MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nema nastavka dijaloga dok Priština ne povuče mere
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nema nastavka dijaloga dok Priština ne povuče mere

20.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti nikakvog nastavka dijaloga dok Priština ne povuče svoje mere, misleći na dodatni porez od 10 odsto koliko je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Mi smo spremni da u svakom trenutku pričamo. Ali kako da pričamo kada neko posle 12 godina (od potpisivanja sporazuma CEFTA) neće da sprovodi u delo nešto što su potpisali. Odakle poverenje da neće da pogaze bilo kakvi drugi dogovor", kazao je Vučić gostujući na televiziji "Hepi".

Upitan za "nepristojnu ponudu" da Srbija nastavi dijalog sa Prištinom, a da zauzvrat dobije otvaranje novih poglavlјa, o čemu su pisali pojedini mediji, Vučić je kazao da svakodnevno sluša želјe zapadnog sveta da nastavi razgovore bez obzira na to što Priština neće da povuče svoje mere.

"Ja sam doneo odluku da ne razgovaramo dok ne povuku svoje mere. Rekao sam to javno u Briselu: Svakog dana sam pod nekom vrstom, ne mogu da to nazovem pritiskom, jer je to posao koji radim", istakao je on.

Vučić je na konstataciju da to neki zovu "štap i šargarepa", Vučić kaže:

"Da budem iskren negde imate granicu, granicu koja znači da neko mora da poštuje pravila i norme koje su potpisali, sporazume koje su potpisali. Znao sam ja, od početka sam govorio da ćemo se mi držati Briselskog sporazuma, a Albanci neće. Znao sam da neće ići u formiranje ZSO", ukazao je on.

Vučić je rekao da niko ne vrši pritisak na Prištinu, jer bi, da taj pritisak postoji, "istog sekunda sve primenili".

On je dodao da Priština radi to što radi i u vezi povećanja taksi, i energetike, i najave formiranja vojske, da bi se sa jedne strane urušio dijalog, a onda, što je još gore, da se ne bi došlo do komprimisnog rešenja jer je nekome potreban stalni, latentni sukob Srba i Albanaca.

Vučić je upozorio i da taj latentni sukob, može da se pretvori i u otvoreni sukob pre ili kasnije samo zato što to neko hoće spolјa i sa albanske strane.

Predsednik Srbije je objasnio da je CEFTA sporazum potpisan 2006. godine, da se primenjuje 12 godina, da je tržiste regionalno funkcionisalo...

Kako je rekao, onda je Priština ođednom - valјda što mi radimo svoj posao i borimo se za integritet Srbije - odlučila za destruktivno ponašanje.

Kako je istakao, to što je Priština uradila nije moguće po međunarodnom pravu i sporazumima koji postoje.

On je rekao i da je u Briselu razgovarao sa viskom predstavnicom EU Federikom Mogerini i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da je ponovio da je Beograd spreman za razgovore i komprimis, ali i da postoje stvari koje ne možemo da tolerišemo.

"Ja se nikad nikome ne žalim na stvari u regionu, ali to je (uvođenje dodatnog poreza) jedina stvar koju sam rekao Angeli Merkel tokom nedavnog susreta u Parizu", rekao je predsednik, i objasnio da i pored stava nemačke kancelarke o Kosovu, koji je svima jasan, za nju je neprihavtlјiva ideja da se toliko krši međunarodno pravo preduzetim merama.

Vučić je ukazao i na druge stvari koje radi Priština, navodeći i skoru zakonsku normu po kojoj će se zatvorom kažnjavati ako se loše govori o OVK, pa najave formiranja takozvane vojske Kosova i slanje puka te vojske na sever KiM.

Upitao je za koga spremaju tu vojsku sem da pucaju na Srbe.

Vučić: Srbi nisu razumeli moj predlog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da mnogi u Srbiji nisu razumeli njegov predlog rešenja problema Kosova i Metohije.

"Pre svega u Srbiji nisu razumeli moj predlog. Od opozicije nisam ni očekivao da razume“, naglasio je Vučić.

Na konstataciju da opozicija nije želela da učestvuje u unutrašnjem dijalog, Vučić je odgovorio da "učestvuju" svakog dana svojim „genijalnim idejama" - "čekajte Srbi da svi nestanemo, da uništimo sve fabrike, da možemo dalјe da plјačkamo i krademo“.

Vučić je kazao da je on krivac jer je želeo da izvuče najviše za naš narod, da se bori za njega, dodavši da su se oni pre njega pomalo radovali nezavisnom Kosovu, čekali da prođe vreme, da plaše nekakvim starim, novim radikalima, a oni da nastave da kradu i plјačkaju.

On je podsetio da je, kada se usvajan Briselski sporazum, znao da ćemo se držati toga, kao i Srbi u RS Dejtonskog sporazuma.

"Imali smo pet godina u kojima smo sačuvali mir, stabilnost. Ja sam rekao hoćete kompromisno rešenje, znajući da danas živi više od 90 odsto Albanaca na KiM, da su najmoćnije zapadne zemlјe priznale nezavsinost, da pokušamo da napravimo dogovor, istovremeno pokušavajući da izvučemo najviše", naveo je on.

Kako kaže, Srbi moraju da razmeju da ovo nije više 2000. ili 1997.

"Imali smo 2004. i 2008.kada su proglasili nezavisnost, poraz pred MSP 2010. Jeremić, Tadić i Ðilas su tada postavili najgluplјe pitanje, a 2011.supostavili granice na Jarinju i Brnjaku, i hapsili lјude koji su spaili prelaz. Da li se sećate da su gonili Srbe?", upitao je on.

Prema njegovim rečima, situacija za nas je mnogo loša i moramo to da razumemo, čak iako sutra ne budemo poraženi (u Interpolu).

"Ja sam ponosan na lјude koji su se borili, borili kao David protiv Golijata. Ne treba, ni ako pobedimo, da se uklјujkujemo i mislimo da smo postali mnogo važniji. Moramo da se borimo za kompromis“, rekao je on.

Vučić je zatražio više realnosti kod srpskog naroda, dodajući da ako neko misli da će Kačanik biti srpski za 10 ili 30 godina - onda greši.

Ukazao je da mu je bilo teško pre nego što je izašao pred nemačku kancelarku Angeli Merkel da joj kaže svoj stav o KiM.

"Ideš kod najmoćnije žene u Evropi. U čemu Srbija može da se poredi sa Nemačkom po pitanju ekonomije i politike“, naveo je on.

Vučić je odbio da komentariše izjavu Išingera da je Boris Tadić sa Hašimom Tačijem postigao sporazum kao što je bio Briselski, a da ga je povukao pošto su Rusi bili protiv.

"Tadić je to demantovao. To ne mogu da komentarišem jer ne bi bilo fer. Za razliku od njih koji su uvek na strani stranaca, ja nikada ne napadam Srbe i svoje političke protivnike pred strancima. Videli ste se kada su se albanski novinari obrušili na mene u Briselu da nisam hteo da napadnem ni Jeremića, Tadića ni Đilasa. Šta mislim reći ću im u Srbiji", zaklјučio je on.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike