MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Odlučan odgovor Srbije na provokaciju ROSU
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Odlučan odgovor Srbije na provokaciju ROSU

29.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Specijalne snage takozvane kosovske policije ROSU zaposle su danas nakratko branu i jezero Gazivode pod izgovorom da obezbeđuju posetu predsednika privremenih institucija samouprave u Prištini Hašima Tačija tom lokalitetu, na šta je Beograd odgovorio stavlјanjem vojnih i specijalnih snaga policije u stanje pune pripravnosti.

Gazivode

Foto: Tanjug

Tokom dana, javnosti se na vanrednim konferencijama za novinare u Vladi Srbije ovim povodom tri puta obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, istakavši, između ostalog, da je upad jedinica ROSU suprotan svim međunarodnim dogovorima i da one nemaju pravo da se pojavlјuju na severu pokrajine.

"Tači i njegovi naoružani teroristi uradili su to da bi Tači mogao slobodno da se šeta, slika i vozi u čamcu po jezeru Gazovde. Da bi do toga došlo, morali su da sklone i uhapse sve sa puta. U Centru za ekologiju i razvoj sporta su vezali lјude i hapsili sa cilјem da zauzmu i zastraše ceo srpski narod na KiM", istakao je Đurić.

Ističe da je Srbija upozorila sve u Prištini i međunarodnoj zajednici da neće tolerisati agresiju na naš narod na severu KiM, niti bilo kakav oblik nasilјa prema našem narodu.

"Predsednik Vučić je upoznao i upozorio međunarodne predstavnike da ovakva vrsta ponašanja nije prihvatlјiva i da Srbija u skladu sa rezolucijom 1244 namerava da štiti svoj narod", poručio je Đurić.

On je istakao da se po treći put u kratkom periodu pokazalo da srpski narod na KiM ne može da računa na Kfor i NATO.

Đurić je podsetio i na reči predsednika Vučića u Kosovskoj Mitrovici da Srbija želi kompromis i mir, ali da "časa neće časiti da zaštiti srpski narod na KiM u skladu sa međunarodnim pravom".

"Srbija će pobediti one koji misle da mogu da se igraju na ovaj nacin", podvukao je Đurić, i dodao da se sada mogu videti pravi razlozi i okolnosti sa kojima se suočava srpska delegacija u Briselu i zbog čega je predsednik bio u pravu što nije otišao u Nјujork.

On je poručio da će nakon današnje sitacije "malo teže videti Vučića u Briselu".

Direktor Kancelarije za KiM je i najoštrije osudio izjavu potparolke EU Maje Kocijančić koja je ponovo pozvala obe strane na uzdržanost.

"Kao da su Srbi na KiM ponovo napali sami sebe, pa obe strane poziva na uzdržanost. Smatram da je ovo vrhunac bezobrazluka i neozbilјnosti u ovako teškim okolnostima i da je to još jednom dokazalo da ništa ne treba da očekujemo od predstavnika EU", rekao je Đurić.

Po povlačenju jedinica ROSU sa severa KiM Beograd je, prema Đurićevim rečima, dobio izvinjenje od pojedinih zapadnih ambasada, koje su ranije tvrdile da ROSU nisu ni bile prisutne na severu KiM.

"To samo pokazuje od koga su pojedini domaći mediji dobijali informacije da jedinica ROSU nema na severu", rekao je Đurić.

Tokom upada ROSU na Gazivode, u objektu Centra za razvoj ekologije i sporta su protiv svoje volјe zadržani Nemanja Milovanović, Miloš Milić, radnici tog centra kao i građevinski radnici Nikola Đurović i Nenad Galјak.

Srbi sa KiM: Upad ROSU napad na mir

Politički predstavnici Srba sa KiM upozorili su danas da poslednji upad naoružanih kosovskih specijalaca na sever pokrajine predstavlјa napad na mir i bezbednost srpskog naroda.

"Ovo je napad sa nesagledivim posledicama na život Srba na severu Kosova i Metohije", poruccio je predsednik Srpske liste Goran Rakić u saopštenju i istakao da se to više neće dozvoliti.

"Mi to više nećemo dozvoliti, ako već Kfor ne želi, kao predsednik Srpske liste pozivam državu Srbiju da zaštiti srpski narod i svoju imovinu, i da naši organi najhitnije intervenišu", istakao je Rakić.

On je uklazao da 19 godina srpski narod živi u strahu i neizvesnosti i poručio da neće biti nemi posmatrači dok mir i život njihove dece bilo ko ugrožava.

"Neka svi znaju da Srbi neće više nikada dozvoliti da se ovakav upad dogodi. Mi ćemo sa svojim narodom braniti svoju slobodu, život u svoju imovinu, jer Gazivode su srpske", rekao je Rakić.

Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović zatražio je hitno reagovanje države Srbije povodom upada ROSU i Hašima Tačija u tu opštinu i zauzimanja jezera Gazivode, a ono što se desilo na severu KiM nazvao je ''''teškom uvredom''''.

"Ako se sledeći put nešto slično bude desilo nećemo moći da držimo narod pod kontrolom i ovde će se dešavati ružne stvari", rekao je Vulović u izjavi za TV Pink.

Ono što se danas desilo u Zubinom Potoku Vulović je nazvao "tihom okupacijom" od strane jedinica ROSU i dodao da je situacija u toj opštini napeta i da su građani "uzbuđeni i na nogama".

Kako je rekao, za Ibarski Kolašin nema većeg poniženja od ulaska Hašima Tačija na tu teritoriju.

"Mi ga osećamo kao neprijatelјa srpskog naroda i kao ratnog zločinca. Jedan takav čovek je danas prošao kroz Zubin Potok bez ikakvih posledica, a sledeći put će sigurno biti dočekan kako zaslužuje", naglasio je Vulović.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike