MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Stefanović:Prijem samoproglašenog Kosova u Interpol bio bi politički preseda
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Stefanović:Prijem samoproglašenog Kosova u Interpol bio bi politički presedan

24.oktobar 2018. Izvor: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da bi eventualni prijem samoproglašenog Kosova u Interpol predstavlјao politički presedan i ponovio da ne postoji nijedan pravni argument da samoproglašeno Kosovo postane član te međunarodne policijske organizacije.

Nebojša Stefanović

Foto: Tanjug

Stefanović je naglasio da prema Rezoluciji Interpola u tu organizaciju može da bude primlјena članica UN ili država posmatrač u UN kao što je, kako je naveo, bio slučaj sa Palestinom.

''Kosovo nije ni jedno ni drugo i tu je situacija čista, tako da sa pravnog stanovišta i ta aplikacija uopšte ne bi trebalo da bude razmatrana. Ne mogu da verujem da bi članice Interpola glasale protiv sopstvene rezolucije jer se onda postavlјa pitanje što je prosle godine doneta, onda je besmisleno da se držimo bilo kakvih principa'', rekao je Steganović gostujući na TV Happy.

Ministar je naveo da postoje veliki pritisci da se Kosovo primi u Interpol i da je situacija ove godine bitno drugačija u odnosu na prošlu godinu kada je domaćin Skupštine Interpola bila Kina.

Stefanović je podsetio da je Kina odbila dolazak delegacija Kosova na Skupštinu i da je Kosovo tada odustalo od apliciranja za članstvo u Interpol.

Ove godine situacija je drugačija, nestao je predsednik Interpola, a zamenio ga je potpredsednik iz zemlјe koja je priznala nezavisnost Kosova.

Ipak, kaže Stefanović, klјučni su glasovi zemalјa članica i tu se vodi bitka.

''Zemlјe koje su priznale nezavisnost Kosova bore se da pozovu sve zemlјe za koje misle da će glasati za prijem za Kosova u Interpol i nude da će im platiti sve troškove, a s druge strane utiču i na to da ne dođu zemlјe koje neće glasati za prijem Kosova'', kazao je ministar.

Na pitanje koji su glavni argumenti Srbije u toj borbi, ministar ih je grupisao u političke, pravne i policijske.

Govoreći o pravnim argumentima, ukazao je da, osim Rezolucije 1244 postoji set međunarodnih propisa koji definišu šta je država i ko može da bude član Interpola.

Stefanović je, takođe, ocenio da bi prijem Kosova u Interpol predstavlјao politički presedan jer bi ta organizacija pokazala da ne uzima u obzir profesionalne već političke argumente.

Govoreći o političkim argumentima, Stevanović je naveo da Kosovu nije cilј da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala, kako se to predstavlјa u javnosti, i podvukao da članstvo nije uslov za to, te da Kosovo već ima pristup Interpolu preko misije UN.

''Ako žele da se bore protiv kriminala, neka hapse narko dilere, neka sprečavaju šverc narkotika preko KiM, neka pokažu u praksi da to hoće da rade. Nismo videli rešenost da se obračunaju sa onima koji ne dozvolјavaju Srbima da žive normalno na KiM, ko je odgovarao za zločine nad Srbima, ko je uhapšen i procesuiran za vađenje organa Srbima'', naglasio je ministar.

Stefanović se osvrnuo i na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi se, ako Kosovo uđe u Interpol, 5000 Srba našlo na poternici i ocenio da u Prištini postoji ogroman strah od suda koji treba da razmatra krivicu kosovskih Albanaca zbog zločina nad Srbima.

Stefanović smatra da politički krugovi u Prištini to ne mogu da prihvate i da zato, kaže, prave ''lažne balanse''.

''Oni znaju da će zbog međunarodnih pritisaka morati nekog da procesuiraju i nacći će žrtveno jagnje da ga optuže, ali da bi napravili balans podići će Interpolove poternice protiv Srba da bi se opravdali i da ne bi imali proteste na KiM'', zaklјučio je Stefanović.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike