МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Косово јесте највећа препрека Србији на путу ка ЕУ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Косово јесте највећа препрека Србији на путу ка ЕУ

24.октобар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да ће очување мира, стабилности и очување безбедности за наше грађане на Косову и Метохији бити све теже, јер је све очигледније да компромисног решења неће бити, како због атмосфере у централној Србији, а Косову и Метохији, али и страног фактора који не жели договор.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, на телевизији Пинк, рекао да највећи проблем Србије на путу ка ЕУ јесте Косово и Метохија, какве год поруке по том питању стижу из Брисела.

„Највећи проблем на нашем европском путу је косовско питање“, подвукао је он осврнувши се на недавну изјаву европског комесара за проширење Јоханеса Хана, који је рекао да није само Косово кључно на европском путу Србије.

Вучић је рекао да симпатизери бившег режима, они из ДС, "плус фашисти", такве изјаве, попут Ханове, воле да своде само на једно тумачење а то је да је проблем Србије владавина права.

„Међутим највећи проблем је Косово. Европска комисија ће у свом извештају констатовати највећи напредак у владавини права. Знају они то. ЕУ би, ако би говорила да је само Косово проблем, добила негативне поене, а несрећници са политичке сцене Србије, који то не схватају, они се хватају за то, а нису нити отворили ниједно поглавље, нити добили датум за пријем“, казао је он.

Вучић је нагласио да с пажњом прати шта се догађа у ЕУ, и да Србија жели да припада том типу друштва, да буде уређена земља.

Он је поновио да грађани морају да разумеју да економија може да напредује само ако имамо мир и стабилност, ако на Косову не буде тешких инцидената.

Не рачунајући убиство Оливера Ивановића, како је казао, није било тешких догађаја на КиМ.

„То мукотрпно чувамо и борили смо се на све начине да гарантујемо и обезебдимо безбедност нашим грађанима на Косову и Метохији. Разговори са Албанцима су тешки, јер они постају све нервознији“, казао је он.

Вучић је указао да ако Косово не уђе у Интерпол онда ће постати још нервознији, а ако уђу - славиће и неће бити спремни на компромис.

Такође је указао да постоји и део међународен заједнице који говори да не треба говорити о границама, јер се залажу за независно Косово, а њих подржавају и неки наводно истакнути појединци са Косова и Метохије, који су се истакли само по томе што мрзе њега.

„Они су за независно Косово и не би да Срби добију било ста. Ми смо говорили да желимо компромис. Сада је јасно да је то готово немогуће, због атмосфере у централној Србији, на Косову, плус страног фактора који не жели да постигнемо договор. Они говоре да ћемо наводно да отворимо Пандорину кутиу. А, што сте ви отворили Пандорину кутију 2006.и 2008? Постоје и црквени великодостојници који су ћутке одобравали независност Црне Горе, а сада држе придике. Ја сам желео нешто да урадим, да Срби имају више, а не мање. Нисам у томе успео. И зато ће очување мира и стабилности бити све теже“, уверен је он.

Вучић је указао да ће ситуација и у БиХ бити све тежа, подсетивши да Србија подржава територијални интергритет БиХ, али и РС.

„Када сагледате светске интересе, који се ломе на нама, има много нелогичности. Како да објасните да уводите санкције против некога због Скрипаља, који је жив, а не против неког ко исецка човека на комаде, већ са њим склапате уговоре вредне стотине милиона долара“, указао је он.

Вучић је указао да данас не постоји "морални светионик" у свету на којег ми Срби можемо да се угледамо.

„Не постији, све је постала рачуница. То је због непостојања политике. У таквом хаосу који постоји у свету, морамо да се сналазимо, сарађујемо са свима и боримо за нашу позицију под сунцем“, закључио је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике