МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Чека нас месец тешких изазова
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Чека нас месец тешких изазова

30.октобар 2018. Извор: Танјуг

Пред нама је тежак месец кад је реч о Косову и Метохији, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и указао да, поред осталог, Приштина намерава 28. новембра да формира Војску Косова, да истовремено покушава да преузме надлежности наше Електромреже, да пледира за чланство у Интерполу и настоји да сузи надлезности свог тима за Бриселски дијалог.

Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Вучић је, у обраћању медијима након састанка са Србима са Косова и Метохије, рекао је да је као председник веома забринут због свега набројаног.

Најавио је да ће поводом угрожавања рада Електромреже Србије и покушаја да преузму њене надлежности писати Немцима и Енглезима, а оцењује да би евентуална одлука Европског савеза електродистрибутера (ЕНТС), 9. новембра, на нашу штету била апсолутни скандал.

Кад смо преговарали, објаснио је, било је речи о два предузећа за пренос енергије, а једну би формирала Заједница српских општина, а сада хоће да нам и то отму и да кажу да то припада Косову.

Објаснио је да Приштина допушта Албанцима да краду струју на потезу од Новог Пазара до севера КиМ, па онда оптужују ЕМС да није у стању да дистрибуира електричну енергију.

По питању трансформације КБС у Војску Косова, рекао је да то намеравају да изведу 28. новембра, на Дан албанске заставе.

“Они имају једну заставу, али лажу И другима показују да имају једну другу. Њихова застава је на црвеној подлози са црним орлом. Они мисле да тај дан прославе И обележе стварањем војске Косова, супротно сопственом Уставу”, најавио је он.

Вучић је истакао да је то супротно и свих споразума који су потписани као што су Резолуција УН 1244, Кумановски споразум, Бриселски споразум и договору који имамо са НАТО. Указао је да ћемо у међувремену имати и њихов покушај да постану чланица у Интерполу.

Такође, навео је да следи и расправа у парламенту у Приштини, јер хоће да ограниче делокруг рада своје делегације за дијалог у Бриселу, после чега се поставља питање који је смисао целог дијалога.

"Албанци су потпуно уједињени, све странке су јединствене. Ја не тражим у Србији од било које странке да се уједине. Нити бих волео да се моја партија уједињује са онима који су најгори у земљи, али потребно је јединство народа. Боићемо се за интересе Сбрије и српског народа“, подвукао је он.

Како нам Приштина отима електромрежу

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да Приштина покушава да преотме надлежности наше Електромреже.

Евентуална одлука о томе Европског савеза електродистрибутера (ЕНТС), 9. новембра, на нашу штету била би скандал великих размера, истакао је Вучић и најавио да ће тим поводом писати Немцима и Енглезима.

Вучић је, након седнице владе са представницима Срба са КиМ, рекао да је добио обавештење од ЕМС-а да Албанци покушавају на силу да отму електропреносну мрежу Србије и да желе да нам ускрате пренос електричне енергије од Новог Пазара до севера Косова и Метохије.

Он је истакао да то покушавају да ураде противправним путем и оптужују нас да спречавамо слободан промет електричном енергијом.

"А, то раде тако што натерају Албанце да краду нашу струју и кажу да нисмо у стању да контролишемо. Ми нисмо у стању да контролишемо што они краду нашу струју...А, при томе се не жалимо, само да би могла да остане наша електромрежа у функцији на КиМ", рекао је Вучић.

Додао је да им је циљ да нас избаце и да кажу да је једини оператер албански Кост.

"Никада није било могуће да се то уради без сагласности Србије. Сада почињу да мењају правила и да врше противправно насиље. Расправа у ЕнЦ ће бити 6-ог, одлуку ће донети 9-ог, а ја ћу им написати писмо и рећи ћу и Французима и Енглезима шта мислим. То би био скандал великих размера", рекао је Вучић.

Подсетио је да је током преговора о енергетици, договор био да постоје два предузећа за пренос енергије, а једну би формирала Заједница српских општина, која би управљала Валачом и Газиводама.

"Они сада то хоће да нам отму и да при томе кажу да је то имовима која припада независној држави Косово", рекао је Вучић.

Вучић: Новац за КиМ - по пројектима

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће се додатних 50 милиона евра за улагања на КиМ распоређивати по пројектима посредством Канцеларије за КиМ и Канцеларије за јавна улагања.

На питање како ће се одредити критеријуми за расподелу тог новца и ко ће то контролисати, Вучић је рекао да ће део средстава ићи преко Канцеларије за КиМ, а део преко Канцеларије за јавна улагања која ће уложити две милијарде динара у здравствене објекте у Косвској Митровици и Грачаници.

"Улагање ће бити и северно и јужно од Ибра", нагласио је Вучић.

Каже да ће бити више новца за инвестиције и да ће средства бити уложена, на пример, у фабрику акумулатора у Митровици, као и друга постројења.

"То су веома позитивне вести", нагласио је председник Србије.

У наредних годину и по биће уложено додатних око 50 милиона евра у инвестиције за Србе на КиМ.

Вучић: Слушам глас народа...

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је свој план за решење Косова и Метохије изнео у Бриселу, али да његове идеје нису наишле на подршку и да за разлику неких из окружења, који не желе да чују глас народа, он поштује што народ каже и нема проблем с тим.

„Моје идеје нису одбијене у Бриселу, али нису наишле на подршку у Србији. Ја сам то већ више пута рекао. На моју жалост, иако нису никада слушали ни чули шта мислим, ни какво би то решење било, чини ми се да не постоији негативан глас који из Србије нисам чуо. Прихватам глас народа. Постоје неки у окружењу који не желе да чују глас свог народа, али ја увек желим да чујем глас народа и немам проблем с тим", објаснио је Вучић.

Рекао је да му је жао што људи у Србији нису желели да чују његов предлог, а да су они, који су разорили земљу, и који су допринели независности Косова, то искористили мислећи да им је то питање једина шанса да се дочепају власти и поново краду.

"Они немају ни мотива, ни морала. Хоћете да вам кажем шта причају странцима - "Знамо да ће то да заврши Вучић, али користићемо то као полугу за долазак на власт".

Једино што хоће је да дођу на власт и да се богате, а већ су пребогати. Они не размишљају о грађанима", објаснио је он.

Вучић је казао да је видео и друге људе за које није мислио да ће ирационално да поступају.

"Када водите државу морате да се понашате реално и рационално. Ми ћемо на крају да одговарамо за живот сваког човека. Неки то нису разумели. Шта да радим", казао је он.

Председник Вучић је рекао и да није велика тајна да постоје разумљиве жеље и не мали притисци да Србија на овај или онај начин прихвати независност Косова и да то није од јуче.

Он је навео и да је лакше њему да одбија притиске у вези са Косовом и Метохијом него људима који живе на тој територији.

Подсетио је да је он одбио да полицијски округ на КиМ буде на седам општина, јер би у том случају Албанци имали 68 одсто становништва, па би толики био и проценат албанских полицајаца на северу.

Упитан какав је мотив одређених људи у Србији да јавно навијају за независно Косово, Вучић је рекао да свако има право на другачији став и политику, али не и да преузима насилне акте како би до тога дошло.

"Што се Срба тиче, ми смо довољно велики народ у овом смислу да можемо да имамо и таквих људи", рекао је Вучић.

Вучић о Весељију:Међународно право је на нашој страни

Србија није толико јака, колико је међународно право на нашој страни, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, реагујући на изјаву Кадрија Весељија да је Србија једини противник независности Косова.

"Изгледа да је Србија постала много јака, ако је једина која се томе супротставља и успева да издржи притиске. Није Србија толико јака, колико је међународно право на нашој страни", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је слово међународног права на српској страни и да зато Србија, иако бројчано и територијално мала, има одређену снагу у свету.

"Ми ћемо се у складу са том снагом и својим могућностима борити да сачувамо нешто од међународног права и својих виталних националних и државних интереса", рекао је Вучић.

То ће бити тежак посао, додао је Вучић, наводећи као пример покушај Приштине да преотме надлежности Србије у Електромрежи, улазак у Интерпол, као и формирање косовске војске.

Вучић је додао и да је Весељи за једну ствар био у праву - да се Србија противи независности Косова.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи јуче је рекао да је Србија једини противник независности Косова и позвао на уједињење "у одбрани територије" све политичке партије у покрајини.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике