MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Čeka nas mesec teških izazova
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Čeka nas mesec teških izazova

30.oktobar 2018. Izvor: Tanjug

Pred nama je težak mesec kad je reč o Kosovu i Metohiji, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukazao da, pored ostalog, Priština namerava 28. novembra da formira Vojsku Kosova, da istovremeno pokušava da preuzme nadležnosti naše Elektromreže, da pledira za članstvo u Interpolu i nastoji da suzi nadleznosti svog tima za Briselski dijalog.

Aleksandar Vučić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vučić je, u obraćanju medijima nakon sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije, rekao je da je kao predsednik veoma zabrinut zbog svega nabrojanog.

Najavio je da će povodom ugrožavanja rada Elektromreže Srbije i pokušaja da preuzmu njene nadležnosti pisati Nemcima i Englezima, a ocenjuje da bi eventualna odluka Evropskog saveza elektrodistributera (ENTS), 9. novembra, na našu štetu bila apsolutni skandal.

Kad smo pregovarali, objasnio je, bilo je reči o dva preduzeća za prenos energije, a jednu bi formirala Zajednica srpskih opština, a sada hoće da nam i to otmu i da kažu da to pripada Kosovu.

Objasnio je da Priština dopušta Albancima da kradu struju na potezu od Novog Pazara do severa KiM, pa onda optužuju EMS da nije u stanju da distribuira električnu energiju.

Po pitanju transformacije KBS u Vojsku Kosova, rekao je da to nameravaju da izvedu 28. novembra, na Dan albanske zastave.

“Oni imaju jednu zastavu, ali lažu I drugima pokazuju da imaju jednu drugu. Nјihova zastava je na crvenoj podlozi sa crnim orlom. Oni misle da taj dan proslave I obeleže stvaranjem vojske Kosova, suprotno sopstvenom Ustavu”, najavio je on.

Vučić je istakao da je to suprotno i svih sporazuma koji su potpisani kao što su Rezolucija UN 1244, Kumanovski sporazum, Briselski sporazum i dogovoru koji imamo sa NATO. Ukazao je da ćemo u međuvremenu imati i njihov pokušaj da postanu članica u Interpolu.

Takođe, naveo je da sledi i rasprava u parlamentu u Prištini, jer hoće da ograniče delokrug rada svoje delegacije za dijalog u Briselu, posle čega se postavlјa pitanje koji je smisao celog dijaloga.

"Albanci su potpuno ujedinjeni, sve stranke su jedinstvene. Ja ne tražim u Srbiji od bilo koje stranke da se ujedine. Niti bih voleo da se moja partija ujedinjuje sa onima koji su najgori u zemlјi, ali potrebno je jedinstvo naroda. Boićemo se za interese Sbrije i srpskog naroda“, podvukao je on.

Kako nam Priština otima elektromrežu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da Priština pokušava da preotme nadležnosti naše Elektromreže.

Eventualna odluka o tome Evropskog saveza elektrodistributera (ENTS), 9. novembra, na našu štetu bila bi skandal velikih razmera, istakao je Vučić i najavio da će tim povodom pisati Nemcima i Englezima.

Vučić je, nakon sednice vlade sa predstavnicima Srba sa KiM, rekao da je dobio obaveštenje od EMS-a da Albanci pokušavaju na silu da otmu elektroprenosnu mrežu Srbije i da žele da nam uskrate prenos električne energije od Novog Pazara do severa Kosova i Metohije.

On je istakao da to pokušavaju da urade protivpravnim putem i optužuju nas da sprečavamo slobodan promet električnom energijom.

"A, to rade tako što nateraju Albance da kradu našu struju i kažu da nismo u stanju da kontrolišemo. Mi nismo u stanju da kontrolišemo što oni kradu našu struju...A, pri tome se ne žalimo, samo da bi mogla da ostane naša elektromreža u funkciji na KiM", rekao je Vučić.

Dodao je da im je cilј da nas izbace i da kažu da je jedini operater albanski Kost.

"Nikada nije bilo moguće da se to uradi bez saglasnosti Srbije. Sada počinju da menjaju pravila i da vrše protivpravno nasilјe. Rasprava u EnC će biti 6-og, odluku će doneti 9-og, a ja ću im napisati pismo i reći ću i Francuzima i Englezima šta mislim. To bi bio skandal velikih razmera", rekao je Vučić.

Podsetio je da je tokom pregovora o energetici, dogovor bio da postoje dva preduzeća za prenos energije, a jednu bi formirala Zajednica srpskih opština, koja bi upravlјala Valačom i Gazivodama.

"Oni sada to hoće da nam otmu i da pri tome kažu da je to imovima koja pripada nezavisnoj državi Kosovo", rekao je Vučić.

Vučić: Novac za KiM - po projektima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da će se dodatnih 50 miliona evra za ulaganja na KiM raspoređivati po projektima posredstvom Kancelarije za KiM i Kancelarije za javna ulaganja.

Na pitanje kako će se odrediti kriterijumi za raspodelu tog novca i ko će to kontrolisati, Vučić je rekao da će deo sredstava ići preko Kancelarije za KiM, a deo preko Kancelarije za javna ulaganja koja će uložiti dve milijarde dinara u zdravstvene objekte u Kosvskoj Mitrovici i Gračanici.

"Ulaganje će biti i severno i južno od Ibra", naglasio je Vučić.

Kaže da će biti više novca za investicije i da će sredstva biti uložena, na primer, u fabriku akumulatora u Mitrovici, kao i druga postrojenja.

"To su veoma pozitivne vesti", naglasio je predsednik Srbije.

U narednih godinu i po biće uloženo dodatnih oko 50 miliona evra u investicije za Srbe na KiM.

Vučić: Slušam glas naroda...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je svoj plan za rešenje Kosova i Metohije izneo u Briselu, ali da njegove ideje nisu naišle na podršku i da za razliku nekih iz okruženja, koji ne žele da čuju glas naroda, on poštuje što narod kaže i nema problem s tim.

„Moje ideje nisu odbijene u Briselu, ali nisu naišle na podršku u Srbiji. Ja sam to već više puta rekao. Na moju žalost, iako nisu nikada slušali ni čuli šta mislim, ni kakvo bi to rešenje bilo, čini mi se da ne postoiji negativan glas koji iz Srbije nisam čuo. Prihvatam glas naroda. Postoje neki u okruženju koji ne žele da čuju glas svog naroda, ali ja uvek želim da čujem glas naroda i nemam problem s tim", objasnio je Vučić.

Rekao je da mu je žao što lјudi u Srbiji nisu želeli da čuju njegov predlog, a da su oni, koji su razorili zemlјu, i koji su doprineli nezavisnosti Kosova, to iskoristili misleći da im je to pitanje jedina šansa da se dočepaju vlasti i ponovo kradu.

"Oni nemaju ni motiva, ni morala. Hoćete da vam kažem šta pričaju strancima - "Znamo da će to da završi Vučić, ali koristićemo to kao polugu za dolazak na vlast".

Jedino što hoće je da dođu na vlast i da se bogate, a već su prebogati. Oni ne razmišlјaju o građanima", objasnio je on.

Vučić je kazao da je video i druge lјude za koje nije mislio da će iracionalno da postupaju.

"Kada vodite državu morate da se ponašate realno i racionalno. Mi ćemo na kraju da odgovaramo za život svakog čoveka. Neki to nisu razumeli. Šta da radim", kazao je on.

Predsednik Vučić je rekao i da nije velika tajna da postoje razumlјive želјe i ne mali pritisci da Srbija na ovaj ili onaj način prihvati nezavisnost Kosova i da to nije od juče.

On je naveo i da je lakše njemu da odbija pritiske u vezi sa Kosovom i Metohijom nego lјudima koji žive na toj teritoriji.

Podsetio je da je on odbio da policijski okrug na KiM bude na sedam opština, jer bi u tom slučaju Albanci imali 68 odsto stanovništva, pa bi toliki bio i procenat albanskih policajaca na severu.

Upitan kakav je motiv određenih lјudi u Srbiji da javno navijaju za nezavisno Kosovo, Vučić je rekao da svako ima pravo na drugačiji stav i politiku, ali ne i da preuzima nasilne akte kako bi do toga došlo.

"Što se Srba tiče, mi smo dovolјno veliki narod u ovom smislu da možemo da imamo i takvih lјudi", rekao je Vučić.

Vučić o Veselјiju:Međunarodno pravo je na našoj strani

Srbija nije toliko jaka, koliko je međunarodno pravo na našoj strani, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, reagujući na izjavu Kadrija Veselјija da je Srbija jedini protivnik nezavisnosti Kosova.

"Izgleda da je Srbija postala mnogo jaka, ako je jedina koja se tome suprotstavlјa i uspeva da izdrži pritiske. Nije Srbija toliko jaka, koliko je međunarodno pravo na našoj strani", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je slovo međunarodnog prava na srpskoj strani i da zato Srbija, iako brojčano i teritorijalno mala, ima određenu snagu u svetu.

"Mi ćemo se u skladu sa tom snagom i svojim mogućnostima boriti da sačuvamo nešto od međunarodnog prava i svojih vitalnih nacionalnih i državnih interesa", rekao je Vučić.

To će biti težak posao, dodao je Vučić, navodeći kao primer pokušaj Prištine da preotme nadležnosti Srbije u Elektromreži, ulazak u Interpol, kao i formiranje kosovske vojske.

Vučić je dodao i da je Veselјi za jednu stvar bio u pravu - da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselјi juče je rekao da je Srbija jedini protivnik nezavisnosti Kosova i pozvao na ujedinjenje "u odbrani teritorije" sve političke partije u pokrajini.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike