se toliko mnogo sumnja u prospekt ujedinjene Evrope - zašto bi ulazak u Uniju bio vaš prevashodni strateški cilј i često i sama sebe to pitam. A u životu, kada niste sigurni za odgovore, vraćate se na osnovne stvari", navela ona.

Kako je istakla, osnovna vrednost EU, u čemu je u velikoj meri nalik UN je: mir.

"Nije to ni privreda, ni trgovina, niti pak veće tržište. To je mir. Sve te druge stvari, i mnogo, mnogo više, proizlazile su, i uvek će proizlaziti, kao efekat prelivanja mira.

Evropska unija je mirovni projekat i to uspešan. A mi želimo i imamo potrebu da budemo deo toga - zato postoji održivi mir, te dosledno tome, stabilnost i napredak na Balkanu - tom nemirnom regionu sveta koji je nekad bio poznat kao bure baruta Evrope", poručila je premijerka.

Takođe je naglasila da su za Srbiju izuzetno značajni regionalna saradnja i stabilnost.

"A govorimo o regionu koji nikada, baš nikada, nije bio stabilan ili predvidiv ili pak deo sveta poznat po miru, razumu i pragmatizmu. Baš suprotno. Oduvek smo bili poznati, a bogme i ponosni, na naše nabujale emocije, žrtvovanja, poetske bitke, tradicionalne omraze", primetila je premijerka.

Danas se, kako ističe, Srbija veoma mnogo trudi da sve to ostavi iza sebe, da to prevaziđe i postane razložnija, a manje emocionalna; pragmatičnija, a manje zaokuplјena mitovima, ponosna na svoje pobede, a ne na svoje poraze, zemlјa koja stvara neočekivana prijatelјstva umesto tradicionalnih omraza.

"I ponosna sam da kažem da je naš predsednik predvodnik u toj našoj internoj borbi da odrastemo i sazremo; da ostavimo prošlost za sobom i da se okrenemo veoma različitoj budućnosti", rekla je ona.

Istakla je da pre svega govori o pitanju KiM koje, čak, kako kaže, i Ujedinjene nacije deli po sredini - manje od polovine zemalјa članice UN priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dok više od polovine, tj. više od pet milijardi lјudi u svetu, odbija da prizna nelegalnu secesiju Kosova.

Srbija nastoji u poslednjih godinu dana zatvori Pandorinu kutiju otvorenu pre 10 godina, Srbija je danas posvećena miru i ponaša se kao odrasla - potpisala je Briselski sporazum pre više od pet godina i primenila ga, dok ga je Priština potpisala, ali još uvek nije primenila nijedno jedino slovo koje u njemu piše.

Beograd će insistirati na primeni sporazuma i uspostavlјanju ZSO, ali će i dalјe biti tolerantan i strplјiv, naglasila je ona.

"Ma koliko da je težak, a težak jeste, ma koliko da je veliki izazov, a jeste, ma koliko da je ponekad beznadežan i jalov dijalog s Prištinom, mi ćemo ostati privrženi iznalaženju kompromisa kojim će se obezbediti održiv mir, napredak i svetlija budućnost svim narodima u regionu", istakla je ona.

Ona je od međunarodne zajednice zatražila da i dalјe podržava napore koje je Srbija inicirala.

Gutereš: Kosovo za UN nije država, UNMIK ostaje na KiM

Za Ujedinjene nacije, Kosovo nije država, izjavio je Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, u razgovoru s premijerkom Srbije Anom Brnabić u Nјujorku i dodao da će UN podržati dogovor Beograda i Prištine u vezi s Kosovom i Metohijom.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Gutereš je, naglasio da "Misija UNMIK ostaje na Kosovu i Metohiji".

Premijerka Brnabić, koja se sinoć, uoči obraćanja Generalnoj skupštini UN, sastala s Guterešom, rekla je da je Srbija posvećena viziji i misijama UN. "Smatramo da UN treba da imaju aktivniju ulogu u međunarodnim odnosima", naglasila je Brnabićeva.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, ona je istakla da Srbija daje aktivan doprinos UN kada je reč o očuvanju mira i da više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim misijama širom sveta.

"U interesu je Srbije da UNMIK ostane na Kosovu i Metohiji u nesmanjenom broju i bez promene mandata, što sam istakla i na sastanku Akcija za mir", naglasila je srpska premijerka u razgovoru s Guterešom, kojem je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić.

Brnabićeva je rekla da predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predvodi dijalog Beograda i Prištine, a da ministar spolјnih poslova Ivica Dačić aktivno radi na tome da svetu prenese poruku šta je sve Srbija uradila. "Posvećeni smo nalaženju rešenja i ne želimo zamrznuti konflikt", istakla je predsednica Vlade Srbije.

Ministar Dačić ponovio je poziv Guterešu da poseti Srbiju, dodaje se u saopštenju.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike