MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Kosovo jeste najveća prepreka Srbiji na putu ka EU
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Kosovo jeste najveća prepreka Srbiji na putu ka EU

24.oktobar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će očuvanje mira, stabilnosti i očuvanje bezbednosti za naše građane na Kosovu i Metohiji biti sve teže, jer je sve očiglednije da kompromisnog rešenja neće biti, kako zbog atmosfere u centralnoj Srbiji, a Kosovu i Metohiji, ali i stranog faktora koji ne želi dogovor.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, na televiziji Pink, rekao da najveći problem Srbije na putu ka EU jeste Kosovo i Metohija, kakve god poruke po tom pitanju stižu iz Brisela.

„Najveći problem na našem evropskom putu je kosovsko pitanje“, podvukao je on osvrnuvši se na nedavnu izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji je rekao da nije samo Kosovo klјučno na evropskom putu Srbije.

Vučić je rekao da simpatizeri bivšeg režima, oni iz DS, "plus fašisti", takve izjave, poput Hanove, vole da svode samo na jedno tumačenje a to je da je problem Srbije vladavina prava.

„Međutim najveći problem je Kosovo. Evropska komisija će u svom izveštaju konstatovati najveći napredak u vladavini prava. Znaju oni to. EU bi, ako bi govorila da je samo Kosovo problem, dobila negativne poene, a nesrećnici sa političke scene Srbije, koji to ne shvataju, oni se hvataju za to, a nisu niti otvorili nijedno poglavlјe, niti dobili datum za prijem“, kazao je on.

Vučić je naglasio da s pažnjom prati šta se događa u EU, i da Srbija želi da pripada tom tipu društva, da bude uređena zemlјa.

On je ponovio da građani moraju da razumeju da ekonomija može da napreduje samo ako imamo mir i stabilnost, ako na Kosovu ne bude teških incidenata.

Ne računajući ubistvo Olivera Ivanovića, kako je kazao, nije bilo teških događaja na KiM.

„To mukotrpno čuvamo i borili smo se na sve načine da garantujemo i obezebdimo bezbednost našim građanima na Kosovu i Metohiji. Razgovori sa Albancima su teški, jer oni postaju sve nervozniji“, kazao je on.

Vučić je ukazao da ako Kosovo ne uđe u Interpol onda će postati još nervozniji, a ako uđu - slaviće i neće biti spremni na kompromis.

Takođe je ukazao da postoji i deo međunaroden zajednice koji govori da ne treba govoriti o granicama, jer se zalažu za nezavisno Kosovo, a njih podržavaju i neki navodno istaknuti pojedinci sa Kosova i Metohije, koji su se istakli samo po tome što mrze njega.

„Oni su za nezavisno Kosovo i ne bi da Srbi dobiju bilo sta. Mi smo govorili da želimo kompromis. Sada je jasno da je to gotovo nemoguće, zbog atmosfere u centralnoj Srbiji, na Kosovu, plus stranog faktora koji ne želi da postignemo dogovor. Oni govore da ćemo navodno da otvorimo Pandorinu kutiu. A, što ste vi otvorili Pandorinu kutiju 2006.i 2008? Postoje i crkveni velikodostojnici koji su ćutke odobravali nezavisnost Crne Gore, a sada drže pridike. Ja sam želeo nešto da uradim, da Srbi imaju više, a ne manje. Nisam u tome uspeo. I zato će očuvanje mira i stabilnosti biti sve teže“, uveren je on.

Vučić je ukazao da će situacija i u BiH biti sve teža, podsetivši da Srbija podržava teritorijalni intergritet BiH, ali i RS.

„Kada sagledate svetske interese, koji se lome na nama, ima mnogo nelogičnosti. Kako da objasnite da uvodite sankcije protiv nekoga zbog Skripalјa, koji je živ, a ne protiv nekog ko isecka čoveka na komade, već sa njim sklapate ugovore vredne stotine miliona dolara“, ukazao je on.

Vučić je ukazao da danas ne postoji "moralni svetionik" u svetu na kojeg mi Srbi možemo da se ugledamo.

„Ne postiji, sve je postala računica. To je zbog nepostojanja politike. U takvom haosu koji postoji u svetu, moramo da se snalazimo, sarađujemo sa svima i borimo za našu poziciju pod suncem“, zaklјučio je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike