MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Dijalog kad Priština povuče jednostrane poteze
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Dijalog kad Priština povuče jednostrane poteze

13.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će dijalog u Briselu biti nastavlјen kada Priština prestane da krši sporazum CEFTA.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Nikoga ne ucenjujemo", istakao je Vučić, ali nema dijaloga sa onima koji krše sporazume.

Vučić je novinarima, nakon sastanka sa predsednikom grčke Nove demokratije, rekao da će dijalog biti sigurno nastavlјen onda kada Priština bude razumela da mora da se ponaša civilizovano, u skladu sa pravilima koje je sama prihvatila.

"Ne kažemo biće dijaloga ako nam otvorite dva, tri, četiri poglavlјa. Učesvujemo u dijalogu, ali ne sa onima koji krše sporazume koje su sami potpisali i svaki put misle da je to dozvolјeno i da mogu da vrše dodatni pritisak", rekao je Vučić.

Želi da veruje, kaže, da će EU i oni kojima je stalo do dijaloga uticati na one kojima su pomagali "u pravlјenju nezavisnosti".

Predsednik je rekao da je Beograd ostvario veliku pobedu u evropskoj energetskoj agenciji, ali da preostaje velika borba u Interpolu.

"Postoje zemlјe koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a koje su pod ogromnim pritiskom da galsaju za članstvo Kosova u Interpolu ili da budu uzdržane", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, kako sada stvari stoje, Kosovo ima jednu, dve ili tri zemlјe više od potrebne većine u Interpolu, ali da je pitanje da li će je zadržati do glasanja.

"Ulažemo sve što imamo i možemo, novac, znanje, putujemo koliko nam novac dozvolјava. Mi nemamo moćne sponzore, uzdamo se u se i u svoje klјuse", naveo je Vučić.

On je rekao da je Srbija do sada imala mnogo uspeha, imajući u vidu koliko novca ima na raspolaganju za putovanja i slanje zvaničnika i delegacija u inostranstvo.

Kao primer je naveo obeležavanje 100. godina od završetka Velikog rata u Parizu, gde je on kao predsednik Srbije imao na raspolaganju ukupno četvoro lјudi, uklјučujući i jednog člana obezbeđenja.

"A oni (Kosovo) idu sa delegacijama od 50, 60 lјudi. To je pitanje novca, a oni ga imaju, jer odvajaju novac za kosovsku nezavisnost", rekao je Vučić.

Vučić:Može Tači da juri Putina koliko hoće, ali...

Nismo oduševlјeni svakom fotografijom, ali svako ima svoju politiku i poziciju, kao što je ima i Srbija, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom fotografije na kojoj se u Parizu rukuju ruski predsednik Vladimir Putin i kosovsi predsednik Hašim Tači.

"Može Tači da juri Putina koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi", rekao je Vučić na pres konferenciji i istakao da smo u ovom trenutku "mnogo daleko od usaglašavanja".

Naveo je da kao što Rusija ima svoje interese, imaju ih i SAD.

"To što se ja vidim sa Trampom ne znači da će SAD da promeni mišlјenje o Kosovu, kao što ga neće promenti ni to što je Tramp rekao da su Srbi veliki narod", primetio je predsednik Vučić.

Tako je uveren da ni Rusija neće menjati poziciju i da će, kao i do sada, biti uz Srbiju.

Za fotografju Putina i Tačija je rekao da ne zna kada je napravlјena u Parizu, gde je juče održana ceremonija povodom 100 godina primirja u Prvom svetskom ratu, ali zna kako je Putin reagovao na samoj ceremoniji kada je shvatio sa kim se rukuje.

A povodom Tačijevih navoda o tom razgovoru, rekao je:

"Nije to moja stvar. To je pitanje za Rusiju i za Prištinu. Nije na nama da vodimo računa šta će da radi velika sila kao što je Rusija, nije na meni ni da kukam...", rekao je Vučić.

"Ne verujem da je Putinu uvek lako, uprkos činjenici da EU de fakto podržava nezavisnost Kosova, a da se mi nalazimo na evropskom putu. Nije mu lako. Nismo oduševlјeni svakom fotografijom. U politici nema lјubavi, već samo interesa", poručio je Vučić.

Rusija je, istakao je, naš prijatelј, sa Rusijom imamo dobre odnose i imaćemo još bolјe odnose.

Naveo je da ruski predsednik Putin dolazi u Srbiju u januaru iduće godine, a da nikad neće otići u Prištinu.

U decemrbu, dodaje, u Srbiju dolazi i francuski predsednik Emanuel Makron, koji, naglasio je, takođe neće otići u Prištinu.

Istakao je da u Srbiju dolaze i kineski predsednik i premijer i predsednik Izraela, kao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i drugi lјudi, sa različitih strana sveta.

"Pitaju me kako mogu da poznajem Orbana i Soroša. Mogu, to je najveća pohvala srpskoj politici, jer je uspela da izvuče najviše na različitim stanama sveta", poručio je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike