MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić: Za KiM 76 projekata vrednosti 6,1 milijardu dinara
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić: Za KiM 76 projekata vrednosti 6,1 milijardu dinara

30.oktobar 2018. Izvor: Tanjug

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila tri zaklјučka - o potrebi dugoročnijeg pristupa investicionim ulaganjima na KiM sa većinskim srpskim stanovništvom, pripremi izrade nacrta zakona kojim će se urediti pitanje finansijske pomoći i opredelјivanju 300 miliona dinara za početak finansiranja nekih od projekata.

Vlada Srbije

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

To je rekla premijerka Ana Brnabić posle sednica Vlade Srbije kojoj su prisustvovali predsednik Republike Aleksandar Vučić i predstavnici Srba sa KiM.

Ona je istakla da ukupno ima 76 projekata vrednosti 6,1 milijardi dinara, što je oko 51 milion evra.

Brnabić je precizirala da je u 2018.godini za implementaciju projekata potrebno oko 444 milion dinara, sledeće godine oko pet milijardi dinara, a u 2020.godini oko 583 miliona dinara.

Moguće je, kaže Brnabić, da će tokom 2019.godine biti usvojeni i dodatni projekti za 2020.godinu i 2021. godini.

“Mislim da je ovo važan dan. Mislim da je ovo ispisivanje jedne nove stranice naše podrške Srbima na Kosovu i Metohiji. Imamo dva cilјa, jedan je da unapredimo sistemsku i institucionalnu podršku i da građanima na KiM poručimo da smo tu za njih, a drugi cilј je da ekonomski osnažimo poziciju Srba sa KiM", rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je Srbija srpskom narodu na KiM mogla finansijski da pomogne zahvalјujući vrlo teškim reformama, fiskalnoj konsolidaciji i ekonomskoj stabilnosti, kao i privrednom rastu koji je bolјi od predviđenog.

Brnabić je govoreći o situaciji na KiM ukazala da je ove godine zabeleženo oko 70 napada na Srbe, da se dogodilo ubistvo Olivera Ivanovića, navodeći da Srbiji nije dozvolјeno da učestvuje u istrazi tog ubistva.

Kako je navela, na Kosovu i Metohiji, uoči i prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića bilo je raznih incidenata, o čemu svakom prilikom, kaže, obaveštava predstavnike međunarodne zajednice i pokušava da im dočara kako je izgledalo kada je na dan posete opkolјeno selo Banje u koje predsednik nije uspeo da ode.

“To govori na šta su spremni oni koji se nalaze u privremenim institucijama Kosova, dok sa srpske strane su svi spremni za razgovor”, kazala je Brnabić i dodala da je jedan od poslednjih incidenata bila i poseta Hašima Tačija jezeru Gazivode.

Kao najnoviji incident, premijerka je navela pokušaji formiranja vojske takozvanog Kosova i istakla da je to u potpunosti protivno svim dosadašnjim dogovorima, kao i njihovom ustavu, koji su, kaže, sami doneli, ali ga ne poštuju.

Imamo pritiske i da nam preuzmu elektro sisteme, kazala je Brnabić i istakla da je i to još jedan način da se izigraju svi dogovori.

“Mi komuniciramo svakodnevno kako bismo pronašli mirno i održivo rešenje. Zbog svega ovoga što sam navela, mi danas možemo ekonomski da ojačamo Srbe na KiM i tako ih motivišemo da tamo ostanu”, navela je premijerka.

Naglasila je da će se nastaviti sa pomoći Srbima na KiM i istakla da današnjom sednicom nisu poslate poruke sukoba, već poruke mira, stabilnosti i poruke koje su dobre za perspektivu za bolјi život na KiM.

Predsednica vlade kaže da je dogovoreno da se nastavi sa zajedničkim radom sa predstavnicima Srba na KiM na redovnoj osnovi.

Brnabić: Formiranje vojske Kosova šteti stabilnosti regiona

Formiranje vojske Kosova direktno šteti stabilnosti celog regiona, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara rekla da je stabilnost najvažnija i da ako imamo bilo kakvu nestabilnost i unilateralne poteze, kakve smo imali u vezi sa vojskom Kosova, to šteti stabilnosti u regionu.

Brnabić je navela da je dosadašnja stabilnost na KiM rezultat toga što je srpska strana bila strplјiva, fleksibilna i tolerantna.

"Nismo bili previše emotivni", dodala je Brnabić.

Rekla je da je i u slučaju kada je šef Kancelarije za KiM Marko Đurić doživeo teror i ponižavan na KiM bilo teško da se ne reaguje osim diplomatski.

"Stabilnost je važna zbog Srba na KiM i trudićemo se i dalјe da na miran način rečimo sve problemima koje imamo i sa ENTSO i našim prenosnim sistemom. Trudimo se da se svaki dan vratimo za sto i objasnimo šta kažu međunarodno pravo i ugovori, kao i Rezolucija UN 1244".

Brnabić ističe da Srbija svoje intrese na KiM treba da odbrani mirno i razumno, pozivajući se na dokumente.

Kako je rekla, što je Srbija ekonomski jača to se više pojačava nervoza Prištine.

"Nadam se da će međunarodna zajednica malo glasnije i oštrije da reaguje", poručila je Brnabić istakavši da je nemoguća situacija da uvek imate jednu stranu koja je mirna, stabilna i fleksibilna i drugu koja to nije.

Naglasila je da nije jasno kako to da niko nije reagovao kada su Albanci tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM kod sela Banje pravili barikade i pucali u vazduh i da je to pitala i Unmik i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

"Mi ćemo i dalјe biti stabilni i razgovaraćemo o radnim mestima i fakuletima i opremanju škola, domova zdravlјa i drugim stvarima koje mogu da donesu bolјi život na KiM. Nama je cilј mir i stabilnost", poručila je Branbić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike