МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић: За КиМ 76 пројеката вредности 6,1 милијарду динара
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић: За КиМ 76 пројеката вредности 6,1 милијарду динара

30.октобар 2018. Извор: Танјуг

Влада Србије је на данашњој седници усвојила три закључка - о потреби дугорочнијег приступа инвестиционим улагањима на КиМ са већинским српским становништвом, припреми израде нацрта закона којим ће се уредити питање финансијске помоћи и опредељивању 300 милиона динара за почетак финансирања неких од пројеката.

Влада Србије

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

То је рекла премијерка Ана Брнабић после седница Владе Србије којој су присуствовали председник Републике Александар Вучић и представници Срба са КиМ.

Она је истакла да укупно има 76 пројеката вредности 6,1 милијарди динара, што је око 51 милион евра.

Брнабић је прецизирала да је у 2018.години за имплементацију пројеката потребно око 444 милион динара, следеће године око пет милијарди динара, а у 2020.години око 583 милиона динара.

Могуће је, каже Брнабић, да ће током 2019.године бити усвојени и додатни пројекти за 2020.годину и 2021. години.

“Мислим да је ово важан дан. Мислим да је ово исписивање једне нове странице наше подршке Србима на Косову и Метохији. Имамо два циља, један је да унапредимо системску и институционалну подршку и да грађанима на КиМ поручимо да смо ту за њих, а други циљ је да економски оснажимо позицију Срба са КиМ", рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је Србија српском народу на КиМ могла финансијски да помогне захваљујући врло тешким реформама, фискалној консолидацији и економској стабилности, као и привредном расту који је бољи од предвиђеног.

Брнабић је говорећи о ситуацији на КиМ указала да је ове године забележено око 70 напада на Србе, да се догодило убиство Оливера Ивановића, наводећи да Србији није дозвољено да учествује у истрази тог убиства.

Како је навела, на Косову и Метохији, уочи и приликом посете председника Александра Вучића било је разних инцидената, о чему сваком приликом, каже, обавештава представнике међународне заједнице и покушава да им дочара како је изгледало када је на дан посете опкољено село Бање у које председник није успео да оде.

“То говори на шта су спремни они који се налазе у привременим институцијама Косова, док са српске стране су сви спремни за разговор”, казала је Брнабић и додала да је један од последњих инцидената била и посета Хашима Тачија језеру Газиводе.

Као најновији инцидент, премијерка је навела покушаји формирања војске такозваног Косова и истакла да је то у потпуности противно свим досадашњим договорима, као и њиховом уставу, који су, каже, сами донели, али га не поштују.

Имамо притиске и да нам преузму електро системе, казала је Брнабић и истакла да је и то још један начин да се изиграју сви договори.

“Ми комуницирамо свакодневно како бисмо пронашли мирно и одрживо решење. Због свега овога што сам навела, ми данас можемо економски да ојачамо Србе на КиМ и тако их мотивишемо да тамо остану”, навела је премијерка.

Нагласила је да ће се наставити са помоћи Србима на КиМ и истакла да данашњом седницом нису послате поруке сукоба, већ поруке мира, стабилности и поруке које су добре за перспективу за бољи живот на КиМ.

Председница владе каже да је договорено да се настави са заједничким радом са представницима Срба на КиМ на редовној основи.

Брнабић: Формирање војске Косова штети стабилности региона

Формирање војске Косова директно штети стабилности целог региона, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је одговарајући на питања новинара рекла да је стабилност најважнија и да ако имамо било какву нестабилност и унилатералне потезе, какве смо имали у вези са војском Косова, то штети стабилности у региону.

Брнабић је навела да је досадашња стабилност на КиМ резултат тога што је српска страна била стрпљива, флексибилна и толерантна.

"Нисмо били превише емотивни", додала је Брнабић.

Рекла је да је и у случају када је шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић доживео терор и понижаван на КиМ било тешко да се не реагује осим дипломатски.

"Стабилност је важна због Срба на КиМ и трудићемо се и даље да на миран начин речимо све проблемима које имамо и са ЕНТСО и нашим преносним системом. Трудимо се да се сваки дан вратимо за сто и објаснимо шта кажу међународно право и уговори, као и Резолуција УН 1244".

Брнабић истиче да Србија своје интресе на КиМ треба да одбрани мирно и разумно, позивајући се на документе.

Како је рекла, што је Србија економски јача то се више појачава нервоза Приштине.

"Надам се да ће међународна заједница мало гласније и оштрије да реагује", поручила је Брнабић истакавши да је немогућа ситуација да увек имате једну страну која је мирна, стабилна и флексибилна и другу која то није.

Нагласила је да није јасно како то да нико није реаговао када су Албанци током посете председника Србије Александра Вучића КиМ код села Бање правили барикаде и пуцали у ваздух и да је то питала и Унмик и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.

"Ми ћемо и даље бити стабилни и разговараћемо о радним местима и факулетима и опремању школа, домова здравља и другим стварима које могу да донесу бољи живот на КиМ. Нама је циљ мир и стабилност", поручила је Бранбић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике