МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Дијалог кад Приштина повуче једностране потезе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Дијалог кад Приштина повуче једностране потезе

13.новембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће дијалог у Бриселу бити настављен када Приштина престане да крши споразум ЦЕФТА.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Никога не уцењујемо", истакао је Вучић, али нема дијалога са онима који крше споразуме.

Вучић је новинарима, након састанка са председником грчке Нове демократије, рекао да ће дијалог бити сигурно настављен онда када Приштина буде разумела да мора да се понаша цивилизовано, у складу са правилима које је сама прихватила.

"Не кажемо биће дијалога ако нам отворите два, три, четири поглавља. Учесвујемо у дијалогу, али не са онима који крше споразуме које су сами потписали и сваки пут мисле да је то дозвољено и да могу да врше додатни притисак", рекао је Вучић.

Жели да верује, каже, да ће ЕУ и они којима је стало до дијалога утицати на оне којима су помагали "у прављењу независности".

Председник је рекао да је Београд остварио велику победу у европској енергетској агенцији, али да преостаје велика борба у Интерполу.

"Постоје земље које нису признале косовску независност, а које су под огромним притиском да галсају за чланство Косова у Интерполу или да буду уздржане", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, како сада ствари стоје, Косово има једну, две или три земље више од потребне већине у Интерполу, али да је питање да ли ће је задржати до гласања.

"Улажемо све што имамо и можемо, новац, знање, путујемо колико нам новац дозвољава. Ми немамо моћне спонзоре, уздамо се у се и у своје кљусе", навео је Вучић.

Он је рекао да је Србија до сада имала много успеха, имајући у виду колико новца има на располагању за путовања и слање званичника и делегација у иностранство.

Као пример је навео обележавање 100. година од завршетка Великог рата у Паризу, где је он као председник Србије имао на располагању укупно четворо људи, укључујући и једног члана обезбеђења.

"А они (Косово) иду са делегацијама од 50, 60 људи. То је питање новца, а они га имају, јер одвајају новац за косовску независност", рекао је Вучић.

Вучић:Може Тачи да јури Путина колико хоће, али...

Нисмо одушевљени сваком фотографијом, али свако има своју политику и позицију, као што је има и Србија, поручио је данас председник Александар Вучић поводом фотографије на којој се у Паризу рукују руски председник Владимир Путин и косовси председник Хашим Тачи.

"Може Тачи да јури Путина колико хоће, али неће добити подршку за било шта с чиме се Србија не сагласи", рекао је Вучић на прес конференцији и истакао да смо у овом тренутку "много далеко од усаглашавања".

Навео је да као што Русија има своје интересе, имају их и САД.

"То што се ја видим са Трампом не значи да ће САД да промени мишљење о Косову, као што га неће променти ни то што је Трамп рекао да су Срби велики народ", приметио је председник Вучић.

Тако је уверен да ни Русија неће мењати позицију и да ће, као и до сада, бити уз Србију.

За фотографју Путина и Тачија је рекао да не зна када је направљена у Паризу, где је јуче одржана церемонија поводом 100 година примирја у Првом светском рату, али зна како је Путин реаговао на самој церемонији када је схватио са ким се рукује.

А поводом Тачијевих навода о том разговору, рекао је:

"Није то моја ствар. То је питање за Русију и за Приштину. Није на нама да водимо рачуна шта ће да ради велика сила као што је Русија, није на мени ни да кукам...", рекао је Вучић.

"Не верујем да је Путину увек лако, упркос чињеници да ЕУ де факто подржава независност Косова, а да се ми налазимо на европском путу. Није му лако. Нисмо одушевљени сваком фотографијом. У политици нема љубави, већ само интереса", поручио је Вучић.

Русија је, истакао је, наш пријатељ, са Русијом имамо добре односе и имаћемо још боље односе.

Навео је да руски председник Путин долази у Србију у јануару идуће године, а да никад неће отићи у Приштину.

У децемрбу, додаје, у Србију долази и француски председник Емануел Макрон, који, нагласио је, такође неће отићи у Приштину.

Истакао је да у Србију долазе и кинески председник и премијер и председник Израела, као и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и други људи, са различитих страна света.

"Питају ме како могу да познајем Орбана и Сороша. Могу, то је највећа похвала српској политици, јер је успела да извуче највише на различитим станама света", поручио је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике