МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Одлучан одговор Србије на провокацију РОСУ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Одлучан одговор Србије на провокацију РОСУ

29.септембар 2018. Извор: Танјуг

Специјалне снаге такозване косовске полиције РОСУ запоселе су данас накратко брану и језеро Газиводе под изговором да обезбеђују посету председника привремених институција самоуправе у Приштини Хашима Тачија том локалитету, на шта је Београд одговорио стављањем војних и специјалних снага полиције у стање пуне приправности.

Газиводе

Фото: Танјуг

Током дана, јавности се на ванредним конференцијама за новинаре у Влади Србије овим поводом три пута обратио директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, истакавши, између осталог, да је упад јединица РОСУ супротан свим међународним договорима и да оне немају право да се појављују на северу покрајине.

"Тачи и његови наоружани терористи урадили су то да би Тачи могао слободно да се шета, слика и вози у чамцу по језеру Газовде. Да би до тога дошло, морали су да склоне и ухапсе све са пута. У Центру за екологију и развој спорта су везали људе и хапсили са циљем да заузму и застраше цео српски народ на КиМ", истакао је Ђурић.

Истиче да је Србија упозорила све у Приштини и међународној заједници да неће толерисати агресију на наш народ на северу КиМ, нити било какав облик насиља према нашем народу.

"Председник Вучић је упознао и упозорио међународне представнике да оваква врста понашања није прихватљива и да Србија у складу са резолуцијом 1244 намерава да штити свој народ", поручио је Ђурић.

Он је истакао да се по трећи пут у кратком периоду показало да српски народ на КиМ не може да рачуна на Кфор и НАТО.

Ђурић је подсетио и на речи председника Вучића у Косовској Митровици да Србија жели компромис и мир, али да "часа неће часити да заштити српски народ на КиМ у складу са међународним правом".

"Србија ће победити оне који мисле да могу да се играју на овај нацин", подвукао је Ђурић, и додао да се сада могу видети прави разлози и околности са којима се суочава српска делегација у Бриселу и због чега је председник био у праву што није отишао у Њујорк.

Он је поручио да ће након данашње ситације "мало теже видети Вучића у Бриселу".

Директор Канцеларије за КиМ је и најоштрије осудио изјаву потпаролке ЕУ Маје Коцијанчић која је поново позвала обе стране на уздржаност.

"Као да су Срби на КиМ поново напали сами себе, па обе стране позива на уздржаност. Сматрам да је ово врхунац безобразлука и неозбиљности у овако тешким околностима и да је то још једном доказало да ништа не треба да очекујемо од представника ЕУ", рекао је Ђурић.

По повлачењу јединица РОСУ са севера КиМ Београд је, према Ђурићевим речима, добио извињење од појединих западних амбасада, које су раније тврдиле да РОСУ нису ни биле присутне на северу КиМ.

"То само показује од кога су поједини домаћи медији добијали информације да јединица РОСУ нема на северу", рекао је Ђурић.

Током упада РОСУ на Газиводе, у објекту Центра за развој екологије и спорта су против своје воље задржани Немања Миловановић, Милош Милић, радници тог центра као и грађевински радници Никола Ђуровић и Ненад Гаљак.

Срби са КиМ: Упад РОСУ напад на мир

Политички представници Срба са КиМ упозорили су данас да последњи упад наоружаних косовских специјалаца на север покрајине представља напад на мир и безбедност српског народа.

"Ово је напад са несагледивим последицама на живот Срба на северу Косова и Метохије", поруццио је председник Српске листе Горан Ракић у саопштењу и истакао да се то више неће дозволити.

"Ми то више нећемо дозволити, ако већ Кфор не жели, као председник Српске листе позивам државу Србију да заштити српски народ и своју имовину, и да наши органи најхитније интервенишу", истакао је Ракић.

Он је уклазао да 19 година српски народ живи у страху и неизвесности и поручио да неће бити неми посматрачи док мир и живот њихове деце било ко угрожава.

"Нека сви знају да Срби неће више никада дозволити да се овакав упад догоди. Ми ћемо са својим народом бранити своју слободу, живот у своју имовину, јер Газиводе су српске", рекао је Ракић.

Председник општине Зубин Поток Стеван Вуловић затражио је хитно реаговање државе Србије поводом упада РОСУ и Хашима Тачија у ту општину и заузимања језера Газиводе, а оно што се десило на северу КиМ назвао је ''''тешком увредом''''.

"Ако се следећи пут нешто слично буде десило нећемо моћи да држимо народ под контролом и овде ће се дешавати ружне ствари", рекао је Вуловић у изјави за ТВ Пинк.

Оно што се данас десило у Зубином Потоку Вуловић је назвао "тихом окупацијом" од стране јединица РОСУ и додао да је ситуација у тој општини напета и да су грађани "узбуђени и на ногама".

Како је рекао, за Ибарски Колашин нема већег понижења од уласка Хашима Тачија на ту територију.

"Ми га осећамо као непријатеља српског народа и као ратног злочинца. Један такав човек је данас прошао кроз Зубин Поток без икаквих последица, а следећи пут ће сигурно бити дочекан како заслужује", нагласио је Вуловић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике