МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Стефановић:Пријем самопроглашеног Косова у Интерпол био би политички преседа
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Стефановић:Пријем самопроглашеног Косова у Интерпол био би политички преседан

24.октобар 2018. Извор: Танјуг

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да би евентуални пријем самопроглашеног Косова у Интерпол представљао политички преседан и поновио да не постоји ниједан правни аргумент да самопроглашено Косово постане члан те међународне полицијске организације.

Небојша Стефановић

Фото: Танјуг

Стефановић је нагласио да према Резолуцији Интерпола у ту организацију може да буде примљена чланица УН или држава посматрач у УН као што је, како је навео, био случај са Палестином.

''Косово није ни једно ни друго и ту је ситуација чиста, тако да са правног становишта и та апликација уопште не би требало да буде разматрана. Не могу да верујем да би чланице Интерпола гласале против сопствене резолуције јер се онда поставља питање што је просле године донета, онда је бесмислено да се држимо било каквих принципа'', рекао је Стегановић гостујући на ТВ Хаппy.

Министар је навео да постоје велики притисци да се Косово прими у Интерпол и да је ситуација ове године битно другачија у односу на прошлу годину када је домаћин Скупштине Интерпола била Кина.

Стефановић је подсетио да је Кина одбила долазак делегација Косова на Скупштину и да је Косово тада одустало од аплицирања за чланство у Интерпол.

Ове године ситуација је другачија, нестао је председник Интерпола, а заменио га је потпредседник из земље која је признала независност Косова.

Ипак, каже Стефановић, кључни су гласови земаља чланица и ту се води битка.

''Земље које су признале независност Косова боре се да позову све земље за које мисле да ће гласати за пријем за Косова у Интерпол и нуде да ће им платити све трошкове, а с друге стране утичу и на то да не дођу земље које неће гласати за пријем Косова'', казао је министар.

На питање који су главни аргументи Србије у тој борби, министар их је груписао у политичке, правне и полицијске.

Говорећи о правним аргументима, указао је да, осим Резолуције 1244 постоји сет међународних прописа који дефинишу шта је држава и ко може да буде члан Интерпола.

Стефановић је, такође, оценио да би пријем Косова у Интерпол представљао политички преседан јер би та организација показала да не узима у обзир професионалне већ политичке аргументе.

Говорећи о политичким аргументима, Стевановић је навео да Косову није циљ да уђе у Интерпол због борбе против криминала, како се то представља у јавности, и подвукао да чланство није услов за то, те да Косово већ има приступ Интерполу преко мисије УН.

''Ако желе да се боре против криминала, нека хапсе нарко дилере, нека спречавају шверц наркотика преко КиМ, нека покажу у пракси да то хоће да раде. Нисмо видели решеност да се обрачунају са онима који не дозвољавају Србима да живе нормално на КиМ, ко је одговарао за злочине над Србима, ко је ухапшен и процесуиран за вађење органа Србима'', нагласио је министар.

Стефановић се осврнуо и на изјаву председника Србије Александра Вучића да би се, ако Косово уђе у Интерпол, 5000 Срба нашло на потерници и оценио да у Приштини постоји огроман страх од суда који треба да разматра кривицу косовских Албанаца због злочина над Србима.

Стефановић сматра да политички кругови у Приштини то не могу да прихвате и да зато, каже, праве ''лажне балансе''.

''Они знају да ће због међународних притисака морати неког да процесуирају и нацћи ће жртвено јагње да га оптуже, али да би направили баланс подићи ће Интерполове потернице против Срба да би се оправдали и да не би имали протесте на КиМ'', закључио је Стефановић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике