МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Нема наставка дијалога док Приштина не повуче мере
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Нема наставка дијалога док Приштина не повуче мере

20.новембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да неће бити никаквог наставка дијалога док Приштина не повуче своје мере, мислећи на додатни порез од 10 одсто колико је Приштина увела на робу из Србије и БиХ.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Ми смо спремни да у сваком тренутку причамо. Али како да причамо када неко после 12 година (од потписивања споразума ЦЕФТА) неће да спроводи у дело нешто што су потписали. Одакле поверење да неће да погазе било какви други договор", казао је Вучић гостујући на телевизији "Хепи".

Упитан за "непристојну понуду" да Србија настави дијалог са Приштином, а да заузврат добије отварање нових поглавља, о чему су писали поједини медији, Вучић је казао да свакодневно слуша жеље западног света да настави разговоре без обзира на то што Приштина неће да повуче своје мере.

"Ја сам донео одлуку да не разговарамо док не повуку своје мере. Рекао сам то јавно у Бриселу: Сваког дана сам под неком врстом, не могу да то назовем притиском, јер је то посао који радим", истакао је он.

Вучић је на констатацију да то неки зову "штап и шаргарепа", Вучић каже:

"Да будем искрен негде имате границу, границу која значи да неко мора да поштује правила и норме које су потписали, споразуме које су потписали. Знао сам ја, од почетка сам говорио да ћемо се ми држати Бриселског споразума, а Албанци неће. Знао сам да неће ићи у формирање ЗСО", указао је он.

Вучић је рекао да нико не врши притисак на Приштину, јер би, да тај притисак постоји, "истог секунда све применили".

Он је додао да Приштина ради то што ради и у вези повећања такси, и енергетике, и најаве формирања војске, да би се са једне стране урушио дијалог, а онда, што је још горе, да се не би дошло до компримисног решења јер је некоме потребан стални, латентни сукоб Срба и Албанаца.

Вучић је упозорио и да тај латентни сукоб, може да се претвори и у отворени сукоб пре или касније само зато што то неко хоће споља и са албанске стране.

Председник Србије је објаснио да је ЦЕФТА споразум потписан 2006. године, да се примењује 12 година, да је тржисте регионално функционисало...

Како је рекао, онда је Приштина ођедном - ваљда што ми радимо свој посао и боримо се за интегритет Србије - одлучила за деструктивно понашање.

Како је истакао, то што је Приштина урадила није могуће по међународном праву и споразумима који постоје.

Он је рекао и да је у Бриселу разговарао са виском представницом ЕУ Федериком Могерини и косовским председником Хашимом Тачијем, да је поновио да је Београд спреман за разговоре и компримис, али и да постоје ствари које не можемо да толеришемо.

"Ја се никад никоме не жалим на ствари у региону, али то је (увођење додатног пореза) једина ствар коју сам рекао Ангели Меркел током недавног сусрета у Паризу", рекао је председник, и објаснио да и поред става немачке канцеларке о Косову, који је свима јасан, за њу је неприхавтљива идеја да се толико крши међународно право предузетим мерама.

Вучић је указао и на друге ствари које ради Приштина, наводећи и скору законску норму по којој ће се затвором кажњавати ако се лоше говори о ОВК, па најаве формирања такозване војске Косова и слање пука те војске на север КиМ.

Упитао је за кога спремају ту војску сем да пуцају на Србе.

Вучић: Срби нису разумели мој предлог

Председник Србије Александар Вучић истакао је да многи у Србији нису разумели његов предлог решења проблема Косова и Метохије.

"Пре свега у Србији нису разумели мој предлог. Од опозиције нисам ни очекивао да разуме“, нагласио је Вучић.

На констатацију да опозиција није желела да учествује у унутрашњем дијалог, Вучић је одговорио да "учествују" сваког дана својим „генијалним идејама" - "чекајте Срби да сви нестанемо, да уништимо све фабрике, да можемо даље да пљачкамо и крадемо“.

Вучић је казао да је он кривац јер је желео да извуче највише за наш народ, да се бори за њега, додавши да су се они пре њега помало радовали независном Косову, чекали да прође време, да плаше некаквим старим, новим радикалима, а они да наставе да краду и пљачкају.

Он је подсетио да је, када се усвајан Бриселски споразум, знао да ћемо се држати тога, као и Срби у РС Дејтонског споразума.

"Имали смо пет година у којима смо сачували мир, стабилност. Ја сам рекао хоћете компромисно решење, знајући да данас живи више од 90 одсто Албанаца на КиМ, да су најмоћније западне земље признале незавсиност, да покушамо да направимо договор, истовремено покушавајући да извучемо највише", навео је он.

Како каже, Срби морају да размеју да ово није више 2000. или 1997.

"Имали смо 2004. и 2008.када су прогласили независност, пораз пред МСП 2010. Јеремић, Тадић и Ðилас су тада поставили најглупље питање, а 2011.супоставили границе на Јарињу и Брњаку, и хапсили људе који су спаили прелаз. Да ли се сећате да су гонили Србе?", упитао је он.

Према његовим речима, ситуација за нас је много лоша и морамо то да разумемо, чак иако сутра не будемо поражени (у Интерполу).

"Ја сам поносан на људе који су се борили, борили као Давид против Голијата. Не треба, ни ако победимо, да се укљујкујемо и мислимо да смо постали много важнији. Морамо да се боримо за компромис“, рекао је он.

Вучић је затражио више реалности код српског народа, додајући да ако неко мисли да ће Качаник бити српски за 10 или 30 година - онда греши.

Указао је да му је било тешко пре него што је изашао пред немачку канцеларку Ангели Меркел да јој каже свој став о КиМ.

"Идеш код најмоћније жене у Европи. У чему Србија може да се пореди са Немачком по питању економије и политике“, навео је он.

Вучић је одбио да коментарише изјаву Ишингера да је Борис Тадић са Хашимом Тачијем постигао споразум као што је био Бриселски, а да га је повукао пошто су Руси били против.

"Тадић је то демантовао. То не могу да коментаришем јер не би било фер. За разлику од њих који су увек на страни странаца, ја никада не нападам Србе и своје политичке противнике пред странцима. Видели сте се када су се албански новинари обрушили на мене у Бриселу да нисам хтео да нападнем ни Јеремића, Тадића ни Ђиласа. Шта мислим рећи ћу им у Србији", закључио је он.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике